Spotkanie: Legia Warszawa - Polonia Warszawa
Typ: 1
Kurs: 1,9
Buk Betway
Oficjalnie derby Warszawy, jednak ja jeszcze przez jakiś czas patrząc na drużynę jutrzejszych gości będę tak naprawdę widział ekipę Groclinu. W papierach jest to Polonia więc do jutrzejszego pojedynku trzeba podejść z szacunkiem. Bo derby to derby i mało miast może sobie na takie sportowe święto pozwolić.
Podopieczni trenera Jana Urbana uporali się z FK Homel w Pucharze UEFA wygrywając w dwumeczu 4:1, przez co humory powinny dopisywać Legionistom. W pierwszym meczu nie zachwycali skutecznością, lecz na wyjeździe, gdzie wydawało by się, że powinny być większe problemy, oni z łatwością wygrali 4:1, mimo że pierwsi stracili bramke.
Wojskowy Klub znów ma problemy z napastnikami. W jutrzejszym meczu nie wystąpi Takesure Chinyama, który dopiero wrócił do treningów a także Mikel Arrubarrena, któremu brakuje sił i musi jeszcze ostro popracować nad wytrzymałościa na treningach. Poza tym boisku przy Łazienkowskiej nie ujrzymy także Inakiego Descarge i Edsona. Ten pierwszy nie jest jeszcze w stanie grać 90 minut, natomiast Edson jest na rehabilitacji w Brazylii. Podobno z zawodnikiem jest coraz lepiej.
A co słychać u Polonii? Na pewno w derbach nie wystąpi Krzysiek Gajtkowski. Chodziły plotki, że uda mu sie podpisać kontrakt przed najbliższym meczem, jednak niestety dla "Czarnych Koszul" sie nie udało. W napadzie powinniśmy zobaczyć mieszankę warszawsko-groclinowską czyli duet Filip Ivanovski - Jacek Kosmalski. Czy to zbawi ekipę Jacka Zielińskiego? Wątpie. W ostatnim ze sparingów z Koroną Kielce, Poloniści przegrali 1:2. Co prawda jest to tylko sparing, jednak Warszawiacy, wystąpili w najmocniejszym składzie. Jutro będą pewnie chcieli pokazać się z lepszej strony, co potwierdza w wywiadzie Krzysztof Bąk, że jadą/idą po 3 punkty. Do kadry wrócili Piotr Świerczewski i Radosław Majdan, którzy przez krótki okres byli zawieszeni za ekscesy w Mielnie.
A że to są derby to zrobię bardzo subiektywną ocenę zawodników obu drużyn, którzy powinni wybiec w podstawowej "11"
Jan Mucha - Sebastian Przyrowski
Obaj bramkarze to silne punkty swoich zespołów, obaj pogrywają w swoich reprezentacjach więc
0,5-0,5
Jakub Rzeźniczak - Tomasz Jodłowiec
Tutaj przynajmniej na papierze lepszy jest zawodnik Polonii, którego w swoim skłądzie chciałaby mieć Wisła
0,5-1,5
Dickson Choto - Radek Mynar
Obaj są ostoją swoich drużyn. Bardzo doświadzceni zawodnicy.
1-2
Wojciech Szala - Igor Kozioł
Patrz punkt wyżej
1,5-2,5
Tomasz Kiełbowicz - Błażej Telichowski
Bardziej podoba mi się gra tego pierwszego. Często włącza się do akcji ofensywnych, nie zapominając o destrukcji akcji rywali.
2,5-2,5
Miroslav Radovic - Krzysztof Bąk
Zdecydowanie większe umiejętności i doświadczenie ma ten pierwszy dlatego też
3,5-2,5
Piotr Giza - Radosław Majewski
Ten pierwszy potrafi nie strzelić gola z 4 metrów, a ten drugi mimo młodości będzie bez wątpienia liderem swojej drużyny. Wg mnie jedyny, który może w reprezentacji zrobić coś w pomocy z Rogerem. Obaj potrafią jako jedyni grać kombinacyjną piłkę. Czy Leo skusi się na niego w zbliżających się eliminacjach?
3,5-3,5
Roger - Piotr Piechniak
O Rogerze napisałem trochę wyżej, więc tutaj dopisze tylko, że jak na polskie warunki potrafi zrobić coś z niczego.
4,5-3,5
Maciej Rybus - Jarosław Lato
Młodość kontra rutyna. Tak jak Majewski, Rybus będzie przyszłością reprezentacji. Jak dal mnie remis.
5-4
Maciej Iwański - Jacek Kosmalski
Tutaj większe umiejętności przypisuje temu pierwszemu, który jest ogromnym wzmocnieniem kadry "Wojskowych" Kosmalski jest solidnym piłkarzem, znany z różnych akcji poza boiskowych, jednak dużo mu brakuje do byłego zawodnika Zagłębia Lubin.
6-4
Bartłomiej Grzelak - Filip Ivanovski
Sporym zaskoczeniem kibiców było nie zabranie Grzelaka na meczu UEFA cup, jutro powinien jednka wystąpić w pierwszej 11 biorąc pod uwagę fakt, że Legia ma duże problemy z napastnikami.
6,5-4,5
WYNIK: 6,5 - 4,5
Takiego wyniku chyba nie ujrzymy na tablicach świetlnych, jednak jak napisałem wyżej i poparłem to analizą typuję zwycięstwo Legii