Korona Kielce - Lechia Gdańsk
BTS @ 1,82 Unibet KE
rzuty rożne gospodarzy - poniżej 5,5 @ 1,57 Unibet KE
Ciężko w tej kolejce coś sensownego sklecić w tej lidze. Wczoraj Lech mnie zawiódł na całej lini, nie liczyłem na jakąś wybitną grę Kolejorza, ale że to będzie aż taka padaka to chyba nikt się nie spodziewał. Ale do rzeczy...
Dwa zespoły, które w pierwszej kolejce wiosennej zaliczyły zwycięstwa w takim samym stosunku. Korona wygrała w Gdyni z Arką 2:1, a Lechia pokonała w takim samym stosunku w derbach Pomorza Pogoń przed własną publicznością. Jakoś ciężko stwierdzić która z tych drużyn zaprezentowała się lepiej. Na pewno kultura gry i jakość poszczególnych zawodników po stronie Gdańszczan, natomiast Korona pokazała się z dobrego przygotowania fizycznego i ciekawej gry w ofensywie. Nie ustrzegła się jednak błędów z tyłu. Arka kilkakrotnie poważnie zagroziła bramce Michała Miśkiewicza i wcale ten mecz nie musiał zakończyć się zwycięstwem Kielczan. Ciężko powiedzieć coś o Lechii. Już w 8 minucie Filip Mladenovic otworzył wynik meczu i od tamtej pory Lechia grała bardzo spokojnie, ustawiła się trochę głębiej, próbowała kontrować, nie zbyt się spieszyła. Dopiero rzut karny Kamila Drygasa ich obudził i znów Lechia chciała dominować. Gdybym miał typować zwycięzcę to raczej postawił bym na Lechię, ale to jest tam mała "przewaga", że lepiej odpuścić tutaj wskazywanie jednej ze stron. Stawiam na fakt, że oba zespoły zdobędą przynajmniej po jednym golu. Zarówno Lechia jak i Korona pokazały, że nieźle radza sobie z przodu, a przede wszystkim Korona, że nie najlepiej wygląda to z tyłu. To może być ofensywne spotkanie, ze sporą liczbą sytuacji bramkowych.
Zagłębie Sosnowiec - Arka Gdynia
BTS @ 1,67 KE
Arka DNB @ 1,90 KE
To może być jedno z kluczowych spotkań decydujących o utrzymaniu, a więc z cyklu "o 3 pkt". Kiedy jak nie dziś ma wygrać to spotkanie Zagłebie Sosnowiec, choć oni są tak żenująco słabi, że już chyba nic ich nie uratuje przed spadkiem. Pisałem o tym tydzień temu. Zamiast walczyć w
Ekstraklasie tymi zawodnikami, którzy dali ten awans i ewentualnie wzmocnić skład, podkreślam wzmocnić 2-3 zawodnikami to zakontraktowali całą plejadę "półemerytów", którzy byli za słabi na inne kluby
Ekstraklasy... Arka w ostatnim czasie nie wygląda najlepiej, ale moim zdaniem jest o klasę lepszym zespołem niż Sosnowiec i zarówno dla Sosnowca tak i dla Arki to jest bardzo wazny mecz, taki na przełamanie kiepskiej serii. Wydaje mi się, że mimo wszystko będzie to dość ofensywne spotkanie, obie ekipy będą chciały sięgnąć tutaj po komplet punktów, ale większość argumentów jest po stronie Pomorzan i ja własnie na nich spróbuję zagrać.
Odnośnie Białegostoku. Na pewno Jaga jest faworytem tego spotkania, ale kurs rzędu 1,80 absolutnie nie do gry.
edit: Genialna kolejka jak na razie, nieprzewidywalna jak Lady Gaga na koncertach...