Girondins Bordeaux - OSC Lille
[2-2]
Typ:
1
Kurs:
1.85
Mecz pomiędzy dwoma drużynami znajdującymi się obecnie w wyśmienitej formie. Zacznę od gości. Lille zajmuje obecnie 7. miejsce w ligowej tabeli. Na wyjazdach grają przeciętnie, ich bilans meczy wnosi 2-5-2. W lidze wygrali ostatnie 3 mecze z Nice,
Le Havre i Rennes. Ogółem wygrali 5 ostatnich meczy, czyli widać, że ta drużyna jest w gazie. W świetnej dyspozycji znajduje się Brazylijczyk Michel Bastos, który to strzelił 4 gole w 5 ostatnich wygranych meczach Lille. Przyjezdni ponadto nie przegrali w lidze od 9 listopada, kiedy to nie dali rady PSG. Teraz rywal będzie jeszcze mocniejszy, bo Bordeaux tak jak Lille też złapało wiatr w żagle. Żyrondyści walczą o tytuł mistrza kraju i by nie dać uciec Lyonowi muszą zgarnąć 3 punkty. Ostatnie mecze napawają optymizmem. 5 meczy ligowych i 5 wygranych, ostatnia porażka 16 listopada z mistrzem kraju Lyonem. Bilans meczy u siebie też bardzo dobry: 7-3-0. W ekipie trenera Blanc'a bryluje wypożyczony z Milanu Yoan Gourcuff, zawodnik porównywany do samego Zinedine Zidane'a. Trudno się zresztą temu dziwić, wystarczy spojrzeć na grę Francuza w ostatnich kolejkach. Fenomenalna forma Gourcuff'a musi budzić respekt przed każdym przeciwnikiem. Oprócz niego ważnym ogniwem w drużynie jest skuteczna linia napadu Cavenaghi-Chamakh. Tak więc atak jest bardzo silną bronią Bordeaux i właśnie na dobrą dyspozycję trójkąta Gourcuff-Cavenaghi-Chamakh liczę w tym meczu. Miejscowi pokazali już w tym sezonie, że potrafią zatrzymać ekipy będące na fali, a najlepszym tego przykładem jest mecz z PSG. Paryżanie zostali rozbici na Stade Chaban-Delmas aż 4-0, co potwierdziło klasę Bordeaux. Tak więc wg mnie wszelkie znaki wskazują na to że to właśnie gospodarze będą się cieszyć po tym meczu z wygranej. Więcej atutów jest po stronie Bordeaux i każdy inny wynik niż zwycięstwo miejscowych będzie dla mnie sporą niespodzianką.
Przewidywane składy:
Bordeaux: Ramé - Jemmali, Henrique, Diawara, Marange, Diarra, Alonso, Tremoulinas, Gourcuff, Cavenaghi, Chamakh
Lille: Sylva - Beria, Rami, Franquart, Tafforeau, Makoun, Mavuba, Debuchy, Makiese, Michel, Frau
Od Yoana Gourcuff'a zależy cholernie dużo w grze ofensywnej Bordeaux.