>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

12 kolejka Ekstraklasy 05.11 - 07.11.2010

Status
Zamknięty.
kanonier0392 239

kanonier0392

Forum VIP

Piątek 05/11/2010
Cracovia Kraków - Wisła Kraków
3.30 3.25 2.05
Zagłębie Lubin - Widzew Łódź
2.30 3.10 2.90
Sobota 06/11/2010

Górnik Zabrze - Polonia Bytom
2.15 3.20 3.10
Legia Warszawa - Jagiellonia Białystok
2.15 3.20 3.10
GKS Bełchatów - Śląsk Wrocław
1.85 3.25 4.00
Arka Gdynia - Korona Kielce
2.60 3.05 2.60
Niedziela 07/11/2010

Polonia Warszawa - Lechia Gdańsk
1.85 3.25 4.00
Ruch Chorzów - Lech Poznań
2.80 3.10 2.40
kursy - Betclic

radula 5,4K

radula

Użytkownik
To może ja zacznę...
Derby Krakowa Cracovia-Wisła uważam,że tu na straconej pozycji nie są zawodnicy Pasów.Nowy trener chęć pokazania się przez zawodników mogą tu być bardzo dobrym czynnikiem na korzyść gospodarzy którzy przecież bramki potrafią strzelać co nie raz udowodnili.Co do Wisły to ostatni mecz bardzo słabo zresztą poprzednie też bez rewelacji i jakoś ta nowa myśl trenera z Holandii mi się za bardzo nie widzi i uważam,że Wisła z tym trenerem rewelacji w lidze nie zrobi. Na chwilę obecną w tym spotkaniu widzę to tak:
Cracovia-Wisła 1X-1,68
Cracovia-Wisła DNB 1-2,55
Choć jeszcze z obstawieniem poczekam do czwartku napewno czy czasami jakieś kontuzje się nie pojawią.
Co do drugiego spotkania:
Zagłębie - Widzew tutaj widzę X2.
Ogladałem ostatnie spotkanie Zagłębia ze Śląskiem i naprawdę Zagłębie grało bardzo marnie. Wiem,że u siebie grają lepiej ale nie uważam zeby aż na tyle aby pokonać Widzew. X2-1,52 wydaje mi się kursem do pobrania.
Analizy trochę marne ale patrząc na ostatnie spotkania tych druzyn wydaje mi się że takie wyniki są mozliwe.
Pozdrawiam RADULA

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
Nowy trener chęć pokazania się przez zawodników mogą tu być bardzo dobrym czynnikiem na korzyść gospodarzy którzy przecież bramki potrafią strzelać co nie raz udowodnili.
Odważna teza bo strzelili dotąd 9 bramek na 11 spotkań co nie daje nawet jednej bramki na mecz, ale nie ma się czemu dziwić bo skuteczność drużyny jest tragiczna [ patrz mecz z PB gdzie stworzyli kilka świetnych sytuacji ] oraz słaba defensywa co razem składa się na dorobek punktowy oraz miejsce w tabeli.
Nowy trener dobrze znany w Bytomiu i co mogę powiedzieć to, że Cracovia na pewno wyjdzie jednym napastnikiem - jest to ulubiony system Szatałowa, dodatkowym argumentem jest to, że grają z faworyzowaną Wisłą gdzie będzie trzeba być uważniejszym w defensywie.W tym tygodniu będzie na pewno Ukrainiec skupiać się na tej właśnie formacji i starał się będzie jakoś sensownie, logicznie i skutecznie ułożyć tą linię [ tak, jest to ciężkie do uwierzenia, że będzie starał się robić to z Polczakiem, Mierzejewskim, Wasilukiem ].Nie wiem jak mu to wyjdzie bo materiał ma jaki ma.Tydzień pracy to nie długo i nie należy się spodziewać finezyjnej gry, a raczej czekania na kontry i przeszkadzania w grze drużynie Wisły.
Jego pomysły są dość dziwne i nie należy być zaskoczonym jeśli w 60 minucie przy stanie 0:0 przejdzie na system 4-6-0 bo jest z tego znany.
Dla mnie opcja raczej pewna to under2.5 gola po kursie 1.6 w Unibet, zapewniam Was, że Cracovia nie rzuci się do ataku.

Co do meczu PB to nie wypowiadam się jeszcze bo Urban dziś przeprowadził pierwszy trening, jutro sparing z ME także pod koniec będę mógł powiedzieć coś więcej na temat spotkania Górnik - Polonia.

legia 122

legia

Użytkownik
dubel
Cracovia-Wisła x2
Legia-Jagiellonia 1x bądź DNB
Cracovia ma obronę na poziomie III ligi, obecnej III a więc de facto dawnej IV. Co mecz popełniają kardynalne błędy. Obrona nie istnieje. Cały defensywny blok nadaje się do wymiany.
Nie przekonuje mnie gra Jagi w ostatnich meczach , w ostatnim meczu z Polonią nie grali porywająco, nie stwarzali sytuacji.
Jeśli zagrają tak słabo jak ostatnio to na Ł3 pewnikiem przegrają.
Już po lańsku z Widzewem 4:1 można liczyć na to że wraca stara dobra Jaga... czyli drużyna która wygrywa na wyjazdach raz do roku ;)
Byłem w szoku widząc wczoraj na Legię kurs 2,5 w LB
Legia będzie niesłychanie zdeterminowana żeby zmniejszyć dystans do liderującej Jagi.
Drużyny są na przeciwległych biegunach , Legia jest na fali wznoszącej a Jagiellonia ewidentnie obniża loty co dobitnie pokazały ostatnie jej mecze, kto oglądał ten nie ma złudzeń pod czuje dyktando będzie toczony ten mecz !

D 3,2K

dawczan

Użytkownik
W Krakowie odbędą się derby jakich dawno nie było...Chodzi mi o to, że te derby będą tak słabe. Nie pamiętam kiedy obydwa krakowskie teamy były tak słabe...
Już sam nie wiem czy będę zaś chciał stawiać na Wisłę...nawet z X tym bardziej, że kurs wynosi na chwilę obecną tylko 1,28...Co Maaskant może wymyśleć wszyscy wiemy...Zjedzą chłopaki razem śniadanie, obiad, kolacje przy Reymonta, trochę potrenują i do domu. Bo od miesiąca obserwuję Wisłę i nic się nie zmienia. Wyjątkiem tylko mecz z Lechią wygrany łatwo dzięki indolencji Lechii.
A czy wiadomo czym może zaskoczyć Szatałow ?? Nie wiadomo...Dlatego ciężko mi tu coś wytypować, ale z drugiej strony no Cupiał chyba już nie wytrzymałby porażki z Cracovią więc może Maaskant ruszy coś głową i wykombinuje coś, żeby defensywa była szczelniejsza a atak skuteczniejszy, bo sam Brożek w ataku i długie piłki od Bunozy początkowo mnie wkurzały, ale teraz już śmieszą :]

sutek 79

sutek

Forum VIP
Derby Krakowa rzeczywiście poziomem sportowym ustępują strasznie ubiegłym sezonom. Cracovia gra BEZNADZIEJNIE, 4 punkty na koncie.

Stacja Canel+ przeprowadziła statystyki z ostatnich 10 lat, statystyka dotyczyła kto zajmował ostatnie miejsce w lidze po 11 kolejkach i czy dany zespół utrzymał się na koniec sezonu w lidze. W 10 ostatnich sezonach tylko dwie drużyny wydostały się ze strefy spadkowej i pozostały w lidze, ale miały na swoim koncie po 11 odpowiednio 6 i 9 punktów, przypomnę że Cracovia ma 4... pozostałym 8 drużynom sztuka pozostania w lidze się nie udała. Przed Cracovią bardzo trudne zadanie.

Cracovia gra katastrofalnie w defensywie. Polczak,Jarabica,Wasiluk czy Kosanović to lista obrońców którzy są BEZNADZIEJNI, rywale ich po prostu ośmieszają. W przodzie też nie ma armat, jeżli chodzi o strzelone bramki Cracovią zajmuję trzecie miejsce od końca.

Teraz kilka słów o Wiśle. Każdy pamięta Wisłę która grała fajny futbol i wygrywała zawsze była groźna. Teraz już nikt Wisły się nie boi bo grają w niej przeciętni piłkarzy, a Ci którzy stanowili o sile drużyny są bez formy. Kontuzji doznał Cleber. Wisła na wyjazdach gra bardzo słabo.

TO SĄ JEDNAK DERBY i obie drużyny staną na głowie by wygrać to spotkanie, ja osobiście większe szanse na zwycięstwo daję Wiśle, bo Cracovia dla mnie to bardzo słaby zespół...

horus 129

horus

Użytkownik
vs

Polska Ekstraklasa
Legia Warszawa - Jagiellonia Białystok
Typ: over 2,5?
Kurs: @2.30 |Bet365
Wynik:
Hit 12 kolejki naszej Ekstraklasy, a więc spotkanie odrodzonej Legii z liderem - Jagiellonią Białystok. Zapowiada się bardzo ciekawe spotkanie przy pełnych trybunach. W Białymstoku 1400 biletów rozeszło się w mgnieniu oka. Chwilę też zajęło zapisanie się na listę rezerwową ponad 100 osób, po czym nawet na nią zaprzestano zapisy. Tak więc pozostaje jedynie żałować, że sektor gości jak i cały stadion nie może pomieścić jeszcze większej ilości kibiców. Legia po 4 kolejnych zwycięstwach (3 w lidze i 1 w Pucharze Polski), to już całkiem inna Legia niż ta z początku sezonu, kiedy to się mówiło, że gdyby ich następnym rywalem była Jagiellonia, to bramkarz stołecznych nie wyrabiałby się z wyjmowaniem piłki z siatki. Teraz drużyna nabrała pewności siebie i zaczyna tworzyć monolit. Do stwierdzenia, że są w świetnej formie jeszcze wiele brakuje, ale są na dobrej drodze aby tą formę osiągnąć. Na urazy w zespole gospodarzy narzekają jedynie Ivica Vrdoljak, Tomasz Kiełbowicz, oraz Marcin Komorowski, ale każdy z nich w ocenie sztabu szkoleniowego Legii ma szansę na występ. Po stronie gości wielka mobilizacja, gdyż piłkarze wiedzą jak ważne są dla kibiców Jagi potyczki z Legią. Kibice oczekują, że zła statystyka spotkań na Łazienkowskiej zostanie przełamana i 3 punkty powędrują do stolicy Podlasia. Niepokojącą informacją jest niby ponowna kontuzja Thiago Cionka. Wiemy jednak, że często Michał Probierz stosuje różnego rodzaju zagrywki, tak więc i tym razem może to jest jedynie lekki uraz, który mimo wszystko nie przeszkodzi zagrać dla walecznego obrońcy w spotkaniu z Legią. Dużo bowiem traci defensywa, gdy brakuje tego gracza, a na środku gra litwiński duet Skerla - Kijanskas. Ci dwaj w zestawieniu na środku defensywy sprawiają wrażenie niepewnych zwłaszcza przy dośrodkowaniach i stałych fragmentach gry, które Legia ma opracowane bardzo dobrze, bowiem stołeczni strzelili aż 11 z 13 goli właśnie po stałych fragmentach. Z tego też powodu przy korzystnym rezultacie wątpliwa jest gra Mladena Kascelana w tym meczu, gdyż zawodnik ten znany jest z wielu fauli, a więc jego gra może tworzyć okazje do wrzutek ze stojącej piłki dla gospodarzy. Spotkanie w Warszawie nie obędzie się również bez wielu podtekstów, gdyż Marcin Burkhardt i Kamil Grosicki grali już kiedyś z &quot;L&quot; na piersi. Osobiście nie mam pojęcia kto tu zwycięży. Wydaje się, że pomoc, atak oraz pozycję bramkarza ma mocniejszą Jagiellonia, ale boisko wszystko zweryfikuje. Ja liczę na taką samą walkę żółto-czerwonych jaką prezentują zawsze u siebie. Jeżeli miałbym coś tutaj obstawiać to skłaniałbym się do overa 2,5 po kursie 2.30, lub bezpieczniej over 1,5 po kursie 1.40. Legia w ostatnich trzech meczach na własnym stadionie traciła przynajmniej gola. Jaga również na obcych boiskach w defensywie nie prezentuję się już tak pewnie jak na własnym obiekcie, więc ja spodziewam się atrakcyjnego widowiska z bramkami.
Wierzę też, że piłkarze Jagi zostawią serce na boisku, co przełoży się na wynik spotkania. My kibice oczekujemy poświęcenia, zaangażowania i walki o każdy centymetr boiska. Warszawa musi poczuć strach na boisku, jak i na trybunach, bo przecież...
Tak więc białostockie... siemano Guantanamo! ???? Niech wygra lepszy.​

K 0

krycha1101

Użytkownik
Over 2,5 oraz x2 w meczu Legia-Jaga to świetna inwestycja. Jaga gra bardzo dobrze jak dotąd, a do tego jadą na Legię, będą chcieli szczególnie się pokazać i udowodnić, że ich bycie liderem nie jest przypadkowe. Do tego Grosik jak zawsze będzie żądny bramek w meczu z Legią. Chłopak od kilku meczów nic nie strzelił, więc możliwe, że w meczu z Legią się przełamie. Legia ma dobre stałe fragmenty gry, więc coś strzelić powinni. Osobiście typuję 1:2 lub 2:2.

legionista87 65

legionista87

Użytkownik
Over 2,5 oraz x2 w meczu Legia-Jaga to świetna inwestycja. Jaga gra bardzo dobrze jak dotąd, a do tego jadą na Legię, będą chcieli szczególnie się pokazać i udowodnić, że ich bycie liderem nie jest przypadkowe. Do tego Grosik jak zawsze będzie żądny bramek w meczu z Legią. Chłopak od kilku meczów nic nie strzelił, więc możliwe, że w meczu z Legią się przełamie. Legia ma dobre stałe fragmenty gry, więc coś strzelić powinni. Osobiście typuję 1:2 lub 2:2.
No no zainwestuj konkretne pieniądze!!!! ???? a w sobotni wieczór będziesz pluł sobie w brodę.
Dla Legii mecz o 6pkt można powiedzieć.Jaga przeciętna na wyjazdach.
Dosyć dawno jaga nie wygrała w Warszawie.Grosik dostanie plastra jak Wasze wcześniejsze inne gwiazdy typu Rudnevs Sernas itp itd i nie zrobią nic.Małym &quot;trolem&quot; Frankiem będzie poniewierał Astiz i cała Jaga padnie.
osobiście liczę na odrobienie strat przez Legie i czyste konto wreszcie u siebie

L 51

legionista880

Użytkownik
Jaga nigdy nie wygrala w Wawie, nigdy nawet nie strzelila gola jesli chodzi o historie.

co do tych swietnych inwestycji zawsze mnie smiesza caly tydzien sluchalem ze kurs na City z Lechem 1,65 to ogromny prezent w tym momencie 1-0 dla Lecha jasne City moze wygrac ale nie ma czegos takiego jak swietna inwestycja szkoda ze dzieci tego nie rozumieja.

Co do samego meczu wydaje mi sie ze zakreci sie wokol remisu Jaga jest za slaba zeby wygrywac takie mecze wyjazdowe a Legia wciaz gra zbyt slabo z Gornikiem wymeczyla chociaz jej sie nalezalo, to tak w skrocie 1-1

K 0

krycha1101

Użytkownik
Jaga w tym sezonie bije różne rekordy, wygrywa z różnymi drużynami, z którymi dotąd nie wygrywała, więc nie widzę, aby coś stało na przeszkodzie do wygranej z Legią. Poza tym ja nie widzę sensu patrzenia na takie statystyki z przed kilku lat np: w Jadze nie ma już żadnego zawodnika, który grał 3 lata temu, kiedy Jaga zremisowała na Łazienkowskiej, z zawodników, którzy grali 2 lata temu zostali tylko Hermes i Skerla, a rok temu było 2:1 przy czym Franek nie wykorzystał karnego.

dino3k 8

dino3k

Użytkownik
Spotkanie: Cracovia Kraków - Wisła Kraków /Ekstraklasa/Piłka Nożna
Typ: over 2,5
Kurs: 2.25
Bukmacher: Expekt
Analiza:

A więc wielkie derby Krakowa na początek kolejki no ciekawie widzę to spotkanie. Obie ekipy grają wielką padakę, nie będę tu przybliżał statystyk bo każdy może sobie to sprawdzić. Gospodarze wygrali tylko jedno spotkanie z Arką u siebie. Wisła dostała w ostatniej kolejce baty od Lecha który w tym samym tygodniu rozniósł Cracovie takim samym rezultatem. Wisłę trenuje zupełnie bez charyzmy, nie pozbierany trener z Holandi który nie zasłużył sobie nawet na zapamiętanie jego nazwiska. Rywal zza miedzy zatrudnił nowego trenera Juri Szatłowa który troche pojęcia o piłce ma skoro potrafił nieźle sobie poradzić z Polonią Bytom, pewnie to zmotywuje jego zawodników do walki w tym meczu chcąc się pokazać , po za tym są to DERBY tu motywacji nie brakuje. Ale do rzeczy Kraksa ma obronę dziurawą jak ser szwajcarski i tu nowy trener nie zdąży pomóc, ale w ataku wyglądają już troszkę lepiej, nieźle wymiata tam zaowdnik na &quot;N&quot; którego nazwiska nie potrafię wymówić i napisać . Wisła w obronie ma również braki co uwydatnił Lech, ale w offensywie posiada zawodników którzy mogą coś ustrzlić, Brożek lub Małecki zobaczymy na co ich stać. Podsumowując Uważam że może tu paść kilka bramek, ja typuje wynik 2;3 albo 1;3.

legionista87 65

legionista87

Użytkownik
Ładnie mi wygląda jutro over 2,5 za 2,20 w meczu Zagłębie - Widzew.Co o tym myślicie??Patrząc na wyniki w Lubinie pomiędzy tymi zespołami overowo bywało i to dość konkretnie.Strzelać kto ma.Widzew overy tylko w Bytomiu i Kielcach a Zagłębie u siebie z Legią i Górnikiem.Zagłębie dwa undery pod rząd u siebie Widzew dwa undery pod rząd na wyjeździe.Zastanawiam sie tutaj pomiędzy typem over 2,5 a obie strzelą.Co wy na to??

sutek 79

sutek

Forum VIP
Widzew dziś bez trzech bardzo ważnych zawodników. Za kartki pauzują Broź i Pinheiro, zaś kontuzjowany jest Panka. W przodzie Widzew ma kim straszyć bo jest duet Robak-Sernas który potrafi rozmotować obronę rywali bez problemu, liczę tutaj na Sernasa który od miesiąca nie może trafić do siatki rywali. W obronie Widzew gra słabo, traci bardzo głupie bramki, nie dość że czwórka obrońców gra bardzo przeciętnie, to w bramce nie pomaga Mielcarz który jest bez formy.

Over wygląda ciekawie, trener Kretek zapowiada że jedzie do Lubina po 3 punkty, Marek Bajor szkoleniowiec &quot;Miedziowych&quot; również myśli tylko o komplecie punktów. Piłkarze Zagłębia na pewno będą zmotywowani faktem że zarząd klubu zawiesił im premię i zrobią wszystko by wygrać. Spodziewam się emocjonującego spotkania od pierwszej do ostatniej minuty i kilku goli...

leon92mielonka 355

leon92mielonka

Użytkownik

Polska, Ekstraklasa
Stadion Cracovii przy ul. Kałuży, 05-11-2010, 20:00

Cracovia Kraków - Wisła Kraków
Typ: Wisła Kraków
Kurs: 2,10

⚽WYNIK 0-1⚽
Mamy w pamięci niezwykle emocjonujące pojedynki z zeszłego roku, kiedy najpierw Cracovia sensacyjnie pokonała Wisłę przy Suchych Stawach, a w rewanżu po samobójczym golu w 90&#39; Mariusza Jopa Wisła straciła mistrzostwo, a Cracovia zyskała utrzymanie. Czy tym razem również możemy się spodziewać tak emocjonującego meczu?

Derby Krakowa! Już z góry stawia to niby mój typ w niekorzystnej sytuacji, bo przecież &quot;derby rządzą się swoimi prawami&quot;, ale tak na logikę, to co jest innego? Motywacja? Na pewno tak, ale z obu stron. Nagle zawodnicy dostają po +50 umiejętności? Nie wiem, w każdym razie dzisiaj nie zawaham się obstawić Wisły jako zwycięzcy 182. derbów Krakowa.

Zacznijmy od gospodarzy.
Fatalna sytuacja w tabeli &quot;Pasów&quot; to początek problemów. W drużynie nic nie idzie tak, jak zakładano przed sezonem. &quot;Wielkie&quot; wzmocnienia przedsezonowe okazały się niewypałem. W tej chwili Cracovia zajmuje ostatnie miejsce w lidze, ma 4 punkty w 11 spotkaniach i aż 6 punktów straty do przedostatniego Śląska. Bilans bramkowy 9-22 też jest fatalny... Nie da się ukryć, że w chwili obecnej tylko cud mógłby wyciągnąć Cracovię ze strefy spadkowej przed końcem rundy jesiennej.
Tak fatalna postawa drużyny spowodowała, że Zarząd Cracovii sięgnął po nowego trenera - Jurija Szałatowa. Były manager Polonii Bytom zaczął z grubej rury twierdząc, że wie, jak pokonać Wisłę. Dla mnie wydaje się to dość mocno naciągnięte, bo w zasadzie w tym sezonie przegrał już z Białą Gwiazdą (jako trener Polonii Bytom, 1-2). &quot;Przegrałem już z Wisłą i nie zamierzam z nią przegrać drugi raz w tym roku.&quot; - mówi Szałatow. Chcieć oczywiście zawsze można, jednak z takim brakiem potencjału, jaki panuje w Cracovii, na pewno będzie ciężko. Trener gospodarzy sam przyznał, że &#39;największej poprawy spodziewa się w determinacji.&#39; Według mnie sama chęć walki i determinacja, choć są ważne, nie wystarczą aby pokonać Wisłę. Potrzeba też troszeczkę umiejętności, tymczasem w składzie &quot;Pasów&quot; zabraknie największej gwiazdy ataku - Radosława Matusiaka - oraz podstawy obrony - Łukasza Mierzejewskiego. Do tego ze składy wypadł Mateusz Klich, czyli podstawowy pomocnik oraz najskuteczniejszy gracz - Mateusz Sacha. W obliczu takich osłabień zastanawiam się, kto ma pokonać Wisłę? Cabaj?
Naprawdę nie widzę takich atutów Cracovii, które pozwoliłyby na zwycięstwo, a nawet zdobycie dzisiaj jakichkolwiek punktów. Jedyny plus gospodarzy jest taki, że przewaga kibiców na stadionie przy Kałuży wyniesie 15 000:0, bowiem Wiślacy mają nałożoną karę stadionową po meczu w Poznaniu. Samo mówienie &quot;to derby, wszystko się może zdarzyć&quot; dla mnie nie odzwierciedla żadnej wartości. Cracovia, choć od końca 2008 roku należy raczej do ogona Ekstraklasy, tak słaba dawno nie była.

Co takiego ma w sobie Wisła?
Nie da się ukryć, że w tym sezonie nic szczególnego... Nie zachwyca, nie pokazuje swoich atutów, ale i tak Wisła ma zdecydowanie większy potencjał od swojego rywala zza miedzy. Na pewno niekorzystne informacje dotyczą kadry gości przed dzisiejszym meczem. Po tragicznym wypadku w Poznaniu okazało się, że Cleber musi zakończyć karierę... To ogromny cios dla Wisły. Poza składem znaleźli się także Rafał Boguski, Mateusz Kowalski, Wojciech Łobodziński i Milan Jovanicić. Na szczęście trener Maaskant ma ich spokojnie kim zastąpić, nie tracąc przy tym na wartości zespołu. Niepewny występu jest też Patryk Małecki, jednak sam mówi, że za wszelką cenę chce dzisiaj wystąpić w derbach. Miałem możliwość przeczytania wywiadu z Pawłem Brożkiem, który podkreślił, że wszyscy piłkarze są bardzo zdeterminowani do zwycięstwa i zmazania plamy po porażce z Lechem. No właśnie jeśli chodzi o wyniki, to nie da się ukryć, że Wisła, która miała walczyć o mistrzostwo, póki co daje ciała, jednak ja obiektywnie sądzę, że Biała Gwiazda podniesie się i powalczy jeszcze o najwyższe cele. Być może marsz w górę tabeli rozpocznie się właśnie od spotkania z lokalnym rywalem? Oby.

Bilans bezpośrednich spotkań zdecydowanie na korzyść Wisły: 7-6-1. Cracovia NIGDY nie wygrała derbów na własnym obiekcie.

Obaj trenerzy podkreślają, że grają tutaj o komplet punktów, co zapowiada otwartą i ciekawą grę.

182. derby Krakowa to pojedynek dwóch drużyn, które mają coś do udowodnienia i znajdują się w kiepskiej sytuacji. Według mnie wygra Wisłą, bo mimo wszystko posiada zdecydowanie lepszy zespół, bardziej wartościowych piłkarzy no i po prostu jest lepsza, co wynika nawet z tabeli.

Polska, Ekstraklasa
Dialog Arena, 05-11-2010, 20:00
Zagłebie Lubin - Widzew Łódź
Typ: over 2,5

Kurs: 2,35
⚽WYNIK 1-0⚽
Trochę inna forma analizy, od razu przejdę do wymieniania czynników, które według mnie przemawiają za overem:

1. Oba zespoły nie prezentują równiej formy. Bardzo ciężko wskazać tutaj zdecydowanego faworyta, dlatego żaden wynik mnie tutaj nie zdziwi. Ostatnio raczej tendencja spadkowa w obu zespołach, czas zatem na lepszy mecz.

2. Motywacja u gospodarzy spora. Kiepskie wyniki sprawiły bunt kibiców i zablokowanie premii piłkarzom. Zanim zostaną one znów uruchomione, trzeba zacząć wygrywać, To na pewno na swój sposób korzystna presja i sygnał, że czas wziąć się na poważną grę.

3. Bardzo silny, zgrany duet napastników Widzewa: Sernas - Robak, zdobyli oni w sumie 11 goli. Goście pokazywali już w tym sezonie, że potrafią rozbić rywala i nie mają problemów ze zdobywaniem goli. Zresztą jest to jeden z najskuteczniejszych zespołów Ekstraklasy.

4. Duże osłabienie w defensywie Widzewa sprawiają, że Zagłębiu będzie łatwiej przebić się do bramki Mielcarza. Mowa o Łukaszu Broziu. Poza tym konkretny problem Widzewa w pomocy. Nie zagra Panka i Pinheiro.

5. Zagłębie także bez podstawowego obrońcy: Costy Nhaimonesu

6. Podobno trener Zagłębia ma dać szansę Dusanowi Djokicowi, który zdobył ostatnio wiele bramek w ME. Uznam to za plus, ponieważ skutecznych graczy nigdy za wiele.

7. Zarówno Kretek, jak i Bajor zapowiadają walkę o zwycięstwo, toteż można się spodziewać ofensywnej gry.

8. Nawet w bardzo underowej lidze, mocno underowemu zespołowi jak Zagłębie Lubin musi się nieraz zdarzyć spotkanie, w którym padnie więcej goli. Spodziewam się, że właśnie dziś są optymalne warunki do zdobycia kilku goli przez oba zespoły.

9. W bezpośrednich spotkaniach tych drużyn całkiem często zdarzały się wysokie wyniki. Ostatnie trzy mecze na stadionie Miedziowych to:

10/08/08 - ZAG 4-3 WID
27/07/07 - ZAG 2-1 WID
22/05/07 - ZAG 4-2 WID

Otrzymane punkty reputacji: +5
D 3,2K

dawczan

Użytkownik
1. ⚽ Cracovia Kraków - Wisła Kraków --&gt; 2 - 2,05 ✅✅✅
W piątek o godzinie 20:00 w Krakowie odbędą się derby
tegoż miasta. Tak nisko drużyny z Krakowa nie były od dawna więc w pewnym sensie będą to smutne derby ???? Cracovia na dnie, Wisła najsłabsza od lat.
Przed sezonem wydawało się, że Cracovia Kraków będzie w górnej połówce tabeli. Młody, utalentowany i ambitny trener - Ulatowski. Do tego dość ciekawe transfery m.in. z Holandii i byli reprezentanci jak Radomski i Rząsa w kierownictwie klubu. Rzeczywistość okazała się jednak bardzo brutalna. 1 wygrana, 1 remis i aż 9 porażek. I zdecydowanie najgorsza defensywa w lidze - 22 stracone bramki przy tylko 9 strzelonych. Nie dawno w Cracovii zmieniono trenera na Szatałowa. Zmiana ta pokaże czy Ulatowski sobie nie poradził czy po prostu Cracovia jest tak słaba. W spotkaniu tym okaże się czy zadziała efekt nowej ręki trenerskiej. Wydaje mi się, że zadziała, ale jeszcze nie w tym spotkaniu. Szatałow dopiero poznaje Cracovię. Wydaje mi się, że poradzi sobie z tym teamem i ułoży go - szczególnie w defensywie. Ale jestem zdania, że jeszcze nie teraz...Jeszcze nie dziś. Taką bynajmniej mam nadzieję. Choć z 2 strony Bakero wczoraj w 2 dni zdołał wygrać z City, ale jak sami zawodnicy mówią, duża w tym zasługa trenera Zielińskiego.

W Wiśle Kraków niby lepiej jeśli porównywać, ale jeśli brać pod uwagę jakie były założone cele przed sezonem to tragedia póki co równa tej w Cracovii. Najgorszą formacją Wisły jest podobnie jak w Cracovii defensywa. W poprzednim sezonie z Marcelo i Głowackim na czele najlepsza w lidze, a teraz jedna z gorszych jeśli chodzi o łatwość strzelania bramek przez przeciwników i głupie błędy. Może to wynikać z braku zrozumienia, ale czas ucieka, a lepszej gry nie widać. Wisła 8 w tabeli z bilansem 4 wygranych 3 remisów i 4 przegranych.Niby tragedii nie ma, ale Wisła ma się bić o mistrza, więc taki bilans po 10 kolejkach to nic dobrego. Do tego dochodzi kompromitująca przegrana 4-1 z Lechem, który formą nie zachwycał, bynajmniej do tamtego spotkania, bo co pokazał z City każdy wczoraj widział. Nie chcę już pisać, że Wisła musi wygrać, bo to żaden argument. Wcześniej tez musiała, a tego nie robiła. Cracovia też musi jeśli chce ratować ekstraklasę. Trener Maaskant póki co nie zachwyca. Nie widać w grze Wisły holenderskiej myśli szkoleniowej. Czy i jeśli w ogóle Wiślacy zaczną ją realizować ?? Nie wiadomo...Maaskant jednak już trochę czasu popracował w tym klubie. Jeśli Wisła zgubi kolejne punkty - tym razem z ostatnia w tabeli Cracovią Cupiał może już tego nie wytrzymać. Wydaje mi się - choć wiele razy Wisła mnie zaskakiwała - że powinni Wiślacy dziś wygrać. Cracovia pewnie zacznie grać lepiej, szczególnie w defensywie, bo trener Szatałow w Bytomiu stworzył dobrą defensywę z niczego można by powiedzieć. Więc pewnie uda mu się to i w Cracovii, ale na to potrzeba czasu. Mam nadzieję, że Wisła zaskoczy jak w 2 połowie z Lechią i zagra pewną piłkę spokojnie wygrywając to spotkanie. Szczególnie liczę na waleczność Małeckiego i Sobolewskiego, udowodnienie przez Kirma, że spotkanie z Lechią to nie przypadek i przebudzenie Brożka w ataku.
⚽ Cracovia Kraków - Wisła Kraków (HC 1-0) --&gt; 2 - 3,60 ⛔
Dla odważnych HC na Wiślaków po kursie 3,60, ale to raczej dla zabawy. Bo mecz należy do takich, gdzie Wisła może wygrać i 3-0, ale równie dobrze mecz może się tak ułożyć, że Cracovia wygra 3-0. Ale jeśli miałbym wybierać typ z HC to postawiłbym właśnie tak.

Z powodu kartek ????:zoltakartka: i kontuzji nie zagrają:

Cracovia: Mateusz Klich, Mariusz Sacha, Łukasz Mierzejewski i Radosław Matusiak
Osłabienia Cracovii wydają się dużo większe niż Wisły z tego względu, że kontuzjowani w Wiśle są od dawna Ci sami oprócz Clebera i Małeckiego (liczę, że jednak zagra). Poza tym tam ławka jest dużo szersza niż w Cracovii. Tu ze składu wypada utalentowany pomocnik Klich, najskuteczniejszy Sacha no i wyróżniający się defensor na tle miernej obrony Cracovii - Mierzejewski. Matusiak od dawna kontuzjowany.

Wisła: Rafał Boguski, Mateusz Kowalski, Wojciech Łobodziński i Cleber. Nadal pod znakiem zapytania stoi występ Patryka Małeckiego.
Małecki - bardzo ważne ogniwo Wisły, choć w ostatnim czasie mniej. Osobiście mam nadzieję, że zagra, bo jako jeden z nielicznych potrafi naprawdę walczyć i widać, że mu zależy, czasem aż za bardzo, ale lepiej za bardzo niż wcale.
Cleber - podobno, choć to nie potwierdzone Cleber kończy karierę. Smutna wiadomość, szczególnie wobec problemów defensywy w Wiśle, ale mam nadzieję, że Wiślacy zrobią wszystko, żeby pokonać w derbach Cracovię i zwycięstwo zadedykują Cleberowi.
Reszta absencji w Wiśle to właściwie żadna nowość.
To by było raczej na tyle jeśli chodzi o moją analizę dzisiejszego spotkania. Nie jestem przekonany co do wyniku, bo ostatnimi czasy padają przedziwne rezultaty. Tak więc możliwe, że typ nie siądzie, ale taką podjąłem decyzję i mam nadzieję, że ok. 22:00 po obejrzeniu spotkania na Canale + będę mógł wpisać obok tego spotkania ✅✅✅ :smile:

Otrzymane punkty reputacji: +5
flamaster 875

flamaster

Forum VIP
Cracovia - Wisła
0:1​

Dzisiaj będą rozegrane dwa spotkania, które powinny zainteresować kibiców. Na pewno ciekawiej zapowiadają się derby Krakowa dlatego spróbuję dorzucić kilka słów od siebie na temat tego pojedynku mimo że świetnie zrobił już to leon92mielonka oraz dawczan.
Myślę, że śmiało można stwierdzić, że obie drużyny są pogrążone w kryzysie. Cracovia po kilku transferach miała spokojnie powalczyć w środku tabeli a tymczasem okupują ostatnie miejsce i są głównym kandydatem do spadku. W tej sytuacji wielką cierpliwością wykazał się właściciel klubu, który nie wyrzucił od razu trenera Ulatowskiego licząc na przebudzenie zespołu. Jednak dalsze słabe wyniku zmusiły go do działania. Nowym szkoleniowcem jest były trener Polonii Szatałow i to na nim teraz ciąży presja poprawy gry a co ważniejsze wyników Pasów. Tylko czy problemem Cracovii była słaba taktyka obrana przez trenera czy może słabe transfery dały o sobie znać. Myślę, że problemem właśnie są słabi zawodnicy, szczególnie defensorzy nie mogą liczyć na pochwały.
Sytuacja w drugiej krakowskiej drużynie również nie jest wesoła. Klub miał walczyć o mistrzostwo kraju a tymczasem ugrzązł w środkowej części tabeli. Najpierw głową zapłacił za ten stan rzeczy Kasperczak. Na jego miejsce sprowadzono Maaskanta, który miał zbawić Białą Gwiazdę, ale jak na razie wygląda na to, że to był kolejny chybiony transfer włodarzy klubu ponieważ pojawienie się Holendra na stanowisku trenera nie przyniosło wyraźnej poprawy gry piłkarzy Wisły. Potwierdza to ostatnie ligowe spotkanie z Lechem gdzie Wiślacy dostali lanie 4:1 (trzeba przypomnieć, że do tego meczu poznaniacy w lidze spisywali się jeszcze słabiej niż Biała Gwiazda). Dzisiaj zespół z Reymonta ma okazję by się zrehabilitować ponieważ zagrają z słabszą drużyną, której nawet spora motywacja oraz doping własnej publiczności może nie pomóc nadrobić braków w dyspozycji. Jednak czy ostatecznie przegrają mecz czy może zdołają wywalczyć punkty będzie zależeć od Wiślaków, którzy grają nierówno. Osobiście liczę, że dziś nie przytrafi im się drugi tak słaby mecz z rzędu i w derbowym pojedynku przy ulicy Kałuży będą w stanie pokonać lokalnego rywala mimo braku kilku piłkarzy (osłabienia wymienił leon92mielonka ).

Moja propozycja:

Wisła (około 2.00)✅
Wisła dnb (około 1.40)✅

Otrzymane punkty reputacji: +3
patrol22 1,4K

patrol22

Użytkownik
Dzisiaj obydwa mecze zostaną rozegrane o godzinie 20:00.
Co do pierwszego spotkania:
Cracovia - Wisła
Trzeba pamiętać, że są to derby Krakowa. Każde takie spotkanie rządzi się swoimi prawami i wynik może być różny. Jeszcze kilka sezonów temu myślę, że nie było by wątpliwości kto ma większe szanse na zwycięstwo. Dziś Wisła gra najgorzej od kilku lat. W drużynie panuje kiepska atmosfera (zwłaszcza po porażce z Lechem 4-1), a do tego dochodzą kontuzje. Trener wiślaków chyba musi się zacząć obawiać o posadę bo jeżeli nie będzie wyników spotka go to samo co we wtorek spotkało Jacka Zielińskiego.
Cracovia w tym sezonie gra fatalnie. Jeszcze pierwsze kilka spotkań przegrywali dosyć pechowo jednak teraz 3 kolejne porazki pod rząd nie wyglądają najlepiej. Piłkarze Cracovi będą chcieli za wszelką cenę zatrzeć zła wrażenie z ostatnich meczy i w końcu odbić się od dna. A jak najlepiej to nie zrobić jak w derbach?
Moim zdaniem mecz będzie wbrew pozorom wyrównany. Wynik będzie się kręcił w okół remisu. Stawiam na 0:0 lub 1:1.

Co do dzisiejszego spotkania numer 2
Zagłebie - Widzew
Typuje na zwycięstwo gospodarzy. Lubin to goracy teren o czym przekonała się w tym sezonie Legia Warszawa przegrywając 2-1 i Arka Gdynia która uległa miedzianym 1-0. Widzewiaków czeka daleka podróż na dolny Sląsk a przecież niedawno grali w Bełchatowie ( choć tu mają znacznie bliżej) jednak jakby nie patrzeć 2 męczące wyjazdy. Nie wpłynie to dobrze na graczy z Łodzi. Myślę, że mecz będzie się rozgrywał do jednej bramki. Typuje 1-0 dla gospodarzy.

Otrzymane punkty reputacji: +4
Status
Zamknięty.
Do góry Bottom