Southampton - Aston Villa
Liczę, że zobaczymy kilka bramek na St. Mary's Stadium. Southampton kilka dni temu doznał druzgocącej porażki z Liverpoolem w ramach Capital One Cup. Święci przegrali 1:6. Wcześniejszy mecz w lidze również nie wyszedł podopiecznym Ronalda Koemana, którzy dali sobie wbić 3 bramki na Etihad Stadium i przegrali z Man City 1:3. Forma jaką prezentuje obrona jest bardzo bardzo słaba. Ktoś może powiedzieć, że byli to wymagający rywale, ale stracić 9 bramek w dwóch meczach po prostu nie przystoi takiemu zespołowi jak Southampton. Z kolei Aston Villa gra po prostu tragicznie w tym sezonie i traci mnóstwo bramek. W szczególności tragicznie idą tej drużynie wyjazdy, co mecz minimum 2 stracone bramki i prawie same porażki. Southampton powinien wpakować tej drużynie co najmniej dwie bramki. Potencjał z przodu w Southampton jest duży. Święci mimo ostatnich nienajlepszych rezultatów są zdecydowanym faworytem tego spotkania. Mimo tej obniżki formy, generalnie spisują się bardzo dobrze na własnym stadionie. Liczę też, że AV coś strzeli. Jak widać ostatnio obrońcy Southampton robią dużo błędów i rywale mogą to spokojnie wykorzystać. W tym sezonie obie drużyny już mierzyły się ze sobą. Było to w pucharowym meczu, który zakończył się wynikiem 2-1 dla Świętych. Na korzyść overa działa także H2H, gdzie widać, że w rywalizacji tych dwóch drużyn padają bramki:
http://www.flashscore.pl/mecz/l8g74ITK/#h2h;home
Southampton - Aston Villa over 2,5 @ 2,05 Marathonbet
Watford - Norwich
Tutaj nie będę owijał w bawełnę, tylko powiem, że kieruję się głównie H2H, ale również tym co obserwuję w ostatnich meczach.
http://www.flashscore.pl/mecz/Kjpwadir/#h2h;overall
21 meczów, over 2,5 17/21, BTS 17/21. Można wybrać między grą na over lub BTS, ja wybieram BTS. Widać, że w rywalizacji tych dwóch drużyn pada sporo bramek. W ostatnich meczach Watford oglądaliśmy gole. Tydzień temu 3:2 z Aston Villą, wcześniej 1:2 z United, 1:2 z Leicester, 2:0 z West Hamem, 2:0 ze Stoke. Dobrze wygląda atak Ighalo-Deeney i są tego efekty w postaci bramek. Norwich jakoś nie może się odnaleźć po dobrym początku sezonu. Ten zespół ma słabą obronę, co wielokrotnie już się potwierdzało. Tydzień temu remis z Arsenalem, ale gdyby Kanonierzy mieli lepszą skuteczność, to spokojnie mogli wygrać. Również i Norwich stworzyło sobie kilka dogodnych okazji. Wcześniej mecz z Chelsea, w którym The Blues dużo marnowali i skończyło się tylko ich skromną wygraną 1:0. Kanarki dopuszczają do dużej liczby strzałów na swoją bramkę, jest tylko kwestia tego, żeby rywal umiał to wykorzystać. Myślę, że Watford to wykorzysta, bo ostatnio nie ma problemów ze strzelaniem. Norwich również coś powinno strzelić. Sądzę, że to spotkanie będzie bardzo wyrównane i otwarte. Oba zespoły powinny atakować. Norwich nie zawsze potrafi strzelić, ale akurat na wyjazdach bramki z ich strony padają w miarę regularnie.
Watford - Norwich BTS @ 1,80 Bet365
Arsenal - Sunderland
Bet365 wystawił linię over 0,5 kartki na Arsenal i myślę, że trzeba z tego skorzystać. Już nie raz i nie dwa buki dawały w Anglii taką linię i przeważnie ona wchodziła. Rywal jest taki, że to raczej Arsenal będzie na nim siedział przez większość meczu, przez co okazji do faulowania teoretycznie może nie być zbyt wiele. Sunderland na pewno będzie kontrował i podczas jednej z takich kontr ktoś z Arsenalu sfauluje na kartkę. Arsenal łapie najmniej kartek w lidze, ale jak pobieżnie sprawdziłem, prawie co mecz wchodzi jedna kartka. Sunderland z kolei dużo fauluje i łapie dużo kartek, więc jakieś kopanie po nogach, prowokowanie i ewentualny odwet piłkarza Arsenalu też wchodzi w grę.
Do tego dorzucam jeszcze na
podbicie typ na 5 rogów Arsenalu. Przy założeniu, że spełni się najbardziej prawdopodobny scenariusz na ten mecz, to tę linię raczej bez problemu powinni pokryć i powinni to zrobić jako pierwsi.
Arsenal - Sunderland
Over 0,5 kartki Arsenalu @ 1,57
Arsenal pierwszy 5 rożnych @ 1,20
AKO: 1,88
Bet365
WBA - Tottenham
Passa Tottenhamu trwa i trwa. To już 13 meczów bez porażki. Nie wierzę w to, że Koguty będą taką serię ciągnąć w nieskończoność i gram na przełamanie. West Brom to zespół, który u siebie spokojnie może sprawić niespodziankę. 2 tygodnie temu The Baggies potrafili u siebie ograć Arsenal. Tydzień temu rozgrali całkiem dobre spotkanie wyjazdowe z West Hamem zakończone remisem 1:1. Początkowe fragmenty spotkania były bardzo słabe, ale z biegiem czasu West Brom powoli rozkręcał się i dorównywał rywalowi. Piłkarze Pulisa potrafią grać z mocnymi zespołami, ale nie zawsze potrafią utrzymać wysoki poziom gry na przestrzeni całego spotkania. Były chociażby dwa takie spotkania, gdzie West Brom prowadził HT, a ostatecznie przegrywał, mam tu na myśli pojedynki z Leicester i z Evertonem. Tottenham rozegrał ostatnio mega nudne spotkanie z Chelsea. Wyglądało to tragicznie, ale widać było, że obie drużyny zadowala bezbramkowy remis. Na pewno Koguty dysponują dużym potencjałem i są już długo niepokonani, ale jak każda seria, i ta świetna passa kiedyś się skończy.
Gram również over 2,5 z tego względu, że gdy na The Hawthorns przyjeżdża jakaś mocna ekipa to przeważnie oglądamy świetne i otwarte spotkanie. Na potwierdzenie moich słów przedstawiam statystykę z tego sezonu:
WBA - Arsenal 2:1
WBA - Leicester 2:3
WBA - Everton 2:3
WBA - Southampton 0:0
WBA - Chelsea 2:3
WBA - Man City 0:3
Za minimalną stawkę idzie typ na czerwoną kartkę i karnego.
WBA - Tottenham 1 DNB @ 3,32 Marathonbet zwrot
WBA - Tottenham over 2,25 @ 1,95 Bet365 zwrot/
WBA - Tottenham rzut karny @ 4,05 Marathonbet
WBA - Tottenham czerwona kartka @ 4,55 Marathonbet
Man United - West Ham
Początkowo zastanawiałem się nad czymś w stronę West Hamu, ale ostatecznie odpuszczam ten mecz. West Ham wyraźnie obniżył loty. Kontuzjowani są Payet i Sakho, czyli dwaj ludzie, od których bardzo dużo w tym sezonie zależy. Carroll to człowiek, z którym nie da się inaczej grać niż ładując długie dzidy do przodu, a tak niestety dłuższymi fragmentami wygląda gra Młotów, gdy Anglik jest w składzie. United jak to United - mogą się męczyć i marnować, a z drugiej strony mogą wbić jakiegoś forfocla i wygrać. Czy będzie 2:0 czy 0:2, to zależy od dyspozycji dnia.
Swansea - Leicester
Te drużyny grają 3za3. Schemat sugeruje, że wygrać powinna drużyna Swansea, jednak ja się wstrzymam od grania. Jest to pierwszy mecz w sezonie i mogą zmienić schemat, a po drugie Łabędzie niczego nie pokazują przez ostatnie 3 miesiące, za to Leicester jest w formie od początku sezonu. Wygrana Swansea nie powinna być jednak zaskoczeniem. Takie są moje przemyślenia na ten mecz.
@down
Trudno było się spodziewać, żeby West Brom prowadził grę na Upton Park. Jak dla mnie zagrali całkiem przyzwoicie. Na początku grali bardzo słabo, co też uwzględniłem w analizie, ale z biegiem czasu gra się wyrównała i West Ham też niczego specjalnego nie pokazał. U siebie WBA jest groźniejsze.