>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

11. kolejka Ekstraklasy [4.10.2024 - 6.10.2024]

Status
Zamknięty.
successful 2,6M

successful

ModTeam
Członek Załogi
Zaproponowane do wyróźnienia:
+1
Jagiellonia - Legia
Typ: BTTS
@1.55 Fuksiarz

To moje być jedno z najciekawszych spotkań jedenastej kolejki piłkarskiej Ekstraklasy. Obecny mistrz Polski podejmuje u siebie dziewięciokrotnego (w obecnym wieku) mistrza kraju. Jagiellonia, mimo trzech porażek w tym sezonie (w tym dotkliwej 5:0 z Lechem), jest obecnie wiceliderem tabeli ligowej i pozostaje bez szans na obronę tytułu. Legia z kolei po dobrym starcie odnotowuje obniżkę formy i w trzech ostatnich kolejkach zdobyła raptem trzy punkty. Czasem po walczyć o powrót na szczyt. Uważam, że w tym meczu obie ekipy strzelą gole. W ubiegłym roku Legia wygrała z Jagiellonią 5:1, a rok wcześniejsze - 5:2. Ostatnie zaś dwa mecze między tymi dwoma drużynami były underowe (1:1 i 2:0), jednak te dwie bramki padały. Oba zespoły mają o co walczyć, a rywalizacja między nimi zawsze była elektryzująca, stąd mój typ na bramki po obu stronach.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +1575
ibis 1,4M

ibis

ModTeam
Członek Załogi
+1
18:00 Puszcza N. - GKS Katowice
Puszcza 1. połowa lub mecz @ 2.12
Wynik:
Betclic

Ekstraklasa rozpędziła się nam na dobre i przed nami już. 11 kolejka. W pierwszym meczu zajrzymy do Krakowa na tamtejszy pojedynek Puszcza z GKS Katowice. Tu spróbuje pograć podwójną szanse gospodarzy. Puszcza już nie wyglada tak dobrze jak w poprzednim sezonie, ale nasze zespoły dalej nie potrafią sobie poradzić z ich stałymi fragmentami gry. Po raz kolejny Puszcza z stałych fragmentów goli strzela najwiecej. GKS ostatnio zaimponował swoją wygrana z Pogonią, lecz na wyjazdach ten zespół jakby nie jest sobą. Zdecydowanie lepiej spisuje się w meczach domowych niż w tych na wyjeździe czyt. min mecz z Górnikiem Zabrze.
Uważam, że Puszcza od pierwszych minut będzie chciała zdobyć gola i ustawić ten mecz pod siebie dlatego tez myślę, że stać ich na prowadzenie już w pierwszej połowie. A to nam starczy aby typ się pokrył na plus.

20:30 Widzew Ł. - Korona K.
Widzew 1. połowa lub mecz @ 1.80
Wynik:
Betclic

Goście w ostatniej kolejce dość fajnie pokazali się w meczu przeciwko Lech Poznań. Jednak to nie starczyło aby chociaż jeden punkt został w Kielcach bowiem mecz zakończył się wynikiem 2:3 i trzy punkty pojechały do Poznania. Korona ponownie będzie walczyć o utrzymanie do ostatniej kolejki, a teraz jadą na trudny teren do Łodzi. Widzew u siebie w tym sezonie jest nie pokonany, a Korona jeszcze nie wygrała na wyjeździe, a wiec jest to jeden z argumentów w stronę Widzewa. Na dodatek jakościowo gospodarze wyglądają zdecydowanie lepiej niż swój piątkowy rywal. Gra Widzew może się podobać, bowiem widać tutaj schematy, które są ćwiczone w tygodniu i przekładane są na mecze ligowe. Tu niema w niczym przypadku ,a trener razem z zawodnikami robi dobra robotę.
Uważam, że podobnie jak w meczu Puszczy z GKS, Widzew stać na prowadzenie już w pierwszej połowie. I to nam starczy aby typ się pokrył.

bo86bo 16,1K

bo86bo

Użytkownik
18:00 Puszcza N. - GKS Katowice
Puszcza 1. połowa lub mecz @ 2.12
Wynik:
Betclic

Ekstraklasa rozpędziła się nam na dobre i przed nami już. 11 kolejka. W pierwszym meczu zajrzymy do Krakowa na tamtejszy pojedynek Puszcza z GKS Katowice. Tu spróbuje pograć podwójną szanse gospodarzy. Puszcza już nie wyglada tak dobrze jak w poprzednim sezonie, ale nasze zespoły dalej nie potrafią sobie poradzić z ich stałymi fragmentami gry. Po raz kolejny Puszcza z stałych fragmentów goli strzela najwiecej. GKS ostatnio zaimponował swoją wygrana z Pogonią, lecz na wyjazdach ten zespół jakby nie jest sobą. Zdecydowanie lepiej spisuje się w meczach domowych niż w tych na wyjeździe czyt. min mecz z Górnikiem Zabrze.
Uważam, że Puszcza od pierwszych minut będzie chciała zdobyć gola i ustawić ten mecz pod siebie dlatego tez myślę, że stać ich na prowadzenie już w pierwszej połowie. A to nam starczy aby typ się pokrył na plus.

20:30 Widzew Ł. - Korona K.
Widzew 1. połowa lub mecz @ 1.80
Wynik:
Betclic

Goście w ostatniej kolejce dość fajnie pokazali się w meczu przeciwko Lech Poznań. Jednak to nie starczyło aby chociaż jeden punkt został w Kielcach bowiem mecz zakończył się wynikiem 2:3 i trzy punkty pojechały do Poznania. Korona ponownie będzie walczyć o utrzymanie do ostatniej kolejki, a teraz jadą na trudny teren do Łodzi. Widzew u siebie w tym sezonie jest nie pokonany, a Korona jeszcze nie wygrała na wyjeździe, a wiec jest to jeden z argumentów w stronę Widzewa. Na dodatek jakościowo gospodarze wyglądają zdecydowanie lepiej niż swój piątkowy rywal. Gra Widzew może się podobać, bowiem widać tutaj schematy, które są ćwiczone w tygodniu i przekładane są na mecze ligowe. Tu niema w niczym przypadku ,a trener razem z zawodnikami robi dobra robotę.
Uważam, że podobnie jak w meczu Puszczy z GKS, Widzew stać na prowadzenie już w pierwszej połowie. I to nam starczy aby typ się pokrył.
Nie wiem czemu ale mam czutke na Giekse dlatego odpuszczam to spotkanie. Widzew biorę czysty. Największy dylemat mam ze spotkaniami Stali z Lechia i Pogoni z Piastem. Skłaniam się tu ku gospodarzom. Osobiście zagrałem Widzew+Pogoń+Raków+Stal, co może pójść nie tak ;) nie uważam się za znawcę Ekstraklasy ale ostatnio zaczyna coś siadać dlatego czysto analitycznie podchodzę do spotkań. Gorzej obstawia mi się Premier League bo tam często kieruje się sympatiami a jak wiemy każdy typ da się dobrze poprzeć argumentami kiedy nawet jest najmniej racjonalny. W spotkaniu Legii z Jaga idę w remis, ciężki mecz dla obu ekip i śmiało remis zadowoli kazda ze stron. Lecha nie ruszam bo Motor jest specyficzna bardzo drużyna. No chyba że Motor ukuje i kurs będzie znaczny na Lecha to wejdę w to na live

Na singlu wrzucam dziś Widzew.

Otrzymane punkty reputacji: +831
stanley-63 1,1M

stanley-63

Typer
Dyscyplina: Piłka nożna Polska Ekstraklasa
Godzinna: 18:00
Spotkanie: Puszcza Niepołomice : GKS Katowice
Typ: czerwona kartka
Kurs: 4.05
Bukmacher: Fortuna

Sytuacja w jakiej na dziś znajduje się Puszcza doprowadza do nie złej flustracji co pokazują ich ostatnie mecze , chłopaki znajdują się na miejscu spadkowym i po 10 meczach mają zaledwie 8 pkt , do tej pory jedno zwycięstwo 5 remisów i 4 porażki , wspomniałem o ostatnich meczach i flustracji to wygląda to tak , ostatni mecz z Rakowem 28 fauli no co prawda 3 żółtka , mecz wcześniej u siebie z Cracovią zaledwie 13 fauli ale za to 1 czerwień i 7 żółtek , dziś mecz z beniaminkiem Katowicką Gieksą i jak będzie ? dowiemy się po spotkaniu ja osobiście liczę że znów będzie cięzko , z Gieksą co prawda mają nie złe H2H bo na 11 meczy 3 razy górą Puszcza 6 remisów i 2 porażki , Gieksa z Katowic z 12 pkt zajmuje 10 miejsce ale chłopaki grają mocno w kratkę , ostatnio wygrali u siebie z Pogonią 3:1 i zaprezentowli się bardzo dobrze ale wyjazdy to już tak różowo to nie wygląda bo 1-1-2 i bramki zaledwie 3 zdobyte i 6 straconych , ich wspólne mecze może nie obfitują w karteczki a już czerwień to zaledwie w jednym meczu i to dawno bo w kwietniu 2019 roku w Fortunie 1 lidze ale to nie oznacza że dziś nie będzie bo sędzią jest pan Karol Arys a ten potrafi wiele , w tym sezonie 5 spotkań na szczeblu Ekstraklasy i 10 żółtek i czerwień natomiast poprzedni sezon to istne szaleństwo pana Karola 19 meczy 6 czerwonych w tym 4 bezpośrednie i aż 9 karnych , zastanawiałem się nad wapnem ale ostatecznie daję czerwień bo Puszcza pokazuje że jak nie idzie dobrze to koszą równo .

R 1,2M

rr62dga

Użytkownik
Dyscyplina: Piłka Nożna - Polska, Ekstraklasa
Godzina: 17:30
Spotkanie: Górnik Zabrze - Zagłębie Lubin
Typ: Górnik
Kurs: 2,06
Bukmacher: Fuksiarz
Analiza:
Zagłębie Lubin po dwóch porażkach z rzędu a szczególnie po klęsce 1:5 z Rakowem zwolniło trenera Fornalika i efekt nowej miotły dał trzy punkty w meczu z Radomiakiem. Zagłębie dzięki temu przesunęło się powyżej strefy spadkowej ale w sobotę stoi przed bardzo trudnym zadaniem bowiem Górnik na własnym boisku spisuje się dość dobrze, natomiast Zagłębie na boiskach przeciwników wręcz fatalnie. W poprzednich dwóch sezonach Zagłębie głównie dzięki kunsztowi trenera Fornalika wywoziło z Roosvelta komplety punktów teraz jednak to Górnik po efektownym 3:0 z GKS i remisie w Warszawie z Legią będzie faworytem.

Ostatnia edycja:
marts 88,8K

marts

Użytkownik
+1
Puszcza Niepołomice - GKS Katowice
over 27,5 fauli
@ 2,4 superbet

GKS over 13,5 fauli
@ 2,4 superbet

Niepołomice over 13,5 fauli
@ 1,9 superbet

Puszcza w ostatnim sezonie była najczęściej faulującą drużyną w ekstraklasie ,w tym roku narazie średnio pokrywają liczby z zeszłego sezonu.Przebudzenie graczy z Niepołomic nastąpiło w ostatniej kolejce,w której mierzyli się z Rakowem- sami zrobili 28 fauli.Myślę,że powoli będą wracać na właściwe tory.Do tego wszystkiego dochodzi marny dorobek punktowy,który na pewno zmobilizuje do ambitniejszej walki. Mam nadzieję,że Katowice nie będą dłużne,dobrym prognostykiem było 20 fauli GKS-u w meczu z Górnikiem.W sezonie 22/23 w meczu między dzisiejszymi rywalami,gdzie Niepołomice były gospodarzem padło 36 fauli,liczę,że bariera 30 przewinień zostanie przekroczona.

gamen0 207,1K

gamen0

Użytkownik
Dyscyplina: Piłka Nożna; Ekstraklasa
Godzina: 21:00
Spotkanie: Widzew Łódź – Korona Kielce
Typ: X2

Kurs: 1,88
Bukmacher: betclic
Post w dziale:
Analiza:

Mecz pomiędzy Widzewem Łódź a Koroną Kielce zapowiada się jako interesujące starcie dwóch ekip walczących o cenne punkty w PKO BP Ekstraklasie. Spotkanie odbędzie się na stadionie Widzewa w Łodzi, co daje gospodarzom nieco przewagi, zwłaszcza biorąc pod uwagę gorący doping ich kibiców.

Mecz zapowiada się na zacięty, z rywalizacją w każdym sektorze boiska. Faworytem, biorąc pod uwagę formę i atut własnego stadionu, jest Widzew, ale Korona udowadniała w przeszłości, że potrafi zaskoczyć nawet silniejsze drużyny. Kibice mogą spodziewać się walki do ostatniego gwizdka i wielu emocji.

Korona wciąż nie może na stałe oddalić się od strefy spadkowej, ponieważ przed 11. kolejką dzieli ją od 16. miejsca zaledwie jedna pozycja i jeden punkt. Trener Zieliński musi przede wszystkim poprawić grę swojego zespołu na wyjazdach, gdyż Korona w obecnym roku kalendarzowym tylko raz wygrała na boisku rywala. Dodatkowo, szkoleniowiec powinien poprawić swój osobisty bilans meczów z Widzewem, przeciwko któremu wygrał zaledwie jedno z ostatnich ośmiu spotkań jako trener (3 remisy, 4 porażki).

Moim zdaniem Korona powalczy w dzisiejszym spotkaniu i zdobędzie punkty.

Mój typ to remis 1:1.

Otrzymane punkty reputacji: +942
tarki_16 279,5K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
Jagiellonia - Legia X @3.40 Betclic

Obydwie drużyny po meczu pucharowym, obydwie sprawiły sporą niespodziankę, bo zgarnęli 3 pkt.Najbardziej cieszy zwycięstwo Jagi , bo to Kopenhaga dominowała praktycznie całe spotkanie i w ostatniej akcji Jaga strzeliła gola. Obie drużyny spotkają się w niedzielę w meczu ligowym. Obie dały z siebie wszystko w czwartkowym spotkaniu. W niedziele zapowiada się hit na papierze, czy aby na pewno? Jak dla mnie nie,i przewiduje typowe szachy na boisku, i nie zdziwi mnie tutaj bezbramkowy remis przed przerwą na Reprezentację.

Ostatnia edycja:
Otrzymane punkty reputacji: +840
intelowiec 86,9K

intelowiec

Użytkownik
Mecz: Górnik Zabrze - Zagłębie Lubin
Typ: 1x i powyżej 1,5 gola
Kurs: 1,66
Buk: Fuksiarz

Oj sypnęło w dniu wczorajszym niespodziankami, co pozwala tylko mieć nadzieję, że pozostałe spotkania tej kolejki Ekstraklasy zakończą się bardziej przewidywalnymi wynikami, i dlatego też zdecydowałem się tym razem postawić na mecz z rodzimej ligi.

Generalnie w tym meczu typuję rezultat 2:0, ale w związku z wymaganiami konkursu, w którym biorę udział, zdecydowałem się na nieco bardziej liberalną wersję, która dopuszcza podział punktów po nieco niższym kursie niż zwycięstwo gospodarzy.

Górnik gra bardzo nieprzewidywalnie, jednak jeśli przyjrzymy się bliżej, z kim przyszło im się mierzyć na swoim stadionie, nie wygląda to źle - o ile bowiem porażkę z Lechią ciężko zrozumieć, to już wyniki takie, jak bezpretensjonalne zwycięstwo z Gieksą 3:0, która rozgromiła dziś na wyjeździe Puszczę 6:0, a wcześniej bezdyskusyjnie pokonała silną Pogoń 3:1, jak również zwycięstwo z tą samą Pogonią czy remis z Rakowem, dają powody do optymizmu.

Co prawda nie udał się mecz pucharowy z Radomiakiem, przegrany po dogrywce, ale czy tak naprawdę Górnikom zależało na tym, aby jak najdalej dojść w tych rozgrywkach?... Zespół częściowo zrehabilitował się podczas poprzedniego weekendu, remisując na wyjeździe z Legią, jednak prawdziwa okazja do odkupienia win nadarzy się dzisiaj w spotkaniu z typowym ligowym przeciętniakiem.

Zagłębie słynie z tego, że to świetna przystań dla kopaczy, którym nie zależy na rozwoju kariery, i którym wystarcza odcinanie kuponów i comiesięczne sprawdzanie stanu konta, i tak sobie właśnie ten klub funkcjonuje od wielu lat. Co prawda zatrudnienie trenera Marcina Włodarskiego przeczy temu, co napisałem, bo to człowiek ambitny i zdecydowanie nieakceptujący stagnacji, ale uważam, że jest jeszcze za wcześnie, żeby odcisnął swoje piętno na grze zespołu i wprowadził swoje standardy gry.

Co prawda udało się wygrać po karnych z Podbeskidziem w Pucharze Polski i rzutem na taśmę odprawić Radomiaka, ale to jeszcze nie jest powód do hurraoptymizmu i przed trenerem bez doświadczenia w ligowych potyczkach jeszcze daleka droga. Na drodze dziś staje silny Górnik, który gra solidną piłkę, i przewiduję w tym spotkaniu pierwsze potknięcie sympatycznego szkoleniowca.

Jak już wcześniej wspomniałem, typuję wynik 2:0, także dla odważnych polecam czystą jedynkę albo nawet handi (-1).

Ostatnia edycja:
Pablito91 1,1M

Pablito91

Mistrz Typer EURO Niemcy 2024
Rakow Radomiak
Betbuilder:
Poniżej 3.5 gola w meczu
Poniżej 10.5 RR polecieli z rogami w 2 polowie

@1.80 superbet

Już za pare chwil zmierzą się Radomiak z Rakowem. W tym meczu nasuwa się myśl mało bramek mało różnych. W meczach obu drużyn ostatnio pada mało bramek. Jeszcze na początku sezonu mecze Radomiaka obfitowały w bramki ale ostatnio już nie. Raków to już w ogóle. Mało strzela a bramek to praktycznie nie traci. Ich ulubiony wynik to 1:0. Myślę, że 4 bramek dzisiaj nie ujrzymy. Radomiak jest w stanie strzelić maks 1 bramek a Raków również nie uważam, że dzisiaj duzo postrzela. Z różnymi jest tak samo. Zarowno jedni jak I drudzy nie zdobywają więcej jak 5. Patrząc na bezpośrednie spotkania to również bardzo underowo pod tym względem.

Ostatnia edycja:
devillo 10,3K

devillo

Użytkownik
+2
Dyscyplina: Piłka Nożna - Ekstraklasa Polska
Godzina: 14:45
Spotkanie: Śląsk Wrocław - Cracovia Kraków
Typ: Śląsk zakład bez remisu
Kurs: 1,82
Bukmacher: Superbet
Post w dziale:
Analiza:

Zabawnie wygląda Śląsk na ostatnim miejscu w tabeli Ekstraklasy z 4 punktami. Reprezentant Polski w pucharach nie radzi sobie w lidze okupując ostatnie miejsce i nawet w przypadku zwycięstwa dzisiaj lokaty outsidera nie opuszczą. Nie mniej jednak otwierając tabelę meczy u siebie to zbudowali we Wrocławiu prawdziwą twierdzę. Nie wywiozła stamtąd 3 punktów Legia, a obaj rywale w Lidze Konferencji ulegli dobrze grającym gospodarzom. Śląsk gra lepiej niż punktuje i bardzo zaskakujące jest to, że nie wygrali ani razu na osiem rozegranych w tym sezonie spotkań w ramach Ekstraklasy. Nasza liga nie lubi takich serii i czy chcesz czy nie chcesz w końcu musisz wygrać. Okazja dzisiaj jest bardzo sprzyjająca, bo w ramach 11 serii spotkań, choć dla niektórych 9 serii, zagrają z Cracovią. Drużyna, która sama jest w szoku, że zajmuje 4 miejsce, ale raczej najlepsze minuty tej rundy już za nimi. Ostatnio problemy w pucharze z Sandecją, a następnie ze Stalą, gdzie wyrównującą bramkę udało się strzelić tuż przed 90 minutą. Śląsk wzmocniony powrotami do składu Bejgera, Petrova i Guercio powinien prowadzić to spotkanie, jeśli nie zawiedzie jakość wykończenia to pokonają rywala, bo o to że stworzą kilka dobrych sytuacji jestem pewny.

anzelmo 262,2K

anzelmo

Użytkownik
Jagiellonia - Legia Imaz asysta 5,2 fuksiarz

Jako ze ta kolejka jest dość magiczna w wyniki-rozstrzygnięcia możemy sie wieczorem spodziewać wszystkiego. Ja gram w stronę Jagi gdyż przewiduje ze nasze gwiazdy znowu zagrają poniżej...jesteśmy dość ograniczeni w aspekcie ataku z kolei ekipa gospodarzy wygląda lepiej jest Pululu młody Rybak, Imaz wiadomo Jaga ma mecz życia stadion wyprzedany wyszarpane zwycięstwo z Kopenhaga Ekipa Siemieńca na pewno da z siebie maksa to co z wątroby zeby na Podlasiu pkt zostały. Hiszpan to mozg Dryżyny wszystko praktycznie kreci sie w okól niego w ataku myślę ze dzis okazji do gola asysty nie zabraknie .Kurs przedni jako ze u mnie bukmachersko słabo standardów jakby nie ten jeden mecz ....to za drobne for fun szukamy rozłamania przełamania jak Poatan w nocy :p .

Ostatnia edycja:
gamen0 207,1K

gamen0

Użytkownik
+1
Dyscyplina: Piłka nożna, Polska - Ekstraklasa

Godzina: 20:15

Spotkanie: Jagiellonia Białystok - Legia Warszawa

Typ: 1

Kurs: 2,45

Bukmacher: ETOTO

Post w dziale:
Analiza:

Nadchodzące starcie Jagiellonii Białystok z Legią Warszawa zapowiada się jako jedno z ciekawszych spotkań tego sezonu Ekstraklasy. Mecz odbędzie się na stadionie w Białymstoku, gdzie gospodarze będą mieli atut własnego boiska i kibiców. Chociaż Legia to jeden z najbardziej utytułowanych klubów w Polsce, Jagiellonia ma wiele powodów, by wierzyć, że może wygrać to spotkanie.
Po pierwsze, Jagiellonia jest wyjątkowo groźna na swoim stadionie. W obecnym sezonie białostoczanie notują świetne wyniki w meczach domowych, a atmosfera stworzona przez miejscowych kibiców zawsze dodaje im skrzydeł. Stadion w Białymstoku bywa prawdziwą twierdzą, a zespoły przyjezdne często mają problem, by wywieźć stąd korzystny wynik.
Ofensywny potencjał Jagiellonii to kolejny argument przemawiający za ich zwycięstwem. Zawodnicy tacy jak Marc Gual czy Bartosz Bida odgrywają kluczową rolę w ataku i regularnie znajdują drogę do siatki rywali. Jagiellonia potrafi szybko przechodzić z obrony do ataku, co sprawia, że jej kontrataki są niezwykle groźne. Obrońcy Legii, którzy nie zawsze radzą sobie z szybkimi przeciwnikami, mogą mieć duże trudności, by powstrzymać ofensywę gospodarzy.
Motywacja Jagiellonii do wygranej w takim meczu jest ogromna. Rywalizacja z Legią Warszawa od lat jest jednym z najważniejszych wydarzeń w sezonie dla białostockiego klubu. Dla Jagiellonii to nie tylko szansa na zdobycie cennych punktów, ale także na pokazanie swojej wartości na tle jednego z najlepszych zespołów w Polsce. Ambicja, by pokonać Legię, będzie motorem napędowym dla drużyny z Białegostoku.
Legia Warszawa, choć to klub o wielkim potencjale, ma swoje słabości, szczególnie w meczach wyjazdowych. Zmienność formy zespołu ze stolicy w spotkaniach rozgrywanych poza Warszawą może być szansą dla Jagiellonii. Legia, mimo że faworyt, nie zawsze radzi sobie na wyjazdach i zdarza jej się tracić punkty w takich meczach, co może zostać skrzętnie wykorzystane przez białostoczan.
Podsumowując, Jagiellonia Białystok ma wiele atutów, by odnieść zwycięstwo nad Legią Warszawa. Gra na własnym stadionie, dynamiczny atak, ogromna motywacja oraz nieprzewidywalność formy rywala na wyjazdach sprawiają, że gospodarze mają realne szanse, by triumfować w tym prestiżowym spotkaniu. Mój typ to 2:1

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom