31.03. 18:00 Zagłębie Lubin - Wisła Kraków 1 @2.50 easy...
bukmacher: Bet-at-home
Jako, że jest to trzecie spotkanie z mojego kuponu:
...a statystyki w tej kolejce mam przyzwoite, więc podzielę się moją analizą poniedziałkowego spotkania.
Według mnie Zagłębie w zależności od tego czy występuje w roli gospodarza, czy drużyny gości prezentuje zupełnie różny futbol. Choć warto zwrócić uwagę, że już w ostatnim spotkaniu rozgrywanym na wyjeździe podopieczni Oresta Lenczyka rozgromili Sandecję 5:0.
W poniedziałek Lubinianie grają jednak u siebie i pod tym kątem przyglądałem się suchym faktom. W tym roku na własnym obiekcie rozegrali cztery spotkania. Miedziowi zaliczyli pechowy dla nich remis: 2:2 ze Śląskiem (po samobójczym trafieniu Bilka i bramce Grodzickiego w 83 minucie). Trzy razy natomiast zwyciężali: 3:0 z Górnikiem, 3:1 z Zawiszą i 2:0 z Sandecją w pierwszym meczu o awans do półfinału Pucharu Polski, (gdzie Zagłębie powalczy z Arką Gdynia). 10 bramek musi robić wrażenie. Potencjał Lubinian jest na miarę walki o grupę mistrzowską, a jednak z różnych powodów przyszło im walczyć o utrzymanie. Runda wiosenna pokazuje, że teraz już wszystko zmierza ku lepszemu, bo Zagłębie przegrało jak do tej pory tylko raz.
Wisła natomiast w czterech ostatnich meczach zaliczyła dwie porażki: 0:1 z Zawiszą i 0:1 z Ruchem oraz dwa remisy: szczęśliwe 2:2 z Legią i 0:0 z Lechią. Krakowianie ewidentnie złapali zadyszkę + ich problemy kadrowe, z powodu których w sześciu spotkaniach Smuda wystawiał pięć ustawień. Teraz w siódmym wiosennym meczu będzie ustawienie numer 6...
"Biała Gwiazda" zagra bez Rafała Boguskiego, Marko Jovanovica, Dariusza Dudki, Gordana Bunozy i pauzującego za czerwoną kartę kapitana Arkadiusza Głowackiego. W tej sytuacji duet stoperów stworzą: 21-letni Michał Nalepa i 20-letni Alan Uryga, który ostatni raz w
ekstraklasie zagrał niespełna rok temu. Panowie występowali razem na środku obrony jedynie przez 75 minut podczas zimowych sparingów i w tym czasie Wisła straciła dwie bramki. Uważam, że jest to ogromna szansa, którą muszą wykorzystać Piech i Abwo. Ofensywa Wisły to niedysponowany ostatnio Brożek i skrzydłowi: Sarki, który nie zaliczył ani jednej bramki ani asysty już od 1354 minut oraz Guerrier, który stracił swój impet z pierwszej części sezon. Gospodarze natomiast przystąpią do spotkania w najsilniejszym składzie. Kontuzjowany jest jedynie Boris Godal.
Łukasz Garguła powiedział: "
Zagłębie ma nóż na gardle, ale i my mamy coś do udowodnienia". Ja uważam, że wygra drużyna, która musi uciekać ze strefy spadkowej, (w przypadku porażki Miedziowi będą zajmowali przedostatnią lokatę w ligowej tabeli). Zagłębie jest "w gazie", a na przeciwko staje zdziesiątkowany zespół Wisły kompletnie bez formy w napadzie i z debiutującą obroną. To może zakończyć się tylko zwycięstwem Lubinian!
Przewidywane składy:
Zagłębie: Rodic – Cotra, Banaś, Dzinic, Rymaniak – Bilek, Curto, Kwiek, Bertilsson, Abwo - Piech
Wisła: Miśkiewicz – Piotr Brożek, Uryga, Nalepa, Burliga – Guerrier, Chrapek, Stjepanovic, Stilic, Sarki – Paweł Brożek
Sędzia: Tomasz Kwiatkowski
Pozdrawiam i życzę powodzenia!
https://www.youtube.com/watch?v=glnNIzIKT5M