Puszcza Niepołomice - Korona Kielce
Puszcza Win
@ 3.00 Superbet
Bardzo ważne spotkanie dla obydwu ekip. Być może decydujące o pozostaniu w
Ekstraklasie. Ja jestem gorącym kibicem ekipy z Niepołomic , ceniąc drużynę Tomasza Tułacza za profesjonalne podeście do obowiązków , waleczność , zaangażowanie i " normalność". Drużyna pozbawiona możliwości gry na własnym stadionie , rozgrywająca swoje domowe mecze gościnnie na stadionie Cracovii radzi sobie ostatnio bardzo dobrze. Ekipa pozbawiona pseudo gwiazd i gwiazdeczek z nie wysokim budżetem i normalnymi kontraktami jak widać jest w stanie udanie rywalizować z teoretycznie najmocniejszymi w lidze. Od
5- ciu ligowych spotkań Puszcza jest niepokonana , a dwa ostatnie wygrała pokonując dwukrotnie w Krakowie najpierw w roli gospodarza Lecha Poznań
2:1 , a później w roli gości Cracovię od której wynajmuje stadion
1:0. To ostatnie zwycięstwo też bardzo cenne , dzięki niemu zrównała się Puszcza z Cracovią punktami , mając lepszy bilans spotkań bezpośrednich co może mieć znaczenie w wypadku tej samej ilości punktów na koniec rozgrywek. Wszystkie 3 zespoły
Puszcza , Cracovia i Korona mocno uwikłane w walkę o ligowy byt. Aktualnie ekipa z Niepołomic poza strefą spadkową na
14 - stym miejscu , mając
32 pkt tyle samo co Cracovia i
2 pkt przewagi nad dzisiejszym rywalem. To pokazuje skalę wagi jaką jest dzisiejsze starcie.
Goście wedle bukmachera jadą do Niepołomic po wysokiej domowej wygranej nad Radomiakiem
4:0 w roli lekkiego faworyta , ale nie sądzę by było to zgodne z boiskawą rzeczywistością o czym świadczą wyjazdowe statystyki " złocisto - czerwonych". Korona po raz ostatni w delegacji wygrała
29.09.23 w
10 kolejce
Ekstraklasy pokonując Stal Mielec
3:2. Od tego czasu w
9 - ciu kolejnych wyjazdowych meczach
4 razy remisowała i
5 razy przegrała. Wszystkie porażki to ostatnie
5 ligowych zmagań tak więc nie jest Korona hegemonem delegacji delikatnie mówiąc. Generalnie patrząc na dotychczasowe boiskowe statystyki jednych i drugich odpowiednio w roli gospodarza i gościa widać że Puszcza w Krakowie prawie nie przegrywa
5-7-2 , a goście na wyjazdach nie wygrywają
1-5-8. Teoretycznie najrozsądniejszym wynikiem w tym starciu powinien być remis , ale ja liczę na dobrą passę " Żubrów" i ich wygraną co pozwoli odskoczyć od Korony na
5 pkt i znacząco przybliży ich do pozostania w lidze.
To starcie to także pojedynek dwóch ciekawych osobowości trenerskich z rodzimego podwórka . Opiekun miejscowych
Tomasz Tułacz stworzył ciekawy kolektyw , radzący sobie w inauguracyjnym sezonie całkiem nieżle , patrząc na postawę innych beniaminków. Z kolei
Kamil Kuzera były zawodnik Korony , był członkiem "Bandy Świrów" za kadencji trenera Leszka Ojrzyńskiego. Ostatnio w
Fortuna 1. Lidze i w PKO
Ekstraklasie był asystentem trenera Ojrzyńskiego. Był tymczasowym trenerem po zwolnieniu tego pierwszego , a teraz samodzielnie prowadzi Koronę. Kontrakt ma ważny do 30 czerwca 2025 roku. Większe doświadczenie trenerskie po stronie Tułacza , zapowiada się na ciekawą konfrontację. Myślę że nie zabraknie twardej walki. Spotkanie to można rozpatrywać także pod względem
overa kartkowego lub
czerwonej kartki. Rozjemcą będzie
Bartosz Frankowski. Będzie to dla niego
20 -ste spotkanie w roli arbitra głównego w meczach PKO BP
Ekstraklasy w tym sezonie, w tym
3- cie z udziałem Kielczan . Dotychczas prowadził on domowe mecze z Zagłębiem Lubin
(2:0) -
4 żółte ,
1 czerwień , oraz wyjazdowe z Lechem Poznań
(0:1) - 4 żółte. Był także rozjemcą dwóch wcześniejszych spotkań z udziałem Puszczy. Prowadził w Krakowie mecz Puszcza - Jagiellonia
(3:3) -
6 żółtych ,
1 czerwień , a także wyjazdowe Ruch - Puszcza
(0:0) -
7 żółtych.