Dyscyplina: Piłka nożna - Włochy, Serie A
Godzina: 20:45
Spotkanie: Napoli - AC Milan
Typ: Napoli wygra i wykona więcej rzutów rożnych
Kurs: 3.41
Bukmacher: Betfan
Mecz na szczycie
Serie A, który być może zadecyduje o pole position w wyścigu po Scudetto. Faworytem jest ekipa gospodarzy i moim zdaniem wiele wskazuje na to, że to właśnie ona podniesie z boiska 3 punkty. Zacznę może od tego, że choć cała czołowa
trójka we Włoszech solidarnie gubiła punkty w ostatnich tygodniach, to jednak można z pełną odpowiedzialnością stwierdzić, że to Napoli jest w lepszej formie. W końcu Milan ma za sobą 2 naprawdę słabe występy z Salernitaną i Udinese, gdzie na dobrą sprawa powinien zdobyć 6 punktów. Bo o ile zespół z Udine nie jest chłopcem do bicia, o tyle ekipa walcząca o Scudetto ma obowiązek wygrywać takie mecze przed własną publicznością.
Jak wiemy - tak się nie stało, za to Napoli przed tygodniem zdobyło bardzo cenny skalp, bo przywiozło 3 punkty z Rzymu, które na pewno podniosły morale w zespole i zwiększą w nim wiarę w końcowy sukces. A ten jest oczywiście w Neapolu bardzo wyczekiwany, bo jak wiadomo - właściciel klubu oraz wszyscy jego kibice mają obsesję na punkcie mistrzostwa Włoch. Chcą wreszcie utrzeć nosa bogatej północy i są gotowi poświęcić wszystkie inne fronty, byle tylko zdobyć upragnione trofeum. Z tego powodu uważam, że pod Wezuwiuszem nikogo specjalnie nie zabolała porażka z Barceloną, bo ewentualny rajd w Lidze Europy mógłby przecież zmniejszyć szanse Neapolitańczyków w wyścigu po mistrzostwo Włoch.
Zresztą w tym kontekście pamiętny jest sezon 2017/18, kiedy to idące łeb w łeb z Juventusem Napoli - kompletnie odpuściło rywalizację w Europie z RB Lipsk pod naciskiem właściciela klubu Aurelio de Laurentiisa. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że Napoli było zwyczajnie słabsze od rozpędzającej się Barcelony, ale jeżeli mówimy o wpływie tego spotkania na morale drużyny, to jest on raczej znikomy. Przechodząc natomiast do ekipy AC Milan, nie mogę nie wspomnieć o poważnych osłabieniach, które będą ciosem zwłaszcza dla sfery mentalnej tego zespołu. Jutro prawdopodobnie nie zagrają; kapitan drużyny - Alessio Romagnoli oraz Zlatan Ibrahimović - największa gwiazda i charyzmatyczny lider.
I jeżeli dodamy do tego fakt, że Milan w ostatnich tygodniach potrafił przegrać ze Spezią oraz zremisować z absolutnym outsiderem
Serie A, czyli z Salernitaną, a ponadto męczył się w innych spotkaniach z pozycji faworyta, to trudno oczekiwać happy-endu dla "Rossonerich". Ok - Napoli też miewało słabsze mecze, ale na pewno nie były to wpadki takiego kalibru, jak remis z Salernitaną, a nie zapominajmy też , że ogólnie mówimy o drużynie stabilniejszej i posiadającej większą indywidualną jakość. Ponadto zespół Luciano Spalettiego udowodnił przed tygodniem, że wciąż potrafi wygrywać ważne mecze i to on będzie miał przewagę psychologiczną przed jutrzejszym starciem.
Co więcej - Napoli może się pochwalić najwyższym średnim posiadaniem piłki w całej
Serie A (59.3%) i jako, że jutro zagra przed własną publicznością, mając przed sobą konkretny cel - to jestem właściwie pewien, że to właśnie gospodarze będą prowadzić grę i uzyskają wyraźną przewagę optyczną. Z niej powinny zrodzić się rzuty rożne, które dokooptowałem do zakładu na zwycięstwo gospodarzy, dzięki czemu uzyskałem naprawdę fajny kurs w
Betfan (3.41) - będący w moim odczuciu zdecydowanie wart ryzyka. Naprawdę widzę tutaj olbrzymią szansę na dominację Napoli i jeżeli tylko dopisze skuteczność i/lub potwierdzą się absencje liderów Milanu, to myślę, że mój typ się sprawdzi.