Real Sociedad - Osasuna
W
La Liga underow teoretycznie się nie gra, ale czasami nawet w to warto wejść. W spotkaniu Sociedad - Osasuna jednak takiego się spodziewam. Obie drużyny w ostatnich pojedynkach zaliczały spotkania overowe, ale w bezpośrednim starciu spodziewam się powrotu do tendencji mniejszej liczby bramek w pojedynkach z udziałem tych ekip.
Sociedad od początku sezonu praktycznie miało wielkie problemy ze zdobywaniem goli. Ostatnio niby jest lepiej, ale to nadal nie jest ta sama gra, która widzieliśmy w poprzednim sezonie. Osasuna to z zasady zespół, który lepiej broni niż atakuje. W ostatnim meczu z Rayo udało im się strzelić trzy bramki, a to w ich wykonaniu nie jest częsta rzecz. Nie zdziwi mnie, jeśli zespołowi Paco Jemeza nastrzelali bramek na dwie, trzy kolejki.
Osasuna w pojedynku na Anoeta postawi na defensywę i kontry. Sociedad będzie prowadziło grę, ale nie idzie im to tak jak w poprzednim sezonie. Real może i wygra, ale kursy już strasznie poleciały na dol. Spodziewam się tutaj długiego bicia głową w mur przez gospodarzy i może jakieś 1:0 dla nich, o ile Osasuna nie wytrzyma do końca spotkania w grze obronnej. Ekipa z Pampeluny będzie czekała na kontry i nie otworzy się - w ataku pozycyjnym nie zagrożą gospodarzom także nie spodziewam się tutaj wielkiego strzelania, a kurs stosunkowo wysoki.
Under 2.5 @ 2.00 Bet365 [5:0]
W tym pojedynku spodziewam się wygranej gospodarzy. Almeria wreszcie zwyciężyła w lidze, przełamali się na Mestalla ogrywając Valencię. Teraz przyjeżdża Valladolid, który ostatnio notuje dobre wyniki, a ich defensywne nastawienie i szukanie kontr zbiera owoce. Jednak teraz zagrają z Almeria, który w ofensywie grac potrafi. Mam nadzieje, iż ostatnia ważna wygrana nad Nietoperzami podziała na beniaminka mobilizująco i wrócę do gry, który w ich wykonaniu oglądaliśmy na początku sezonu, kiedy prezentowany przez nich futbol mógł się bardzo podobać. Ostatnio było gorzej z tym, ale tak jak wspomniałem - liczę, że wygrana nad Valencia teraz poniesie ich do kolejnej wygranej.
Almeria [DNB] @ 1.57 Bet365 [1:0]
Tutaj także spodziewam się pewnej wygranej gości. Los Blancos w defensywie to obraz nędzy i rozpaczy, każdy kto śledzi ich pojedynki to doskonale widzi - plus dla nich, iz w tej serii gier zagrają z Rayo, które w grze obronnej wygląda jeszcze gorzej.
Paco Jemez wyznaje jedną zasadę - atak, atak i jeszcze raz atak - na pojedynki z FCB i Realem nie zmienia taktyki i jego ekipa zawsze gra tak samo. Do pierwszego gola zawsze to jakoś wygląda, ale po stracie gola zawsze jest gorzej. Teraz nie będzie inaczej - Rayo wytrzyma do momentu, kiedy goście wyniku nie otworzą, potem to pójdzie samo.
Trener Realu ma dokonać kilku zmian przed tym pojedynki, ale to nie powinno zmienić tutaj niczego w obrazie gry. Rayo na pewno w defensywie nie zagra bezbłędnie, może sami sobie z prowokują stratę bramki - Real swoje w ataku zrobi. Pewnie Diego Lopez coś wpuści, no ale ofensywa jest na takim poziomie, iż ten handicap powinni pokryć. Barca wygrała, trzeba gonić.
Real AH -1.5 @ 1.88 Bet365 [2:3]
Real i ich defensywa :grin: