QPR vs Manchester City BTS kurs:1,91
Pierwsze ze spotkań które wybrałem to pojedynek rozpaczliwie walczącego o utrzymanie zespołu QPR z obecnym mistrzem Anglii Manchesterem City.Przeglądając ofertę na tą kolejkę spotkanie to od razu przyciągnęło moją uwagę.Pierwszym powodem dla którego typ BTS wydaję się być dobry są duże braki w defensywie The Citizens na to spotkanie.Trener Roberto Mancini nie będzie mógł skorzystać w tym spotkaniu z grającego na PNA Kolo Toure,kapitana drużyny i filara defensywy Manchesteru Vincenta Kompanego,któremu kolejny raz podczas pucharowego meczu ze Stoke odnowiła się kontuzja łydki i prawdopodobnie w meczu nie będzie mógł wystąpić kolejny bardzo ważny punkt tej formacji,serbski stoper Matija Nastasic zbierający dużo pochwał za swoje dotychczasowe występy.Wynika więc z tego iż od początku spotkania zobaczymy powoli wracającego do optymalnej dyspozycji Lescotta i młodziutkiego talenciaka z akademii niebieskich Karima Rekika(rocznik 94),który miał okazje debiutu w meczu u siebie przeciwko ekipie Reading.Czy Ci dwaj środkowi obrońcy którzy do tej pory nigdy ze sobą nie grali powstrzymają przed strzeleniem gola zawodników takich jak Taarabt czy Remy?Szczerze nie wydaje mi się.Londyńczycy potrzebują punktów jak tlen i jakąś walkę powinni podjąć przynajmniej by strzelić tą jedną bramkę.Kolejnym powodem,który daje nadzieje na powodzenie tego typu jest moim zdaniem miejsce w którym ten mecz się odbędzie,czyli stadion Loftus Road,a nie Etihad.Powinien to być malutki handicap w stronę gospodarzy ponieważ przed własną publicznością powinno grać się im dużo lepiej przez co nie powinni dać się łatwo stłamsić ekipie gości i podjąć większą walkę.Trzecim powodem w którym pokładam również powodzenie jest wyraźna i stopniowa poprawa dyspozycji w meczach ligowych gospodarzy tego spotkania.Widać,że Redknapp zakasał rękawy i wziął się do roboty z piłkarzami czego efekty powoli są zauważalne.W ostatnich czterech meczach jego drużyna nie przegrała ani razu i zgarnęła 6pkt. co daje nadzieje na to iż drużyna z Etihad Stadium nie przejedzie się po nich, tylko wyjdą i będą starali się coś strzelić licząc na kontrataki w wykonaniu wspomnianych wcześniej Loica Remiego czy Adela Taarabta.Kolejną rzeczą którą należy dorzucić są ostatnie potyczki obu zespołów.Trzy mecze i we wszystkich drużyna QPR potrafiła odnaleźć drogę do siatki MC przy okazji sprawiając drużynie Manciniego sporo kłopotów i o mało co pozbawiając ich mistrzostwa w ostatnim meczu sezonu.Ważną rzeczą jest też cała sytuacja z napastnikami Obywateli.Na plus powinno być to,że prawdopodobnie od 1min. wystąpi dziś Kun Aguero co powinno zapewnić bramkę gościom w tym meczu.Wszystko wskazuje na to iż do pomocy Sergio będzie miał swojego argentyńskiego kolegę Carlosa Teveza,a Edin Dżeko usiądzie na ławce rezerwowych.Mario Balotelli jedną nogą w AC Milan,więc tu raczej nie ma co pisać o jego ewentualnym występie.Podsumowując:Zarówno jedni jak i drudzy będą dążyć do strzelenia gola,a przypuszczam że QPR będzie się musiało wcześniej czy później rzucić do ataku,bo nie wierzę żeby ofensywni piłkarze The Citizens byli tak bezsilni na Lofrus Road jak między innymi ci z Tottenhamu,a z obecnymi brakami w obronie Manchesteru zdobycie gola przez gospodarzy jest bardzo możliwe.Jak dla mnie dobra opcja do pogrania tego meczu i nie napalałbym się dziś na jakieś handicapy w kierunku Obywateli.
Aston Villa vs Newcastle-Newcastle(+1) kurs:1,40
Drugim meczem który wybrałem na dziś jest spotkanie dwóch cieniujących w tym sezonie ligowym drużyn czyli Aston Villi i Newcastle.Na początku zastanawiałem się jak ugryźć to spotkanie ale ostatecznie doszedłem do wniosku o pograniu po prawdzie niskim kursie ale dobrym do jakiegoś dubelka handicapu bramkowego w stronę gości.Każdy zapewne słyszał o bardzo dużej aktywności transferowej drużyny Newcastle w ostatnim czasie.Uderzenie we francuski rynek spowodowało transfery zawodników takich jak Gouffran,Haidara czy utalentowany stoper i przyszłość francuskiej kadry Yanga-Mbiwa.Szczególnie zakup tego ostatniego to bardzo dobre posunięcie szczególnie teraz gdy ze względu kontuzji od dłuższego czasu pauzuje podstawowy środkowy obrońca Steven Taylor.Nie wiem dokładnie czy dziś spodziewane są debiuty tych zawodników ale jeżeli wystąpią będzie to na pewno traktowane jako plus wobec ostatnich poczynań ekipy Srok.Szansę w tym meczu oceniam 45/55.Villa gra na własnym obiekcie i chyba to jest jedyna rzecz na którą mogą liczyć piłkarze Lamberta.Grają słabo i nie przekonując
dpadli ostatnio z obu krajowych pucharów na rzecz zespołów z niższych lig odpowiednio w pucharze ligi z czwartoligowym Bradford i w pucharze Anglii z zespołem z
Championship Millwall.W lidze nie ma powodów do radości.Ostatnio remis z drużyną która po udanym początku sezonu wyraźnie spuściła teraz z tonu czyli WBA,porażka u siebie z Southamptonem w meczu o 6pkt. i szczęśliwy remis 2:2 na wyjeździe ze Swansea.Goście nie są w lepszej sytuacji bo po gra w krajowych pucharach to dla nich historia ale w lidze mimo pasma porażek i niepowodzeń były okresy gry,które wyglądały dobrze i napawają nadzieją do tego iż drużyna Newcastle powinna wywieźć z Villa Park korzystny dla siebie rezultat,a być może odnieść dziś pierwsze wyjazdowe zwycięstwo ponieważ okazja do tego wydaję się być nie najgorsza.Zarówno Paul Lambert jak i Alan Padrew nie mogą być pewni o bezpieczeństwo zachowania swoich posad.Jednak dla mnie lepiej kupić trzech niezłych francuskich grajków niż liczyć chyba aż lepsza dyspozycja drużyny spadnie z nieba do menago drużyny AV,Paula Lamberta.
Bukmacher:WilliamHill
e:Cesar i Hart spisali się na medal i o bramkach można było co najwyżej pomarzyć.Dobrze,że chociaż Newcastle weszło na spokojnie ????