W pierwszym niedzielnym spotkaniu 16. kolejki T-Mobile
Ekstraklasy, Śląsk Wrocław przed własną publicznością podejmował będzie Koronę Kielce. Obie drużyny w ostatniej kolejce sięgnęły po komplet punktów i teraz liczą na odniesienie kolejnego zwycięstwa. Śląsk pokonał na wyjeździe słabiutką Lechię 2:1 po dwóch golach ze stałych fragmentów gry, natomiast Korona pokonała na trudnym terenie w Krakowie, Cracovię również 2:1 po dobrej grze, ponadto w tygodniu ulegli w Gdyni tamtejszej Arce 5:1 w Pucharze Polski, jednak zagrali w mocno rezerwowym składzie. W niedzielnym meczu oba zespoły zagrają osłabione, w Śląsku nadal nie zagra kontuzjowany
Sebastian Mila, zastępuje go
Mateusz Cetnarski, który w roli zastępcy Mili spisuję się coraz lepiej, ponadto w Śląsku wszyscy zdrowi, wielkich roszad w składzie prawdopodobnie nie będzie. W Koronie zabraknie
Vanji Markovicia, który pauzuje za czerwoną kartkę pokazaną mu w spotkaniu z Ruchem Chorzów, ponadto nie zagra
Tomasz Lisowski, który przeszedł operacje kolana, oraz
Przemysława Trytki, którego powinien zastąpić
Maciej Korzym, powracający po ciężkiej kontuzji, jednak zagrał już sporo minut w poprzednich meczach i dzisiaj powinien wybiec od pierwszej minuty na boisko.
Faworytem dzisiejszego pojedynku, Wg. Bukmacherów jest Śląsk, jednak linia wystawiona na drużynę ze Śląska Mnie nie przekonuje, pomimo tego iż 2 ostatnie spotkania wygrali, ale grali z Podbeskidziem, który gra słabiutko na wyjazdach oraz z Lechią, która w ostatnich spotkaniach wpadła w dołek, dzisiaj czas na Koronę, która gra w kratkę, ale jednak o wiele lepiej niż na początku sezonu, potrafi przegrać na własnym terenie z Ruchem 4:1, po czym pokonuję będącą w naprawdę dobrej formie Cracovie i to na własnym terenie, w ostatnim meczu ulegli Arce aż 5:1, jednak tym meczem bym się nie sugerował, bo jak wspomniałem Korona zagrała w mocno eksperymentalnym składzie. Pierwszy pojedynek obu drużyn w tym sezonie był wielkim rozczarowaniem, mecz w Kielcach zakończył się bowiem bezbramkowym remisem, był to pierwszy taki w wynik w historii pojedynków obu zespołów w
Ekstraklasie. Dotychczasowy bilans przemawia na korzyść Korony, która wygrała cztery z dziewięciu spotkań, Śląsk może się pochwalić zaledwie jednym zwycięstwo, odniósł go w ostatnim meczu u siebie w poprzednim sezonie.Dzisiaj powinniśmy jednak zobaczyć kilka bramek, obie drużyny mają spore problemy w defensywie, oraz dobrych zawodników ofensywnych, tak jak wspomniałem wcześniej linia -0,75 na Śląsk zupełnie Mnie nie przekonuje, Korona to drużyna ostatnio lepsza niż Lechia, i sądzę, że dzisiaj nie przegrają, ale bardziej przekonany jestem do tego, iż zobaczymy dzisiaj kilka bramek w meczu i w tym kierunku spróbuję, bo kurs na Over na prawdę dobry i dla Mnie pewny.
Przewidywane składy:
Śląsk Wrocław: Kelemen - Pawelec, Kokoszka, Grodzicki, Dudu - Kaźmierczak, Stevanović - Patejuk, Cetnarski, Hołota - Paixao.
Korona Kielce: Małkowski - Malarczyk, Stano, Dejmek, Sylwestrzak - Golański, Jovanović, Sobolewski, Janota, Pilipczuk - Korzym.
Śląsk Wrocław - Korona Kielce Over 2.5 1.90 Bet365
Korona Kielce +0.5 2.35 za drobne