Hertha Berlin - Bayern Monachium
Hertha w tej rundzie spisuje się poniżej oczekiwań, porażki na wyjazdach z Schalke, Freiburgiem i Leverkusen oraz odpadnięcie po karnych z Dortmundem, odnieśli tylko jedno zwycięstwo na swoim stadionie z Ingolstadt 1:0. Mimo tego, że grają najnudniejszy futbol z lidze niemieckiej to potrafią pograć u siebie i osiągać korzystne rezultaty, posiadają bilans 8-0-1 i odnieśli w grudniu jedyną porażkę 0:1 z Werderem. Jednak trzeba zaznaczyć, że na własnym boisku nie gościli jeszcze kilku ważnych drużyn z najwyższych miejsc w tabeli, a mianowicie: Bayern, Dortmund, Leverkusen, Eintracht, Lipsk, Hoffenheim. Dodatkowo do listy kontuzjowanych zawodników z Berlina dołączył Julian Schieber, który zagrał końcowe minuty w meczu z Schalke, a także niepewny jest występ Niclasa Starka.
Bayern notuje bardzo dobrą serię przeciwko drużynie z Berlina, wygrywając ostatnie 11 starć z rzędu, pokonali Herthę w poprzedniej rundzie na własnym boisku 3:0 nie dając rywalom pola do pokazania się. W dzisiejszym meczu nie zagra Ribery, który jest szykowany na starcie w następnej kolejce z HSV, a także nie zobaczymy Boatenga. Ancelotti zapowiedział kilka zmian w porównaniu z meczem z Arsenalem, co moim zdaniem jest dobrym wyborem, Bayern ma szeroką kadrę i dobrych zmienników co powinno wnieść więcej świeżości po meczu w
LM. Najprawdopodobniej wolne dostanie Xabi Alonso, którego miałby zastąpić w składzie Kimmich, szansę od pierwszych minut być może dostanie Muller, Coman i Bernat.
Bayern ostatni mecz ligowy wygrał dosyć szczęśliwie, strzelając w meczu wyjazdowym dwie bramki w samej końcówce, wcześniej dość niespodziewanie zremisowali u siebie z Schalke, jednak myślę że po meczu z Arsenalem jest szansa zobaczyć stary dobry Bayern, który potrafi niszczyć przeciwnika, zawodnicy zdają sobie sprawę z tego że Hertha potrafi zagrać dobry mecz u siebie o czym komunikował w wywiadzie Ancelotti.
Wydaje mi się, że Hertha w obecnej formie nie ma argumentów do pokonania Bayernu.
W całorocznym:
Bayern - kurs 1,44
Edit: Nie wiem kto zagrał większy antyfutbol Bayern czy Hertha, w każdym bądź razie Bayern dziś strasznie leniwy, wiecznie spóźnieni, Vidal za takie podejście do meczu to powinien zostać ukarany odsunięciem do rezerw, tylko asystował i tracił. Brak jakiegokolwiek ruchu wśród piłkarzy przy tworzeniu akcji ofensywnych, myśleli że wygrają mecz na stojąco, brak słów.