Cisza w temacie więc może ja zacznę.
Szukałem czegoś do grania pod kątem kartek i o dziwo, wpadł mi do głowy pomysł na mecz Manchesteru z Real Sociedad. Over kartek gospodarzy (+1,5 1,65; +2,5 2,9), dlaczego? Ano dlatego, że według kilku źródeł w 11 ma się znaleźć Harry Maguire. Teraz się nad nim pastwić nie będę bo wszyscy wiemy jaki to piłkarz, powiem jedynie że w 4 ostatnich meczach, w których się na boisku pojawił, zawsze łapał kartonik koloru żółtego (3x liga, jeden preseason - nawet w pre łapał
).
Prócz Maguire spotkałem się również z prognozami na występy w bloku defensywnym Lindelofa, Shawa i Wan-Bissaki. Wspomniani zawodnicy nie powąchali za dużo murawy w tym sezonie (kontuzje/urazy) więc jeśli choć częściowo sprawdzą się przewidywania dotyczące ich obecności to brak rytmu meczowego może również pozytywnie wpłynąć na typ na kartki.
Rotacje w składzie muszą być, do przerwy reprezentacyjnej gospodarze rozegrają 4 mecze (2xliga, 2xLE) w ciagu 10 dni.
Uważam, że przy takich zmianach personalnych Real Sociedad nie jest bez szans (oczywiście roszady u gości również będą), wynik powinien być w miarę na styku przyjnajmniej przez dużą część meczu a to powinno dać większe możliwości na kartkowe faule.
Słowo jeszcze o sędziowaniu w meczu. Marco di Bello z Włoch, do tej pory sędziował tylko 3 mecze w ramach
LE (grupa, kwali nie liczę), niezbyt kartkował w tych meczach:
Antwerp - Olympiakos 2 żółtka (6 kolejka grupowa, już sprawa awansów była rozstrzygnięta) 09/12/2021
Celtic - Bayer 3 żółtka (0-4 w meczu) 30.09.2021
Trabzonsport - Basel 5 żółtek 03.10.2019
Bez szału ale jeśli żaden zespół nie ucieknie to kartki powinny być.
Alternatywnie, over kartek w całym meczu +4,5 po kursie 2,2.
E: 5 kartek, 2 Manchester, 3 RSSS. Mogło być lepiej ale tragedii nie ma. Di Bello pewnie się pożegna z pucharami do końca sezonu za tego karnego.