Kwalifikacje bardzo ciekawe, zarówno pod względem emocji jak i ciekawe ze względu na typy jakie padły w tym dziale z mojej strony. Niestety pełni szczęścia nie ma... Zawiódł Sergio Perez, liczyłem, że to Meksykanin powalczy o wyższą lokatę kosztem Hulkenberga, ale jednak wyszło jak wyszło, skończył na P11, czyli najbardziej pechowo jak się da ???? A typ szacowałem, że wejdzie bo wczorja Force India w drugim treningu wcale nie jeździło na miękkich oponach więc myślalem, że jak tę sekundę przyspiesza to się uda, cóż, nie zawsze tak jest...
No, ale cieszy za to trafienie obu typów z Carlosem Sainzem
Co do czołówki to Hamilton mimo skreślenia mu czasu, zaprezentował swoje słynne "Hammer time" i wskoczył z powrotem na pole position. A, co do tego skreślania to sędziowie też nie w każdym przypadku byli konsekwentni. Np w Q2 nie skreślili czasu Kimiemu, mimo iż ten wyjechał także czterema kołami poza tor, z tym, że to chyba w innym miejscu było... No, ale wyjechał to skreślenie się należało.
W ogóle przed rokiem też na Silverstone pamiętam była taka sama nagonka na wyjazdy poza tor. Dziwi mnie tylko dlaczego w każdym
Grand Prix tak nie ma, tylko wybiórczo podchodzą do tego w ten sposób. Powinni wszędzie tak respektować te zasady moim zdaniem.
Wyżej
@Heros123 wkleił już wyniki kwalifikacji, ale w związku z karą dla Vettela ustawienie będzie wyglądało nieco inaczej. Poza tym zawsze to fajnie wg mnie popatrzeć jak wizualnie na polach startowych to będzie wyglądalo pozycja po pozycji.
Ustawienie na starcie:
1. Hamilton; 2. Rosberg;
3. Verstappen; 4. Ricciardo;
5. Räikkönen; 6. Bottas;
7. Sainz; 8. Hülkenberg;
9. Alonso; 10. Pérez;
11. Vettel (+5); 12. Massa;
13. Grosjean; 14. Gutiérrez;
15. Kwiat; 16. Magnussen;
17. Button; 18. Palmer;
19. Haryanto; 20. Wehrlein;
21. Nasr.
Ericsson start z alei serwisowej.
Co jutro nas czeka w wyścigu? Po pierwsze wg prognoz, które przeglądałem aż 60% szans na lekki deszcz, a to doda niesamowitej dramaturgii moim zdaniem. W ogóle Silverstone szybki tor, szybkie zakręty i sekwencje więc nudzić się nie powinniśmy.
A poza tym rywalizacja Nico z Lewisem na tak wysokim poziomie w tym sezonie, że nie ma mowy o żadnej nudzie!
Ponadto przebijajacy się Vettel ze środka stawki, w ogóle Scuderia Ferrari w tym sezonie mocno pechowa/awaryjna*( niepotrzebne skreślić), że limit na cały sezon chyba wyczerpany ...
@ranczo0123 @Heros123, jakieś typy już macie?
P.S. Jutro o 9:15 oglądamy też GP3 obowiązkowo. Artur Janosz dziś pierwsze punkty zdobył zajmując 7 miejsce i do jutrzejszego wyścigu wystartuje z pierwszej linii, a konkretnie z P2. Więc jest spora ...
Dziś Janosz kapitalnie przebił się z P20 na 7 miejsce.