Mecz: Górnik Zabrze - Zagłębie Lubin
Typ: 1x i powyżej 1,5 gola
Kurs: 1,66
Buk: Fuksiarz
Oj sypnęło w dniu wczorajszym niespodziankami, co pozwala tylko mieć nadzieję, że pozostałe spotkania tej kolejki
Ekstraklasy zakończą się bardziej przewidywalnymi wynikami, i dlatego też zdecydowałem się tym razem postawić na mecz z rodzimej ligi.
Generalnie w tym meczu typuję rezultat 2:0, ale w związku z wymaganiami konkursu, w którym biorę udział, zdecydowałem się na nieco bardziej liberalną wersję, która dopuszcza podział punktów po nieco niższym kursie niż zwycięstwo gospodarzy.
Górnik gra bardzo nieprzewidywalnie, jednak jeśli przyjrzymy się bliżej, z kim przyszło im się mierzyć na swoim stadionie, nie wygląda to źle - o ile bowiem porażkę z Lechią ciężko zrozumieć, to już wyniki takie, jak bezpretensjonalne zwycięstwo z Gieksą 3:0, która rozgromiła dziś na wyjeździe Puszczę 6:0, a wcześniej bezdyskusyjnie pokonała silną Pogoń 3:1, jak również zwycięstwo z tą samą Pogonią czy remis z Rakowem, dają powody do optymizmu.
Co prawda nie udał się mecz pucharowy z Radomiakiem, przegrany po dogrywce, ale czy tak naprawdę Górnikom zależało na tym, aby jak najdalej dojść w tych rozgrywkach?... Zespół częściowo zrehabilitował się podczas poprzedniego weekendu, remisując na wyjeździe z Legią, jednak prawdziwa okazja do odkupienia win nadarzy się dzisiaj w spotkaniu z typowym ligowym przeciętniakiem.
Zagłębie słynie z tego, że to świetna przystań dla kopaczy, którym nie zależy na rozwoju kariery, i którym wystarcza odcinanie kuponów i comiesięczne sprawdzanie stanu konta, i tak sobie właśnie ten klub funkcjonuje od wielu lat. Co prawda zatrudnienie trenera Marcina Włodarskiego przeczy temu, co napisałem, bo to człowiek ambitny i zdecydowanie nieakceptujący stagnacji, ale uważam, że jest jeszcze za wcześnie, żeby odcisnął swoje piętno na grze zespołu i wprowadził swoje standardy gry.
Co prawda udało się wygrać po karnych z Podbeskidziem w Pucharze Polski i rzutem na taśmę odprawić Radomiaka, ale to jeszcze nie jest powód do hurraoptymizmu i przed trenerem bez doświadczenia w ligowych potyczkach jeszcze daleka droga. Na drodze dziś staje silny Górnik, który gra solidną piłkę, i przewiduję w tym spotkaniu pierwsze potknięcie sympatycznego szkoleniowca.
Jak już wcześniej wspomniałem, typuję wynik 2:0, także dla odważnych polecam czystą jedynkę albo nawet handi (-1).