Legia Warszawa - GKS Bełchatów
TYP :
Legia (ah-0,75) Pinaccle 8/10
Zupełnie nie rozumiem tych wszystkich prasowych docinków na Legię. Kompromitacja, beznadzieja, i podobnym brzmieniu krytyka zespołu w której to prym wiedzie pan redaktor PS „chorągiewka” Błoński.
A tak naprawdę co się takiego stało ?
Remis z St. Patrick jest po prostu normalnym wynikiem piłkarskim drużyny, która po pierwsze nie gra jeszcze w lidze, a po drugie nie jest jakąś wybitną Europejską firmą piłkarską.
To tylko w głowach dziennikarzy od lat rodzą się teorie o wielkości Polskiej piłki nożnej, jakby nie zauważali, ze nasze drużyny sa na poziomie średnich, średniaków Europejskich.
Płaczemy, że Ruch ma problemy zespołem z Luxemburga FC Vaduz, jakby nie chcąc zauważyć, ze Vaduz od lat nie ma nic wspólnego z Luxemburgiem, wstępując w lidze Szwajcarskiej i na co dzień grając z takimi zespołami jak Basel, Zurich, Yong Boys czy Grasshoppers, ale oczywiście trudno dostrzec taki mały szczegół, który za nic nie pasuje do założonego kontekstu pisania bzdur o wyższości Polskiej piłki nad reszta świata w tym wypadku na Szwajcarską.
Dobra koniec o dziennikarzach, bo to w dużej mierze ich wina, że dmuchają bezpodstawnie baloniki, apotem piszą debilne teksty jak pan Błoński, który jednego dnia pisze że Legia jest wielkim klubem, a kolejnego beszta ten klub z błotem, bo akurat tak jest „trendy”
Dzisiaj z Bełchatowem Legia powinna wygrać, choć nie wiem czy to będzie przekonujące zwycięstwo, bo zależy też w dużej mierze jakim skaldem wybiegną na boisko.
Nie spodziewam się w kontekście rewanżu z Irlandczykami, że będzie to pierwszy garnitur. Kilka zmian będzie na pewno, co nie zmienia faktu, ze tak czy tak Legia ma obowiązek wygrać ten mecz.
Belchatów jest beniaminkiem to fakt, ale jednoroczny pobyt na zesłaniu w pierwszej lidze raczej zrobił im dobrze, choć mecze sparingowe przed sezonem raczej optymizmem nie napawają (2-3-1). Jedyne wygrane z Cracovia i słabiutką w mojej ocenie Jagielonią.
Osobowo tez nie zbyt mocno się wzmocnili w lecie, wiec raczej walka w grupie spadkowej im jest przypisywana przed sezonem.
Jak napisałem wygrana Legii jest tu po prostu obowiązkiem, podobnie jak w rewanżu w Irlandii i jedynie czekam aż pokażą się kursy na ten mecz, żeby się założyć (opinia już napisana).
Pozdrawiam i sorka, że trochę przydługi wstęp ale po prostu po tym co czytam w prasie nie mogłem sobie odmówić.
Pozdrawiam