Witam wszystkich w nowym sezonie
F1
Wreszcie zaczynamy. I na dzień dobry Bahrajn
Jak wielu z Was wie niedawno były tu testy i jak to zwykle bywa na poczatku sezonu można by rzec ogólnikowo wiemy, ze nic nie wiemy.
Jesli ktos śledzi
F1 to moze dopatrzec sie juz kilku istotnych elementow majacych wplyw na zachowanie sie bolidów ( a jak wiemy sa one zupelnie inne niz te z lat ubiegłych) . Potrzeba zgrania dobrego tempa, niskiej masy i zgodnosci z przepisami. Jezeli to sie uda danm ekipom wowczas beda oni na czele stawki
Póki co wg mnie najlepszy bolid na ten moment posiada RedBull. pod koniec testów w tempie kwalifikacyjnym Max fruwał po torze Shakir i mysle ze nie inaczej bedzie w pierwszych sesjach treningowych a moze i przez cały weekend
Bardzo szybkie jest Ferrari , jednak nie odbyli prób symulacji kwalifikacyji i mysle, ze oni troche albo ukrywaja rzeczywiste tempo albo po prostu jeszcze specjalnie sie nie spinali do uzywania mieszanek C5. W testach nie mieli specjalnych problemów i roziąwiazali ponoc problem z podskakujacym bolidem .
Merc ma problem z podskakiwanie bolidu na prostych i jest to temat , którego nie mogli przeskoczyc przez całe testy i probowali wszystkiego . Oni zawsze lubuja sie na poczatku w ukrywaniu swojego tempa ale mysle ze tym razem tego nie robili
Po testach w Barcelonie podobał mi sie McLaren bo mozna powiedziec ze fruwali po torze, co mnie bardzo ucieszyło. Ale na Shair nie było juz tak dobrze. Pojawil sie problem z przegrzewajacymi sie hamulcami, bo zrobiło sie ciepło i problem ten nekał zespół przez całe testy i co przełozylo sie na przejechajnie najmniejszej ilosci okrazen ze szystkich ekip w stawce. Jezeli usuna ten problem to Redbull moze zaczac sie martwic.
Na poczatek nie odmowie sobie obstawienia za srednia stawke 1 treningu. Wobec powyzszych przemyslen stawiam tak
Verstappen wygra pierwszy trening
kurs 2,5 STS
Perez miejsca 1-3 w pierwszym treningu
kurs 3,75 STS
I uwazam ze mimo klopotow McLarena moga oni czasem odpalic jesli uporali sie z problemem hamulcówa ( a tak myslą) kursy na nich swietne i warte ryzyka
Norris miejsca 1-3 w pierwszym treningu
kurs 7,5 TS
Pamietajcie, ze to tylko treningi i kazdy zespoł bedzie szukał optimum na jutro i niedziele, wiec nie stawiajcie za duzo