Warto przytoczyć składy awizowane, bo jest kilka ciekawostek, które omówię:
ROW: 9. Lindgren, 10. Baliński, 11. Fricke, 12. Musielak, 13. G. Łaguta, 14. Chmiel, 15. Woryna
Sparta: 1. Woffinden, 2. Lebiediew, 3. Janowski, 4. Jędrzejak, 5. Milik, 6. Drabik
Dziwi mnie trochę ustawienie par u gospodarzy, bo Musielak powinien być mimo wszystko prowadzącym parę. Niezłe sparingi, a Fricke na początku sezonu tak sobie jeździ i w biegu 12, gdy pojedzie z Chmielem naprzeciwko Woffindena i Drabika, to może mieć spory wpływ na ten mecz.
Z drugiej strony brak Woźniaka jest dla mnie szokiem. Janowski po kontuzji i wielka niewiadoma, a nie spodziewam się cudów po nim, do tego Jędrzejak, który na wyjazdach tragicznie się prezentuje. Sparta ma dwie mocne pary i środkową, która może im mocno zaszkodzić.
---
Falubaz: 9. Dudek, 10. Hampel, 11. Doyle, 12. Karpow, 13. Protasiewicz, 14. Niedźwiedź
KS Toruń: 1. Hancock, 2. Przedpełski, 3. Holder, 4. Walasek, 5. Miedziński, 6. Kaczmarek
Falubaz w najmocniejszym składzie i świetnie to wygląda. Nie zdziwi mnie, jeśli druga para będzie tutaj lokomotywą, bo Karpow coraz lepiej sobie radzi, a Doyle to jest klasa. Ciekawi mnie jak Hampel sobie da radę, bo przy takim zestawieniu i domowym meczu, to sporo musi się napracować, żeby pojechać w nominowanych.
W Toruniu szybkie zmiany, nie ma Jepsena Jensena i jak widać on będzie musiał jeździć dużo lepiej od Przedpełskiego, żeby się załapać do składu. Dziwi mnie to hurra wystawianie Miedziaka z juniorem, wszak wiadomo, jak on na wyjazdach jeździ i nie zdziwi mnie, jeśli się torunianie na tym przejadą.
---
Włókniarz: 9. Madsen, 10. Holta, 11. Ułamek, 12. Jonsson, 13. Zagar, 14. Gruchalski
Unia L: 1. Sajfutdinow, 2. Kildemand, 3. Piotr Pawlicki, 4. Kołodziej, 5. Pedersen, 6. Kubera
Włókniarz z jednym zastrzeżeniem - Ułamek jako prowadzący parę, ale może po to, żeby miał lepsze pola startowe, niemniej podobnie jak w przypadku ROW-u, bieg 12 może okazać się kłopotem.
Goście raczej bez zastrzeżeń, a druga para to naprawdę kosmos.
---
GKM Grudziądz: 9. Pieszczek, 10. Gollob, 11. Okoniewski, 12. Buczkowski, 13. A.Łaguta, 15. Rujner
Stal Gorzów: 1. Przemysław Pawlicki, 2. Iversen, 3. Kasprzak, 4. Vaculik, 5. Zmarzlik, 6. Karczmarz
Gospodarze zgodnie z planem, czyli Gollobem, który u siebie jest super mocny. Sprawa jest prosta - jeśli zrobią dobry beton, to wygrają bez problemów, jeśli nie, to zobaczymy wyrównany mecz. Niemniej dla Stali dużo trudniejszy wyjazd niż do Torunia w mojej ocenie i raczej małe szansę widzę na ich punkty. Plus za przytomne roszady w parach.