Everton - Man City / 2 @1,72 bet365 Wynik 0:2
Witam, w niedzielne popołudnie jednym z ciekawszych spotkań będzie to, które odbędzie się w Liverpoolu na Goodison Park, gdzie tamtejszy Everton podejmować będzie aktualnego wicemistrza Anglii - Manchester City.
Obie ekipy są w dobrych formach, aczkolwiek dużo bardziej podoba mi się gra Manchesteru City, wg mnie ich forma również lepsza podobnie jak i piłkarze. Everton póki co plasuje się na 7. miejscu z 4-ema punktami. Ostatnie spotkanie zasługuje na uznanie, ponieważ wygrali aż 0:3 w Southampton, co na pewno nie było łatwym zadaniem. City w takim samym stosunku pokonało WBA na wyjeździe w pierwszym ligowym spotkaniu. Potem na Etihad pokonali Chelsea aż 3:0 i to w niezłym stylu.
W ekipie The Toffees zabraknie paru graczy. Najważniejszym osłabieniem będzie brak Leightona Bainesa. Prócz niego nie zobaczymy Hibberta, Gibsona i Pienaara. W ekipie City zabraknie tylko Zabalety. Everton to ekipa, która w ostatnim sezonie pokazała, że nie do końca możemy się spodziewać jaki mecz zagra, bo te świetne mecze przeplatała z tymi słabszymi. Być może teraz będzie podobnie. Mimo wszystko, jak pisałem wyżej, Manchester jest w bardzo dobrej formie, póki co nie stracili nawet gola a strzelili ich 6. W ubiegłbym roku pojedynek na Goodison skończył się remisem 1:1. W ostatnich 2 latach, Manchester wygrał 3 pozostałe spotkania. Patrząc na formy obu zespołów, braki w składach i to jakich piłkarzy mają do dyspozycji trenerzy wydaje mi się, że The Citizens odniosą zwycięstw w tym pojedynku.
WBA - Chelsea / Over 3,5 ŻK @1,80 bet365 Wynik 5 ŻK
Drugim meczem, który przeanalizuję będzie spotkanie The Baggies z mistrzem Anglii. West Brom dotychczas nie radzi sobie najlepiej w lidze - zebrali tęgie manto od City, a następnie zremisowali w Watford z The Hornets. Co najlepsze podopieczni Mourinho zdobyli dokładnie tyle samo punktów ile piłkarze Tonego Pulisa - cały jeden punkt. Jest to jeden z ich najgorszych ligowych startów od lat, a nikt nie powiedział, że jutro zdobędą komplet oczek, bo będzie tak samo ciężko jak w pozostałych dwóch spotkaniach.
West Brom będzie gryzł trawę o każdy centymetr boiska, oprócz tego, że jest to mecz o komplet punktów przed własną publicznością, to wiadomo, że mobilizacja na grę z takimi klubami jak Chelsea jest dużo większa niż chociażby na Sunderland czy Norwich. Chelsea myślę, że też nie odpuści i również będzie musiała zagrać trochę bardziej agresywnie niż ma to w zwyczaju, w końcu punkty trzeba zdobywać, a tu już w drugiej kolejce pięć punktów straty do The Citizens.
Moim typem na to spotkanie nie bez powodu jest bet na over kartek, bo dostaliśmy standardową linię w Anglii z niezłym kursem. Pierwszym powodem, dlaczego możemy spodziewać się kartek, jak już wspomniałem jest wielka chęć zdobycia kompletu przez obydwa zespoły. Następny fakt jest taki, iż w dwóch spotkaniach Chelsea pokazano
10 żółtek + czerwo - oczywiście w obu meczach typ się pokrył. W meczach WBA, typ się pokrył w spotkaniu z City - podobna mobilizacja jak na ten mecz i chęć walki. Oprócz tego w 3/4 ostatnich meczy z H2H pokazane więcej niż trzy kartki - dwa z tych spotkań odbyły się na The Hawtorns.
Sędzią tego meczu będzie Mark Clattenburg, który lubi mieć spotkanie pod kontrolą i nie waha się przed wyciągnięciem kartki, czego efektem jest chociażby 7 kartek w meczu 1. kolejki BPL Bournemouth - AV. W poprzednim sezonie ma średnią
3,65 ŻK/mecz bez czerwonych, jeśli liczyć z czerwonymi to jest to
3,87. Dodatkowo w zeszłym roku Chelsea zebrała aż 74 żółtych kartek, WBA - 64, z czego The Baggies większość zebrali na własnym boisku (34) a The Blues na wyjeździe (42).
Nie jest to typ pewny i oczywiście nie jest powiedziane, że wejdzie, ale po tym wszystkim co przytoczyłem wyżej, biorąc pod uwagę sytuacje punktową obu zespołów wydaje mi się, że jest to typ całkiem prawdopodobny.
Powodzenia!