-
1. FSV Mainz 05 - 1. FC Nurnberg
Mainz
1.90 |
Unibet
Allagui to score
2.25 | Bet365
Już w piątek fajne spotkanie do grania, które jest warte polecenia przede wszystkim na kurs jaki oferuje nam bukmacher.Zmierzy się pozytywna niespodzianka ligi z Norymbergą.Jak pamiętamy drużyna z Moguncji miała możliwość pobicia rekordu ligi pod względem zwycięstw pod rząd, ale nie udało się w mało szczęśliwym meczu z HSV gdzie tak na dobrą nie należało im się zwycięstwo bo grali słabiej, ale od tego momentu przyszło załamanie formy i kilka porażek, ale mimo tego nadal plasują się na dobrej pozycji, tuż za hegemonem z Dortmundu.Te wyniki pokłosie dobrego zestawienia zespołu gdzie w defensywie grają raczej doświadczeniu zawodnicy z przeszłością w Bundeslidze, na pewno do nich można zaliczyć Fucha, Noveskiego czy Karhana i tak na dobrą sprawę można powiedzieć, że są to średni, solidni zawodnicy w niemieckiej lidze, ale za to uzupełnia to młodość, przebojowość i przede wszystkim przyszłość czyli zawodnicy ofensywni drużyny Tuchela.Jest to przede wszystkim Holtby, który jest reżyserem gry co potwierdzają statystyki bo zaliczył dwie bramki i aż siedem asyst, a te zaś kierował do Szalaia, Schurlle czy Allaguego.Fajne trio, choć najmniej z nich przekonuje mnie Węgier i nie podoba mi się styl jego gry, bardziej zdecydowanie Ci dwaj, tj. Niemiec, który zadebiutował ostatnio w Reprezentacji już w poprzednim sezonie dawał sygnały iż może coś z niego być, jedynym problemem może być to, że wchodzi z ławki, trudno powiedzieć czemu - może dlatego, że od nowego sezonu będzie zawodnikiem Bayeru [ swoją drogą świetny interes ], najbardziej z tej trójki podoba mi się gra Allaguiego, widziałem jego grę w meczach z HSV i BVB gdzie nie miał problemów z kręceniem obrońców, największe jego atuty to na pewno szybkość i boiskowe cwaniactwo.Tutaj chciałbym się zatrzymać nad tym piłkarzem i zaproponować typ iż strzeli bramkę gościom, sądzę, że podtrzyma passę z meczu z Gladbach gdzie głównie jego bramkom Mainz wywiozło trzy punkty.Moim zdaniem warto bo na pewno będzie miał okazję do uderzenia.Podsumowując drużynę Mainz to widać kontrast, który na razie służy zespołowi.Mimo ostatnich trzech porażek odbili się od dna w meczu z Borussią, warto dodać, że będą chcieli przełamać mizerię spotkań u siebie bo ostatnio mieli problemy ze strzeleniem bramki w stolicy Moguncji.
Przechodząc do drużyny z południa Niemiec to ciężko mi powiedzieć coś na temat ich gry bo rzadko oglądam ich mecze a to ze względu iż prezentują oni przeważnie nudny futbol.W tym sezonie starają się przełamać tą opinię notując dobre wyniki - m.in w potyczkami z Schalke, Bremą czy Wolfsburgiem.Ale z drugiej strony przydarzają im się mecze słabe jak z Lautern czy gładka porażka z Bayernem.Tutaj nie ma tak wyrazistych postaci jak w Mainz, ale też gra opiera się na młodych piłkarzach, którzy zostali zauważeni w Niemczech - Ekci i Gundogan, o reszcie ciężko coś powiedzieć bo strzelają mało, a jeśli już strzelają to rozkłada się to między zespół.
Co do samego spotkania to nie zagra Bo Svennson, którego zastąpi Bungert, zaś u gości trochę gorzej bo braknie Bunjaku, Pinoli, Judta, Nillsona i Okotie.Więcej zmartwień ma trener drużyny gości, dochodzi do tego słaba statystyka spotkań w Mainz gdzie od 6 lat bezapelacyjnie panują gospodarze, sądzę, że jutro będzie podobnie i stawiam na zwycięstwo Mainz po bardzo fajnym kursie, oraz proponuję Allaguiego jako strzelca bramki.
Prawdopodobne składy ( kicker.de ) :
Wetklo - Zabavnik, Bungert, Noveski, Fathi - Schürrle, Caligiuri, Polanski, Fuchs - Allagui, Szalai
R. Schäfer - Chandler, Maroh, Wolf, Bieler - Simons, Cohen - Frantz, Gündogan, Ekici - Schieber