Już Sobota,więc czas na Hit
Ekstraklasy,o 15:45 na Łazienkowskiej,Legia Warszawa podejmie nowego Mistrza Polski - krakowską Wisłę,czekałem z analizą do tego spotkania aż do dziś,bo chciałem mieć pewne informacje na temat składu "Białej Gwiazdy" Mam je,więc można ją zacząć.Wisła,według wcześniejszych spekulacji,o odpuszczeniu spotkania i daniu szansy kilku piłkarzom z młodej
Ekstraklasy,jedzie jednak do Warszawy praktycznie w pełnym składzie.
"Traktujemy ten mecz poważnie,więc chcemy zacząć go z silnym składem,to zbyt ważne spotkanie dla nas i kibiców,żeby próbować nowych rozwiązań z nowymi piłkarzami” – zaznaczył opiekun Białej Gwiazdy.
Osobiście bardzo mnie to ucieszyło,bo wszyscy w środowisku sportowym wiemy,jak prestiżowe dla nas są mecze Wisły z Legią,trener Maaskant,to bardzo inteligentny człowiek,szybko poznał Historię klubu,zapoznał się też z całą otoczką naszej rodzimej Premiership,wie dobrze,w których meczach może odpuścić,a w których nie,kibice nie wybaczyli by mu,gdyby na Legii wystawił młodzież i przegrał wysoko,tym bardziej,że dziś w Warszawie spodziewany jest prawie komplet widzów,gdyż stadion zostaje w pełni oddany do użytku,piszę prawie,bo jak wiemy mamy masę protestów i osobiście nie wiem,czy stadion zapełni się do ostatniego miejsca,czytając rano Forum Legii,mam wątpliwości,co nie zmienia faktu,że atmosfera powinna być świetna,w Wawie na pewno nie zagrają pauzujący za kartki Czarek Wilk i Kew Jaliens,który ma niegroźny uraz kolana,jednak trener nie chciał ryzykować poważniejszej kontuzji i w jego miejsce zabrał młodego drewnianego Kowalskiego,drżę,ale co tam,kiedy dać mu szansę,jak nie dziś,na 90% dostanie ją też Daniel Brud,ale nie wydaje mi się,że w pełnym wymiarze.W Legii masa kontuzji,nie zagrają min. Vrdoljak,Choto,Borysiuk czy Astiz,więc osłabienia są nie ma co ukrywać poważne,wstrzymywałem się z obstawianiem tego spotkania,ale w takim wypadku,nie można nie skorzystać ze świetnego kursu na Wisłę,mobilizacja z obydwóch stron na pewno będzie,ciśnienie towarzyszące spotkaniu także,przewaga mentalna po stronie Wisły,w głowach piłkarzy z Łazienkowskiej siedzi na pewno 4:0 z Jesieni,teraz krakowska drużyna przyjeżdża jako świeżutki Mistrz Polski,pewna siebie i pozbawiona większych stresów,Skorża kilka dni temu dowiedział się,że raczej na pewno nie zostanie na kolejny sezon w Legii,poza tym spekulacje na temat przyjścia do stolicy trenera Kadry Słowackiej,Wladimira Weissa,są dość poważne,czytałem kilka dni temu kilka słowackich portali i wszystkie rozpisywały się o tym dość głośno,więc coś jest na rzeczy,nie mówię,że Maćkowi zabraknie ambicji w tym meczu w związku z jego prawdopodobnym odejściem,ale sądzę,że będzie wywierał na swoich piłkarzy zbyt dużą presję,wpajał,że muszą odegrać się za spotkanie z poprzedniej rundy,a to może zadziałać w drugą stronę, "Legia to dobra drużyna,ale chcemy pokazać całej Polsce,dlaczego zostaliśmy mistrzem.Takie nastawienie zabieramy ze sobą do autokaru jadącego do Warszawy.Osiągnęliśmy cel,jaki sobie założyliśmy i to szybciej niż się spodziewaliśmy.Ale podchodzimy do tego poważnie – dla naszych fanów,dla wszystkich. Jedziemy na stadion,który będzie całkiem otwarty, pełen kibiców,co daje nadzieję na świetną atmosferę.Wysoko pokonaliśmy Legię u siebie, więc zdajemy sobie sprawę z tego, że będzie ona chciała się zrewanżować” – na przedmeczowej konferencji mówił Robert Maaskant.
Ufam więc trenerowi i jeśli wszystko co powiedział,będzie odzwierciedlone na boisku,skład,zaangażowanie,to jestem spokojny o wynik na Łazienkowskiej,Legia w tym sezonie przegrała u siebie już kilkukrotnie,liczę więc dziś na powtórkę,mam również nadzieję,że spotkanie o Superpuchar,które odbędzie się za jakiś czas,będzie stać na wyższym poziomie,a składy obydwóch drużyn,a przede wszystkim Legii,wzmocnią się i następny sezon będzie bardziej emocjonujący,niż ten.
Vs
Wisła Kraków @3,20
Betgun Dno,dno i 4 tony mułu,nie warto się produkować i pisać analizy do spotkań naszej
Ekstraklasy,skoro jeden Pan z gwizdkiem może wszystko załatwić,poza tym poziom spotkania poniżej krytyki.......Gratulacje dla Legii.