/Sandecja - Jagiellonia
podwójna szansa 0-0 @1,67 fortuna
19-tą kolejkę
Ekstraklasy rozpoczynamy w Niecieczy, gdzie swoje mecze "domowe" rozgrywa Sandecja, która na inaugurację tej serii spotkań podejmie Jagiellonię. W ostatniej kolejce dzisiejsi gospodarze dość niespodziewanie zremisowali z Legią 2:2, natomiast goście pokonali u siebie skromnie czerwoną latarnię ligi, czyli Pogoń. Po cichu liczę, że jutro też ich stać na podobną niespodziankę i urwanie punktów wyżej notowanemu rywalowi. Sandecja to oprócz Cracovii najczęściej remisujący zespół na własnych śmieciach, do tej pory zanotowała u siebie 5 podziałów punktów, remisując tu z takimi zespołami jak wspomniana na wstępie Legia, a także z Lechem, Cracovią, Śląskiem i Arką, natomiast jaga to najlepiej punktująca drużyna na wyjazdach w naszej lidze, jak dotąd ugrała w delegacjach 15 pkt 4z 3r 2p bramki 13:14. Oba zespoły przystąpią do gry w niemal najsilniejszych składach, u gospodarzy zabraknie jedynie Korzyma, ale on nie gra już od jakiegoś czasu. Ogólnie skłaniam się w tym meczu ku bramkowemu remisowi 1:1, właśnie za sprawą dużej ilości remisów zespołu Sandecji i tym, że oprócz Górnika nikt tu z przyjeżdżających drużyn z czołowki nie wygrał, ale z drugiej strony asekuruję się podwójną szansą, że remis będzie albo do przerwy, albo na koniec ze względu, że Jagiellonia potrafi zdobywać punkty w delegacji o czym wspomniałem wcześniej.
Górnik - Lechia
powyżej 2,5 gola @1,75 fortuna
obie strzelą @1,52 fortuna
Drugi jutrzejszy mecz zapowiada się bardzo ciekawie, do lidera z Zabrza przyjeżdża odzyskująca ostatnio formę Lechia, faworytem jest tu zespół gospodarzy i ja również uważam, że powinni ten mecz wygrać, jednak postanowiłem zagrać troszkę bezpieczniejszy wariant, a mianowicie powyżej 2,5 gola oraz obie strzelą, Górnik przyzwyczaił już wszystkich, że mecze z jego udziałem są z reguły overowe, w Zabrzu w tym sezonie pada średnio 3,78 gola na mecz, a sam Górnik ma średnią 2,56 gola na mecz, ale oprócz tego, że dużo strzela to też praktycznie zawsze coś traci, w 9 meczach u siebie tylko 2 razy zachował czyste konto, natomiast lechia na wyjazdach gra lepiej niż u siebie, do tej pory ugrała tak 11 pkt 3z 2r 4p bramki 10:10, więc patrząc na te dane oba typy powinny zostać pokryte bez większych problemów. Patrząc na bezpośrednie H2H typy te jednak nie są już tak oczywiste, ale wiadomo, że to już inne zespoły, Górnik tak widowiskową i efektywną piłkę zaczął grać praktycznie od tego sezonu, w pierwszym meczu tych drużyn rozegranym w Gdańsku zespoły podzieliły się punktami i padł tam wynik 1:1, jutro liczę, że co najmniej padnie jedna bramka więcej.