Lechia Gdańsk - Podbeskidzie Bielsko Biała
Lechia @ 1.60
Piszę to już po raz kolejny na tym forum, kiedy biorę pod lupę spotkanie Podbeskidzia. Od kiedy ta drużyna gra w
ekstraklasie, czekam na ich spadek z ligi, zawsze źle mi się oglądało tą drużynę, na mecze przychodzi garstka ludzi, ogólnie nie podoba mi się w ogóle ich widowisko. Dziś spotkanie w Gdańsku, gdzie do pokonania mieli prawie 600 km, tak długi dystans na pewno będzie mieć jakieś znaczenie w postawie zawodników.
Lechia ostatnie mecze jesienią przed własną publicznością spisywała się bardzo fajnie, pokonując Wisłę 2:0 i Śląsk 1:0 . Podbeskidzie to ostatnia drużyna w tabeli i według mnie w pełni zasługują na to miejsce, Podoliński pokazał już w Krakowie, że jest na prawdę słabym trenerem i myślę, że jeśli nie zostanie zwolniony w odpowiednim czasie to spuści drużynę z Bielska do I ligi, najlepszy trener jaki przytrafił się tej drużynie to był zdecydowanie L.Ojrzyński. Między Lechią a Podbeskidziem jest nie duża różnica w tabeli bo dzielą ich tylko 2 pkt. Ale różnica między kadrą, zapleczem, finansami jest już zdecydowanie bardzo duża.
Co prawdą Lechię opuścili podstawowi zawodnicy Borysiuk i Makuszewski, za to przyszli sprawdzeni bracia Paixao - którzy pokazali już we Wrocławiu jak dobry poziom prezentują w naszej lidze i na pewno są gwarancją kilkunastu bramek i asyst w sezonie. Do drużyny przyszedł również syn Andrzeja Kobylańskiego - Martin , jest to zawodnik który ocierał się o pierwszą drużynę Werderu, czyli na pewno również musi prezentować jakiś poziom, również powinien być wzmocnieniem Lechii. Podbeskidzie również dokonało tam jakiś wzmocnień, ale oprócz Pawła Baranowskiego, kojarzonego z Bełchatowem, pozostałe nazwiska zbyt wiele mi nie mówią, Podbeskidzia raczej nie stać na poważniejsze wzmocnienia, po prostu grają tym co mają i tyle.
Jak drużyny prezentowały się w okresie przygotowawczym ?
Lechia przygotowywała się do rundy wiosennej ponad 2 tygodnie w Turcji, gdzie sparowali z naprawdę dobrymi europejskimi markami.
Porażka 0:1 z Sankt Pauli ( 4 miejsce 2
Bundesliga)
Porażka 2:4 z Vaduz (10 miejsce szwajcarska
Ekstraklasa)
Porażka 1:3 z FC Thun (7 miejsce szwajcarska
Ekstraklasa)
Po powrocie do kraju - remis z Olimpią Grudziadz 2:2 i na zakończenie wygrana z jednym z kandydatów do awansu Zawiszą 2:0.
Podbeskidzie również przygotowywało się do rundy wiosennej w Turcji. A ich sparingi wyglądały następująco:
Rozwój Katowice 4-0
FSV Frankfurt 1899 0-1
Sławija Sofia 1-0
FK Ołeksandrija 1-1
Pirin Błagojewgrad 0-0
Korona Kielce 4-1
Moim zdaniem dziś na inaugurację rundy wiosennej w Gdańsku, 3 pkt zostaną u gospodarzy. Mają oni zdecydowanie lepszą kadrę i na pewno będą chcieli dobrze wejść w rundę , bo ich cel to na pewno TOP8