Wybrałem spotkanie na, którym dzisiaj będę.Mecz mojej drużyny z GKSem z Bełchatowa.Nie jest to na pewno hit tej kolejki, ale na pewno dla Polonii już jeden z istotniejszych meczy tej rundy bo ewentualne zwycięstwo pozwoli nam na odskoczenie od miejsc zagrożonych spadkiem.Tak jak wspominałem nie
jest to hit, ale ciekawe typy można znaleźć na to spotkanie.
Już w pierwszym poście dość wyczerpująco opisałem sytuację panującą w zespole, Nasze braki, wzmocniena, nowego trenera, ustawienia i założenia na ten sezon.Po krótce jeszcze raz przypomne najważniejsze sprawy dotyczące Jedynej.Przyszedł nowy trener, wprowadził swoje moetody, może nie dużo zmienił filozofię gry zespołu, ale na pewno Góralczyk wprowadził kilka nowych wariantów gry z piłkarzami na różnych pozycjach.Polonia zagrała kilka sparingów podczas tej zimy gdzie wypadała nawet okazale pokonując Zaprešić i Cluj po 1:0 oraz przegrali z Koperem 0:1 i na koniec zgrupowania zaliczyli remis z Jagodiną.Po przyjeździe do Polski do drużyny dołączył jeszcze Matusiak, który przyszedł z Podbeskidzia.Do drużyny dołączyli jeszcze przed zgrupowaniami - bramkarz Kiełpin, obrońca Król, pomocnik defensywny Dziewulski oraz wypożyczyny z Jagielloni Trytko.Wymieniam zawodników tych, którzy realnie wzmacniają kadrę drużyny.Odeszli zaś Ujek, Gąśiński,Sawala i Mysona.PB grała jeszcze sparing z Piastem przed startem rundy i zremisowała 0:0 po dość nudnej grze z oby dwóch stron.Góralczyk podkreśla, że najważniejsze jest to aby zachować czyste konto i w miarę się to udaje, ale też jest dość duża posucha w ataku bo i Podstawek czy Wojsyk i Trytko nie mają tych sytuacji dużo.Gra obronna wygląda dobrze na tle silnych rywali a korpus defensywny tworzą : Kiełpin w bramce, obrońcy to Hricko, Żytko, Hanek i Telichowski oraz dwaj defensywni pomocnicy - Dziewulski i Kobylik.Tutaj jest raczej wszystko i jasne i takie zestawienie wyjdzie na dzisiejszy mecz z bełchatowską drużyną.Więcej niewiadomych jest w formacjach ofensywnych i ja spodziewam się ustawienia gdzie po lewej stronie hasać będzie Radzewicz, w środku za plecami Podstawka Barcik i po prawej stronie Vascak, który dostał szanse od Góralczyka i ewidentnie ją wykorzystał. Moim zdaniem tak będzie wyglądać zestawienie drużyny z Bytomia.
W Bełchatowie też ciekawe rzeczy się dzieją, jeden z byłych piłkarzy tej drużyny był jedną z gorątszych postaci tego okienka i nie zagra już w GKSie - Janusz Gol został piłkarzem Legii i w jego miejsce sprowadzono...Sawalę z Bytomia.Kilka ciekawych wzmocniej to też przyjście Buzały do przednich formacji oraz obrońcy Mysiaka czy pomocnika Komołowa.Drużyna średnio sobie radziła w sparingach, ale też widać, że grała raczej defensywnie o czym świadczą mecze z Podbeskidziem, Slovanem czy Lewskim.Na pewno dziś nie zagra Tanevski, który jest zawieszony za kartki oraz kontuzjowany Popek, pod znakiem zapytania stoi występ Lacica.
Odkąd pamiętam mecze z Bełchatowem były mało specyficzne, raczej wszystko działo się wedługo wcześniejszych przewidywań i potwierdzają to statystki bo na wszystkie ostatnie mecze w Bytomiu z Bełchatowem były remisy do przerwy.Co za tym idzie ostatnio pojedynek drużyn też zakończył się niewielkim zwycięstwem Jedynej bo tylko 1:0 po golu Sawali także te mecze nie obfitują w bramki.
Dziś chciałbym zaproponować te własnie dwie opcje, remis do przerwy ze znacznie bardziej ciekawszym kursem, a i bardzo prawdopodnobne zdarzenie w popołudniową sobotę.
Skład PB :
Kiełpin - Hricko, Żytko, Hanek, Telichowski - Dziewulski, Kobylik, Radzewicz,Barcik,Vascak - Podstawek.