Już jutro zaczyna się to co "Tygryski" lubią najbardziej, czyli słynna "Kaszanka" wkracza do akcji, najlepsze klubowe rozgrywki na świecie wracają na europejskie stadiony.
Marzenie każdego dzieciaka, wyjść na boisko przy tej jakże rozpoznawalnej pieśni.
Poniżej przedstawię moje spojrzenie na poszczególne mecze rozpoczynającej się edycji UEFA
CHAMPIONS LEAGUE 2023/2024:
MILAN- NEWCASTLE
Pojedynek jednego z najbardziej utytułowanych zespołów w tych rozgrywkach z drużyną, która wraca na europejskie "salony" po 20 latach posuchy. Arabskie petrodolary pozwoliły popularnym "srokom" wrócić do czołówki angielskiej
Premier League co zaowocowało awansem do
LM. Moim zdaniem faworytem spotkania są gospodarze, głównie z uwagi na doświadczenie w tych rozgrywkach, maja w swoich szeregach kilku piłkarzy z bogatą historiom na tym szczeblu rozgrywek. Myślę że Giroud ma podobną liczbę występów w
LM jak cała drużyna Newcastle, a do tego są jeszcze chociażby Pulisic czy Florenzi z niemal 50 występami z "Kasznaką" w tle.
Uważam że w tym meczu warto iść w bramki bo oba zespoły dosyć mocne w ofensywie i bramki powinny padać:
BTS @ 1,62
MILAN DNB @ 1,90
FEYENOORD- CELTIC
Tutaj uważam że buki przegięły z kursami na Holendrów, którzy dość mocno się przemeblowali w letnim okienku transferowym odeszli ważni ofensywni zawodnicy jak Kokcu, Szymański czy Danilo. Celtic też dosyć przemeblowany, ale dysproporcja kursów jak dla mnie zbyt mocna. Gdyby były kursy na styku pewnie bym ominął temat albo szedł w bramki, jednak przy takim układzie kursów biorę typ w kierunku gości:
Celtic lub remis @2,40
BTS @1,68
YB BERN- RB LIPSK
Na papierze faworyt tylko jeden, jednak jak widzę YB to mam z tyłu głowy fakt iż mają oni stadion ze sztuczną murawą i wiele zespołów poprzednich sezonach miało z tym problem, 2 lata temu nie wygrali tu ani Atalanta ani Manchester United. Uważam że w tym spotkaniu powinniśmy zobaczyć worek bramek bo Lipsk mega ofensywnie usposobiony, Simons robi furorę w Bundeslidze, do tego jest Werner, Poulsen, Sesko czy Openda. Young Boysi na własnych śmieciach również dużo strzelają, także spodziewam się ciekawego widowiska:
over 2,5 + BTS @ 1,93
Lipsk strzeli w obu połowach @2,25
obie drużyny strzelą w tej samej połowie @ 1,92
BARCELONA- ANTWERP
Tutaj faworyt jest jeden, pytanie jak do tego spotkania podejdzie Antwerp, które jest dla mnie jedną wielką zagadką, nie widziałem tego zespołu w życiu na oczy więc ciężko się odnieść. Niezależnie od wyniku uważam że Barcelona będzie siedziała na rywalu pod jego polem karny i szukała luki w zapewne skomasowanej defensywie rywala, dlatego też dla mnie najpewniejszą opcją są kornery Barcelony, która nabija ich ostatnio sporo. Goście w dwumeczu kwalifikacyjnym z AEK Ateny pozwolili rywalom nabić 11+9 rogów, więc uważam że Barca jest w stanie ten wynik powtórzyć czy poprawić.
Barca over 7,5 RR @1,91
Barca over 3,5 RR HR @1,89
Barca over 8,5RR @2,61
LAZIO- ATLETICO
Ciekawy pojedynek czeka Nas w Rzymie, oba zespoły po bolesnych porażkach na ligowym podwórku w miniony weekend, Lazio 1-3 z Juve, Atletico 0-3 z Valencią. W tym spotkaniu przewiduję bramki z obu stron bo oba zespoły mają duże możliwości w ofensywie ale także dziurawą obronę. Poza tym delikatnie uważam że można pograć Włochów gdyż Atletico mocno osłabione brakiem: Koke, de Paula, Depaya, Lemara, Vitolo czy Soyuncu.
BTS @1,77
Lazio DNB @ 2,04
Manchester City- Crvena Zvezda
Mecz do jednej bramki, trudno tutaj wyobrazić sobie inny scenariusz. Serbowie w tej grupie są najsłabszym zespołem i raczej ciężko spodziewać się że postawią się Obywatelom czy Lipskowi, byc może z YB nawiążą jakąś walkę. Ekipa Pepa Guardioli jest mocno rozpędzona, Haaland w formie, skrzydła również z Silvą na czele, do tego świetnie w buty De Bruyne wskoczył Alvarez. Goście w rodzimej licze na 3 wyjazdy przegrali dwa spotkania, także nie wróżę im sukcesu na Etihad Stadium.
Over 1,5 HT @1,67
City -1,5 HT @ 2,09
City -3 @1,82
City -4 @3,10
PSG- BVB
Mecz Paryskie lepianki, z młodą, poukładaną drużyną BVB. Oglądałem ostatnie 2 albo 3 mecze PSG i naprawdę oczy krwawią, zarówno w ofensywie jak i defensywie. Dembele zupełnie bez formy, w meczu z Nice zmarnował jedną setkę i jedną trzystekę. Poza ciągnącego ofensywę Mbappe nie ma nikogo kto dźwignie grę z przodu, Ramos, jakies nieporozumienie, Kolo Muani być może się odnajdzie ale narazie wraca po kontuzji. Widoczny jest na boisku brak Asensio, który jednak potrafił rozprowadzić piłkę. Defensywa padaka i nonszalancja w wykoaniu Donnarumy i reszty, dwie bramki w Nicei to prezent defensywy. W dodatku brak Mendesa, Mukiele, Kimpembe, Ruiza.
BVB drużyna z potencjałem, jak co roku sprzedają gwiazdę a kupują młodzież, którą szkolą i po roku- dwóch sprzedają z ładnym zyskiem. Mimo skromniejszego budżetu drużyna BVB dysponuje na ten moment szerszym składem i uważam że może postraszyć zespół katarskich szejków.
Uważam że powinniśmy zobaczyć w tym meczu kilka bramek, a także warto za drobne delikatnie próbować gry na gości bo PSG to jakieś nieporozumienie.
BVB over 1,5@ 2,61
BTS + over 2,5 @1,81
BTS + over 3,5 @ 2,58
BVB wygra przynajmniej jedną połowę @ 2,37
Szachtar- Porto
Tutaj nie mam pomysłu na to spotkanie....
Kursy z
Fortuny