Dyscyplina: Piłka nożna - Włochy, Serie A
Godzina: 19:00
Spotkanie: Cagliari - Napoli
Typ: Remis i poniżej 2.5 gola
Kurs: 5.60
Bukmacher: Betclic
Napoli przechodzi przez trudny okres. Ekipa spod Wezuwiusza jest mocno zaangażowana w walkę na dwóch frontach, co w jakiś sposób na pewno odbije się na ilości zdobywanych przez nią punktów. W czwartek rywalizowała z Barceloną na Camp Nou w ramach Ligi Europy UEFA i choć udało jej się wywieźć stamtąd remis, to został on okupiony niezwykle dużym nakładem sił. To z pewnością w jakiś sposób odbije się na jej formie w meczu z Cagliari, który notabene od rewanżowego meczu z "Dumą Katalonii" dzielą zaledwie trzy dni.
Tak naprawdę jedyną statystyką, którą można można podeprzeć zwycięstwo gości, jest tutaj bilans bezpośrednich starć na Sardegna Arena. Napoli wygrało 6 ostatnich takich pojedynków, a żeby poszukać triumfu gospodarzy, musielibyśmy się cofnąć aż do kwietnia 2009 roku. To jednak tylko historia, niemająca wielkiego znaczenia w kontekście tego, co w poniedziałek wydarzy się w Cagliari.
A tam "Partenopei" powinni mieć niezwykle trudną przeprawę, bo choć Cagliari aktualnie zajmuje miejsce w strefie spadkowej, to jest to oczywiście pozycja poniżej sportowych możliwości tego zespołu, a ostatnie tygodnie dobitnie pokazują, że Sardyńczycy nie są przypadkowym zespołem. 11 punktów w nowym roku kalendarzowym to naprawdę porządny wynik, realnie oddający siłę tej ekipy. Dorobek ten został wywalczony przede wszystkim dobrą organizacją gry, a fakt, że w żadnym z tych spotkań nie padło więcej, niż trzy gole - ma tu swoją wymowę.
Ofensywnych fajerwerków swoim kibicom nie dostarcza zresztą też zespół z Neapolu, bo w tym roku zaliczył on tylko jeden over i to w domowym meczu z Salernitaną. Pozostałe 6 spotkań zamknęło się już w liczbie 2 goli, co jest o tyle interesujące, że w tej próbie mamy aż trzy remisy 1:1, które zresztą ostatnio upodobała sobie także ekipa Cagliari. W ich 3 ostatnich potyczkach padł on aż dwukrotnie, a jeżeli spojrzymy na bilans spotkań domowych, to dostaniemy trzy takie rezultaty na przestrzeni sześciu poprzednich kolejek.
Mam przeczucie, że właśnie takim rezultatem zakończy się też poniedziałkowe spotkanie, bo remis jak najbardziej zadowoli gospodarzy, a zmęczeni goście mogą nie mieć dość argumentów, by przechylić szalę zwycięstwa na swoją korzyść. To zresztą staje się powoli znakiem rozpoznawczym Luciano Spallettiego, którego ekipy grają tym nudniej, im dłużej pełni on funkcję pierwszego szkoleniowca. Tak było chociażby w Interze, gdzie pomimo 2 awansów do Ligi Mistrzów z rzędu - wszyscy mieli już go dość, a koniec jego kadencji przyjęto na San Siro z ulgą, bo na grę jego zespołu zwyczajnie nie dało się już patrzeć.
Trzeba jednak mu oddać, że potrafi świetnie zorganizować swoje zespoły w defensywie, a Napoli na przestrzeni 25 kolejek straciło zaledwie 17 goli! Nie ma zatem powodu, by spodziewać się w poniedziałek otwartego spotkania, bo Cagliari na pewno nie pójdzie na wymianę ciosów, a Napoli na przestrzeni ostatnich tygodni notuje niemal same undery. Z tego powodu nie odradzam, by na swoje kupony wybrać właśnie typ na poniżej 2.5 gola. W
Betclic płacą za niego aż 2.24 i w obliczu kilku prostych faktów, wygląda on wręcz rewelacyjnie. Ja jednak tym razem postanowiłem pójść za przeczuciem i wytypowałem tutaj niski remis, bo wydaje mi się, że mające problemy ze skutecznością Napoli, które w dodatku jest w bardzo intensywnym okresie meczowym - będzie miało olbrzymie problemy by podnieść 3 punkty z murawy Sardegna Arena.