Puszcza  Niepołomice - Korona  Kielce
Puszcza Win
@ 3.00 Superbet
Bardzo  ważne  spotkanie  dla  obydwu  ekip. Być  może  decydujące  o  pozostaniu  w  
Ekstraklasie. Ja  jestem  gorącym  kibicem  ekipy z  Niepołomic ,  ceniąc  drużynę  Tomasza Tułacza  za profesjonalne  podeście  do  obowiązków , waleczność  , zaangażowanie  i  " normalność". Drużyna  pozbawiona  możliwości  gry  na  własnym  stadionie ,  rozgrywająca  swoje  domowe  mecze  gościnnie  na  stadionie  Cracovii radzi  sobie  ostatnio  bardzo  dobrze. Ekipa  pozbawiona  pseudo  gwiazd i gwiazdeczek  z  nie  wysokim  budżetem  i  normalnymi  kontraktami  jak  widać  jest w  stanie  udanie  rywalizować  z  teoretycznie  najmocniejszymi w  lidze. Od  
5- ciu  ligowych  spotkań  Puszcza  jest niepokonana ,  a  dwa  ostatnie  wygrała  pokonując dwukrotnie  w  Krakowie  najpierw  w  roli  gospodarza  Lecha Poznań  
2:1  ,  a  później  w  roli  gości Cracovię od  której  wynajmuje  stadion 
 1:0. To  ostatnie  zwycięstwo  też  bardzo  cenne  ,  dzięki  niemu  zrównała  się  Puszcza  z  Cracovią  punktami , mając  lepszy  bilans  spotkań  bezpośrednich  co może  mieć  znaczenie  w  wypadku  tej  samej  ilości  punktów  na koniec  rozgrywek. Wszystkie  3  zespoły 
Puszcza , Cracovia i  Korona    mocno  uwikłane w  walkę  o  ligowy  byt. Aktualnie  ekipa z  Niepołomic  poza strefą  spadkową  na 
 14 - stym  miejscu  , mając 
 32 pkt  tyle  samo  co Cracovia i  
2  pkt  przewagi  nad  dzisiejszym  rywalem. To  pokazuje  skalę  wagi  jaką  jest  dzisiejsze  starcie. 
Goście  wedle  bukmachera  jadą  do  Niepołomic  po  wysokiej  domowej  wygranej  nad  Radomiakiem 
 4:0 w  roli lekkiego  faworyta  ,  ale  nie  sądzę  by  było  to  zgodne  z boiskawą  rzeczywistością  o  czym  świadczą wyjazdowe  statystyki  " złocisto - czerwonych". Korona  po raz  ostatni  w  delegacji  wygrała 
 29.09.23  w 
 10  kolejce 
Ekstraklasy  pokonując  Stal Mielec
  3:2. Od  tego  czasu  w 
  9 - ciu kolejnych  wyjazdowych  meczach 
 4  razy  remisowała  i 
5  razy  przegrała. Wszystkie  porażki   to  ostatnie  
5  ligowych  zmagań  tak  więc  nie  jest  Korona hegemonem  delegacji  delikatnie  mówiąc. Generalnie  patrząc  na  dotychczasowe  boiskowe  statystyki  jednych  i drugich  odpowiednio w  roli gospodarza  i  gościa  widać  że  Puszcza  w  Krakowie  prawie nie  przegrywa
  5-7-2  ,  a goście  na  wyjazdach  nie  wygrywają
  1-5-8. Teoretycznie  najrozsądniejszym  wynikiem  w  tym  starciu  powinien  być  remis ,  ale  ja  liczę  na  dobrą  passę  " Żubrów"  i  ich  wygraną  co  pozwoli  odskoczyć  od  Korony  na
  5  pkt i znacząco  przybliży  ich  do  pozostania w  lidze. 
To  starcie  to  także  pojedynek  dwóch  ciekawych  osobowości  trenerskich  z  rodzimego  podwórka . Opiekun  miejscowych 
 Tomasz Tułacz  stworzył  ciekawy  kolektyw  ,  radzący  sobie  w  inauguracyjnym  sezonie  całkiem  nieżle , patrząc  na  postawę  innych  beniaminków.  Z kolei 
 Kamil  Kuzera  były zawodnik Korony , był członkiem "Bandy Świrów" za kadencji trenera Leszka Ojrzyńskiego. Ostatnio w 
Fortuna 1. Lidze i w PKO 
Ekstraklasie był asystentem trenera Ojrzyńskiego. Był tymczasowym trenerem po zwolnieniu tego pierwszego , a teraz samodzielnie prowadzi Koronę. Kontrakt ma ważny do 30 czerwca 2025 roku. Większe doświadczenie trenerskie po stronie Tułacza , zapowiada się na ciekawą konfrontację. Myślę że nie zabraknie twardej walki. Spotkanie to można rozpatrywać także pod względem 
overa kartkowego lub
 czerwonej kartki. Rozjemcą będzie
 Bartosz Frankowski. Będzie to dla niego 
20 -ste spotkanie w roli arbitra głównego w meczach PKO BP 
Ekstraklasy w tym sezonie, w tym
 3- cie  z udziałem Kielczan . Dotychczas prowadził on domowe mecze z Zagłębiem Lubin
 (2:0)  -
 4  żółte ,
 1 czerwień , oraz wyjazdowe z  Lechem Poznań
 (0:1) - 4 żółte. Był  także  rozjemcą  dwóch wcześniejszych  spotkań  z  udziałem  Puszczy. Prowadził w  Krakowie  mecz  Puszcza - Jagiellonia
 (3:3) -
 6 żółtych ,
 1 czerwień , a  także  wyjazdowe Ruch - Puszcza 
(0:0) -
 7 żółtych.