>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

2 Kolejka T-Mobile Ekstraklasy 24.08 - 27.08.2012

Status
Zamknięty.
lukkaz 577

lukkaz

Użytkownik
Spotkanie: Pogoń Szczecin - Lechia Gdańsk
Typ: Pogoń Szczecin wygra oraz Powyżej 2.5 bramki
Kurs: 4,20
Buk: William Hill

Dziś o godz. 18:30 w Szczecinie zostanie rozegrany ostatni mecz 2. kolejki Ekstraklasy pomiędzy Pogonią Szczecin a Lechią Gdańsk. To spotkanie będzie mogło zobaczyć aż 18 tys. kibiców, bowiem taką pojemność ma stadion przy ul. Karłowicza.

Lechia przegrała swój pierwszy mecz ligowy u siebie z Polonią Warszawa 1:3. Mimo dopingu 15 tys. fanów Lechia zagrała to, do czego przyzwyczaiła nas w zeszłym sezonie, gdzie zajęła 13. miejsce. Bramka Wiśniewskiego to jedyne na co było stać Gdańszczan. Po jednym meczu trudno wyciągać wnioski na całą rundę dlatego też warto przypomnieć kilku wyróżniających się zawodników Lechii. Sebastian Małkowski, bramkarz który zaliczył występ w reprezentacji kraju jest jednym z większych talentów w lidze na tej pozycji. Jarosław Bieniuk – w tym okienku dołączył do składu, wcześniej gracz Widzewa, były reprezentant Polski, Andreu – wychowanek Barcy, były gracz Gijon, Paweł Nowak – solidny ligowiec, gracz takich klubów jak Wisła i Cracovia, Łukasz Surma – jedna z legend polskiej piłki, w tym meczu zrówna się liczba występów z Pawłem Janikiem, 5. zawodnikiem tabeli wszechczasów, graczem Polonii i Szombierek Bytom, Grzegorz Rasiak – IKONA POLSKIEGO FUTBOLU, zawodnik wybitny, 37-krotny reprezentant Polski, gdzie strzelił aż 8 bramek, były gracz Tottenhamu, Derby Country, Boltonu, Southamptonu, Reading, AEL Limassol, Watfordu – jeden z nielicznych polskich napastników, którzy zrobił karierę na Zachodzie, i to jeszcze na Wyspach Brytyjskich. Największa gwiazdą jest jednak Abdou Razack Traore – były gracz Rosenborga, zawodnik kluczowy dla Lechii.

Pogoń wygrała swój pierwszy mecz w imponującym stylu, pokonując po świetniej grze Zagłębie 4:0. Andradina, Traore, Djousse i Bonin dali zwycięstwo w wielkim stylu Portowcom. W składzie są również Hernani, Emil Noll, Akahoshi, Budka, Kolendowicz, Ława i Rogalski. Krótko mówiąc, skład prezentuje się okazale, co potwierdza gra Pogoni. Myślę, że Portowcy mogą być czarnym koniem ligi, choć po pierwszym meczu nie będę ich skazywać od razu na sukces. Mecz z Lechią udowodni, czy 1. spotkanie było szczytem możliwości Szczecinian, czy dopiero przedsmakiem przed meczami z Wisłą i Lechem.

W ekstraklasie Pogoń i Lechia zagrały ze sobą 16 meczów – 7 razy wygrywali Szczecinianie, 6 razy Gdynianie, 3 razy padał remis.

Myślę, iż Pogoń potwierdzi swoją dobrą formę, ogrywając Lechię. Zasłużony awans do Ekstraklasy po latach budowania klubu od poziomu IV ligi, budzi szacunek. Lechia natomiast po powrocie do Ekstraklasy nic wielkiego nie osiągnęła. 3 punkty zostają w Szczecinie.

pawelek78 1,7K

pawelek78

Użytkownik
Dyscyplina: Piłka nożna, Polska, Ekstraklasa
połowa / koniec spotkania
Typ: Pogoń / Pogoń
Kurs: 3,90
Dzisiaj przed nami ostatni mecz drugiej kolejki Ekstraklasy o godzinie osiemnastej trzydzieści Szczecińska Pogoń podejmie na swoim obiekcie Lechię Gdańsk. Lepiej w swoim pierwszym spotkaniu wypadła ekipa dowodzona przez Artura Skowronka. Pokonali oni zaliczanych przed sezonem do miejsc w pierwszej piątce, ekipę Zagłębia Lubin, cztery do zera. W meczu tym praktycznie cały zespół grał dobre spotkanie. Gdańszczanie natomiast w swoim pierwszym ligowym spotkaniu grali taki futbol do jakiego nas przyzwyczaili w poprzednim sezonie. grali słabo i bez polotu, ulegając Polonii Warszawa na swoim obiekcie aż jeden do trzech. Derby Pomorza może i rządzą się swoimi prawami ale gospodarzy stać dzisiaj na zdobycie kompletu punktów. Dodatkowym atutem &quot;Portowców&quot; będą fanatyczni kibice. Na stadionie ma być blisko osiemnaście tysięcy widzów, więc na głośny doping możemy liczyć. Jak pokazały mecze w niższej klasie rozgrywkowej na obiekcie przy Karłowicza Szczecinianie rzadko przegrywali. Myślę że niesieni dopingiem szybko strzelą bramkę co spowoduje że Lechia ruszy do ataków i może być to jak woda na młyn dla Pogoni.

krzosz1987 1,2K

krzosz1987

Użytkownik
Typ: Lechia Gdańsk
Kurs:3.14
Bukmacher: Pinnacle Sports

Na forum dominuje przekonanie, że kończące 2 kolejkę spotkanie Pogoni Szczecin z Lechią Gdańsk powinno zakończyć się zwycięstwem &quot;Portowców&quot;, co niektórzy twierdzą nawet, że będzie to przekonujące zwycięstwo coś w stylu 4-0 z Zagłębiem Lubin. Ja jednak jestem nieco innego zdania. Według mnie wynik mecz z Zagłębiem nieco fałszuje na realny obraz Pogoni Szczecin, jest to drużyna beniaminka, która przez wielu skazywana była przed sezonem na walkę o utrzymanie, pamiętajmy również jak wiele kłopotów ta ekipa miała w rundzie wiosennej poprzedniego sezonu grając na zapleczu Ekstraklasy i gdyby nie przewaga i punkty zdobyte jesienią tego awansu mogłoby nie być. Dla mnie więc mecz z Zagłębiem dla Pogoni ułożył się tak jak oni by sobie tego życzyli. Kontuzja podstawowego obrońcy rywali (Horvath), gol przed przerwą a następnie kontrowanie rywala i zdobywanie kolejnych bramek. Mnie ciekawi jak natomiast wyglądałaby gra Pogoni gdyby mecz nie ułożył się po ich myśli i liczę, że dzisiaj właśnie takie spotkanie zobaczę.
Lechia w pierwszym meczu przegrała u siebie z Polonią 1-3, pamiętajmy jednak, że również w poprzednim sezonie Gdańszczanie słabo radzili sobie na własnym obiekcie natomiast nieco lepiej w meczach wyjazdowych. Dzisiaj mają okazję to potwierdzić jak i również zrehabilitować się za porażkę, bo od Lechii w tym sezonie oczekiwanie czegoś więcej niż walki o utrzymanie.
Po tej porażce z Polonią w kadrze Lechii nastąpiło kilka zmian, pojawili się w kadrze nowi zawodnicy, których klub pozyskał latem czyli Ricardinho i Jarosław Bieniuk nie ma natomiast Wojciecha Zyska, Piotra Wiśniewskiego i Adama Dudy, którzy byli w &quot;19&quot; na mecz z Polonią Warszawa. W Pogoni natomiast nie należy się spodziewać jakiś wielkich przetasować w drużynie, najprawdopodobniej jedynie Emil Noll zastąpi Adama Frączczaka w porównaniu z meczem z Zagłębiem Lubin. Wciąż natomiast poza kadrą są Bartosz Ława i Adrian Budka.
Podsumowując więc napiszę, że mecz meczowi nierówny. Pogoń z Zagłębiem zagram według mnie ponad swoje możliwości i raczej nie będzie wstanie szybko takiego spotkania powtórzyć. Lechia natomiast po słabych zawodach u siebie z Polonią będzie chciała się zrehabilitować i przywieść jakieś punkty ze Szczecina. Według mnie dzisiaj Lechia będzie zdecydowanie mocniejszą drużyną niż ta którą widzieliśmy tydzień temu. Zagra od pierwszej minuty Bieniuk, który jak wiemy był podporą defensywny Łódzkiego Widzewa w poprzednich sezonach i wraz z Sebastianem Maderą powinni stworzyć parę środkowych obrońców, w Widzewie ten duet funkcjonował bardzo dobrze więc w Gdańsku też na to liczą. Sporo również obiecuje się po sprowadzonym z Wisły Płock Ricardinho, który ma wzmocnić drugą linię Lechii. Pomimo więc większości osób, które w tym meczu typują kolejne łatwe i wysokie zwycięstwo Pogoni ja w tym meczu nieco na przekór gram zwycięstwo gości.

Otrzymane punkty reputacji: +5
B 2K

borek149

Użytkownik
Według mojej opinii nie ma sensu w ogóle przytaczać postawy w poprzednim sezonie i podawać to jako argument. Jest to inna liga, a co za tym idzie inaczej podchodzi się do każdego spotkania, gra w Ekstraklasie wygląda zupełnie inaczej niż w 1 lidze. Gdzie wszyscy się na Pogoń spinali i praktycznie każdy przeciwnik ograniczał się do murowania bramki i czyhał na kontry.
Teraz Pogoń jest jedynie beniaminkiem i nikt nie będzie stosował powyższej taktyki. Teraz piłkarze ze Szczecina mają więcej miejsca na boisku i a co za tym idzie mogą wyprowadzać szybkie kontry, tym bardziej, że mają ku temu duże atuty na skrzydłach: Kolendowicz oraz Bonin. Także gra zespołu w 1 lidze kompletnie nie przypominała Pogoni z inauguracyjnego spotkania z Zagłębiem.
Ponadto rozmawiałem na dniach z masażystą Portowców, który stwierdził iż sztab szkoleniowy jest pod wrażeniem przygotowania motorycznego całego zespołu. Bardzo się o to obawiali gdyż w okresie przygotowawczym wręcz wymęczyli piłkarzy i była obawa, że nie złapią świeżości - jak było wszyscy widzieli. Także po tej rozmowie zrozumiałem dlaczego Pogoń tak fatalnie spisywała się w sparingach gdyż jak to stwierdził masażysta grali oni na wykończonych nogach. Uważam, że warto dziś spróbować pocelować w zwycięstwo Pogoni.

ll9 149

ll9

Użytkownik
Zagra od pierwszej minuty Bieniuk, który jak wiemy był podporą defensywny Łódzkiego Widzewa w poprzednich sezonach i wraz z Sebastianem Maderą powinni stworzyć parę środkowych obrońców, w Widzewie ten duet funkcjonował bardzo dobrze więc w Gdańsku też na to liczą.
Ciężko powiedzieć czy funkcjonował bardzo dobrze, gdyż grali ze sobą może pół jesieni w tamtym sezonie. Później Madera podpadł ostro kibicom Widzewa i włodarzom klubu po czym odsunięty został do drugiej drużyny, a jak sam pewnie wiesz zimą przeniósł się do Gdańska. Znają się to fakt, ale czy tworzyli super duet, trudno powiedzieć. Obok Bieniuka zazwyczaj grał Ukah i to oni tworzyli mur nie do przejścia i 3cią obronę w lidze.

Otrzymane punkty reputacji: +4
henyek 2,7K

henyek

Użytkownik
Warto zwrócić uwagę tym, co stawiają na Lechię, że trener gdańskiej drużyny do Szczecina nie zabrał Piotrka Brożka oraz strzelca jedynej bramki dla Lechii w meczu z Polonią - Piotrka Wiśniewskiego.
Kadra Lechii Gdańsk na mecz z Pogonią Szczecin
Bramkarze: Michał Buchalik, Bartosz Kaniecki
Obrońcy: Krzysztof Bąk, Jarosław Bieniuk, Levon Hajrapetjan, Rafał Janicki, Sebastian Madera
Pomocnicy: Andreu, Łukasz Kacprzycki, Mateusz Machaj, Paweł Nowak, Marcin Pietrowski, Ricardinho, Łukasz Surma
Napastnicy: Adam Duda, Piotr Grzelczak, Grzegorz Rasiak, Abdou Razack Traore

psotnick 965,2K

psotnick

ModTeam
Członek Załogi
Pogoń Szczecin v Lechia Gdańsk
(Różnica zwycięstwa)
Typ: Pogoń Szczecin wygra różnicą 1 gola @ 4.00 bet365 ⛔ 0-2
Uczestnicy derbów Pomorza przystępują do meczu w jakże odmiennych nastrojach. Beniaminek ze Szczecina był skazywany na pożarcie w 1. kolejce z Zagłębiem, a rozbili Miedziowych aż 4-0. Z kolei Lechia wzmocniona kilkoma znaczącymi graczami (Piotr Brożek, Bieniuk, Ricardinho) była faworytem w meczu z drużyną po przejściach, czyli Polonią Warszawa, a skończyło się sromotną porażką na własnym stadionie po słabej grze. To wymusiło na trenerze Lechii konieczność zmian personalnych, które jednak trudno zrozumieć… Otóż popularny Bobo w ogóle nie zabrał do Szczecina Piotra Brożka (miał „udział” w 2 straconych golach), ale też strzelca jedynego gola z Polonią Piotra Wiśniewskiego. Natomiast najwyraźniej między słupkami znowu wystąpi Michał Buchalik, o którym trudno powiedzieć, żeby był ostoją drużyny w pierwszym meczu. Wzmocnieniem za to powinien być powrót do drużyny Jarosława Bieniuka, który pauzował w pierwszej kolejce. Ma zastąpić na środku obrony Krzysztofa Bąka. Natomiast u gospodarzy spora mobilizacja. Robert Kolendowicz powiedział w wywiadzie, że „choć pierwsza kolejka była dla nas fantastyczna, to dalej stąpamy twardo po ziemi.” Zresztą trudno spodziewać się, żeby trzymający zespół twardą ręką trener (NIE)Tarasiewicz pozwolił na jakiekolwiek rozprężenie po efektownej wygranej i myślą już o następnym przeciwniku. W przeciwieństwie do Lechii w Pogoni nie przewiduje się żadnych zmian personalnych, w myśl zasady, że zwycięskiego składu się nie zmienia. Zresztą zgranie i zespołowość to jeden z największych atutów Portowców, którzy szlifowali swoje schematy w tym samym niemal składzie przez parę lat. Kolejnym atutem jest własny stadion, który żywiołowy doping fanów potrafi zmienić w kocioł. Co bardziej przesądni mogą też upatrywać handicapu dla gospodarzy w tym, że sędzią dzisiejszego meczu będzie Tomasz Musiał, który oględnie mówiąc nie był zbyt szczęśliwy dla Lechii ( http://www.trojmiasto.sport.pl/sport..._Szczecin.html ). Dla mnie w każdym razie zwycięstwo Pogoni nie będzie żadną niespodzianką. Z pewnością nie przyjdzie ono łatwo, Lechia również ma swoje atuty i będzie to trudny mecz, ale mimo wszystko więcej argumentów przemawia za Pogonią. Wszystko to składa mi się na minimalną wygraną Portowców, stąd też postawiłem na wygraną gospodarzy dokładnie jednym golem.

edit: kompromitujący błąd z tym Tarasiewiczem, szybko pisałem i poszło z rozpędu.. Mea culpa

W 606

wanderlei

Użytkownik
Oglądam mecz Pogoń - Lechia i jedynie co wyraźnie idzie zauważyć to grę Rasiaka.
Ludzie kochani ten zawodnik jest tragiczny.Według mnie wielkim wstydem dla Lechii jest to że ten zawodnik reprezentuje ten klub.
Zero walki z jego strony ,chłop 2 metry a do główek nawet nie skacze , daje się wyprzedać , wszystko odpuszcza a co najważniejsze to drewno zajmuje miejsce pewnie jakiemus młodemu zawodnikowi...
Zastanawia mnie jedno.Co kierowało Bobo Kaczmarka do zakupu tego zawodnika??
Jaką wizje miał trener decydując się na ten transfer???
Żenada.

bzyku 33

bzyku

Użytkownik
Ja bym Rasiaka tak ostro nie oceniał. To jest typ napastnika, który musi mieć z kim grać. W Lechii zwykle jest zostawiony sam na desancie. Nie ma z kim rozegrać piłki, nie ma komu odegrać.
Mało też dostaje wrzutek ponieważ Lechia gra bardzo defensywnie. Nie ma tam kto wrzucać. Jedyny sensowny gość na skrzydłach to Traore, ale on raczej jest nastawiony na indywidualne szarpanie niż na dogrywanie.
Dlatego jego gra wygląda tak, a nie inaczej. To nie jest typ napastnika, który w pojedynkę pociągnie cały atak. W kadrze jak grał, to w meczach w których kadra grała z kontry też zawsze wypadał słabo. A jak były mecze z kimś słabszym, gdzie kadra grała atakiem pozycyjnym to wyglądał dużo lepiej.
Podobnie w Championship w którym robił furorę. Bo tam wszyscy są cholernie wybiegani. I atakują całą drużyną, a nie połową jak u nas. Jak idzie kontra to szybko idzie do niej 4-5 ludzi, a nie jeden lub dwóch jak u nas.
Byłem dzisiaj na tym meczu i Rasiak wygrywał większość główek. Mimo, że miał za rywali Hernaniego i Dąbrowskiego - obrońców o słusznym wzroście i dobrych umiejętnościach walki w powietrzu. Tylko co z tego, skoro najczęściej obok nie było nikogo, kto mógłby piłkę zagarnąć.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom