Witam wszystkich sympatyków, ekspertów, piszących i czytających w nowym sezonie
F1.
Jak co roku każdy z nas zadaje sobie pytanie, co wiemy po testach ( tym razem w Bahrajnie )? i znów trzeba się skłonić do tej samej odpowiedzi, że niewiele. No ale może troche mozna nieco podłyszeć i wywnioskować
Redbull wyglada jakby miał jeżdzic w swojej lidze. Marko zapewnia ze w tym roku bolid jest uniwersalny i bedzie odpowiadał stylowi jazdy i Maxa i Checo. Zobaczymy. Póki co ich bolid sprawował sie najlepiej , czasem auto leciało jak po przysłowiowym sznurku. No ale rok temu tez byki byly na czele a ja wyszlo w debiucie kazdy widział.
Czerwoni spisali sie dobrze, poprawiono wiele rzeczy, zmienili szefa co ma skutkowac przede wszystkim lepszymi decyzjami strategicznymi. Ptaszki ćwierkaja ,że Ferrari nie pokazywało zbyt duzo w Bahrajnie, nawet nie zrobili kółka kwalifikacyjnego a ich bolidy nie latały z pustym bakiem , jeśli cos z tego jest prawdą ( oby ) to była by to dobra informacja bo ogladac dominacje jednego zespolu srednio fajnie.
Co tam Merc? dobra wiadomosc jest taka, ze nie podskakuje ale uciekł gdzies balans i bolid stał sie wyrywny. Wolff i Lewis tonuja nastroje ze nie beda raczej walczyc o wygrane w tym sezonie, przynajmniej nie od poczatku ale oni tak gadaja od 9 lat wiec zobaczy sie
Z pozostałych eki mocno wyróznił sie Aston Martin, którego wszystkie trzy wymienione wyzej teamy uznają za czarnego konia sezonu , co mialy potwierdzic testy w tunelu i samo auto na torze Shakir
Wyrózniło sie też Alpine( ale inaczej ) bo byli daleko w tyle z czasami i przejechali najmniej prócz Mclarena, który miał sporo problemów na testach i jakoś trudno oprzec sie wrazeniu deja vu , ze gdzies juz to widzielismy i to całkiem niedawno. Ale Francuzi jako jedyni przyznali sie ze nie ćwiczyli czasów jednego kółka i prawdopodobnie jezdzili dotankowani. Sam bolid uznaliza bardzo dobra konstrukcje , która pozwoli rozwijac te platforme. ale wszystko wyjdzie w praniu bo tu sporo zasłony dymnej było.
Za chwile pierwszy trening , to co ? Jak to w piatek Czerwoni z przodu. NIgdy nie obstawiam treningów ale ten pierwszy przed sezonem tak dla zabawy sprobuje ( stawki odpowiednio skręcone )
I oczyswiscie duze kursy
1 trening
Alonso miejsca 1-3 kurs 4
Perez win kurs 10
Sainz win kurs 6
wsjo STS
Co do kwalifikacji to wg mnie bedzie ciasno na jednym kółku , narazie wrózymy z fusów bo nie wiadomo gdzie kto jest ale ja próbuje cos w kierunku Ferrari ( bo mysle ze na pojedynczym tez beda szybcy jak rok temu) i mysle ze moze zaskoczyc Checo , któremu ustawienia bryki pasuja lepiej niz przed rokiem.
Kwalifikacje
Sainz win kurs 8 STS
Perez win kurs 11 STS
Alonso miejsca 1-3 kurs 2,75
fortuna
To tyle tytułem wstępu do ustępu.