Sporting Braga - Paris SG
UEFA Cup 19.03. 21:30
Już dziś o godz. 21:30 polskiego czasu dojdzie do spotkania, które jest bardzo ważne dla całej Portugalii. Do wielkiej trójki która od zawsze rządziła i dzieliła w Lidze Sagres (Sporting Lizbona, Benfica Lizbona i FC Porto) stara się dołączyć Sporting Braga i trzeba przyznać że robi to jak na razie z powodzeniem. Na chwilę obecną zaraz po FC Porto jest najważniejszym zespołem dla portugalczyków, zespołem który broni ich honoru w Pucharze Uefa. Być może dla wielu para ta jest bardzo wyrównana i faworyta trudno wskazać, sądzę jednak, że Braga nie powinna mieć najmniejszych kłopotów z awansowaniem. W ostatnim meczu Braga może ktoś powie nie popisała się na własnym obiekcie z bardzo słabiutką na wyjazdach Academica zaledwie remisując. Oglądając ten mecz nie mam wątpliwości, że był to wypadek przy pracy. Braga w 2 połowie zdominowała rywala, dość powiedzieć że ten zaledwie 2-3 razy potrafił wyjść z kontrą po tym, jak gospodarze nie schodzili z ich połowy, co chwile nękając bramkarza. Zabrakło trochę szczęścia i zimnej krwi. Dla Sportingu jakoś szczególnie prestiżowy ten mecz nie był, co innego PSG, które przegrało klasyk z Marsylią 1:3 i to na własnym stadionie. Po tym spotkaniu zawodnicy na pewno będą się chcieli zrehabilitować i wygrać w Portugalii, jednak teoretycznie może im to tylko przeszkadzać.
Sporting stracił u siebie zaledwie 6 bramek, prezentuje najlepszą defensywę w Lidze Sagres na własnym stadionie a zarazem jest jednym z najskuteczniejszych zespołów ligi jeśli chodzi o zdobycz pkt. PSG zaś w
Ligue 1 na wyjazdach spisuje się dobrze ale defensywa pozwala na wiele rywalom, stąd 15 straconych bramek, wstydliwa porażka w pucharze z Rodez Aveyron, czy w niedawnym klasyku. O sile Bragi wspominałem już kilka razy przy okazji pisania innych analiz, Portsmouth (3:0), SC Heerenveen (2:1), St. Liege (3:0) w Europie, czy Sporting Lizbona (3:2) w lidze, uznane zespoły już musiały uznać wyższość tego zespołu. A PSG? PSG w tym sezonie właściwie nic nie osiąga: odpadli z walki o krajowy puchar, przegrywają prestiżowe mecze z Marsylią czy Bordeaux. Zespół walczy o mistrzostwo, dlatego sądzę walka na drugim froncie o Puchar Uefa jest im nie na rękę.
Jeśli chodzi o sytuację kadrową: Braga musi sobie poradzić bez kontuzjowanych Alberta Meyonga Ze, Moisesa, Paulo Jorgea i Alberto Rodrigueza. Goście zagrają bez Lorisa Arnauda i Gregory'ego Bourillona. Po kontuzji wraca Mamadou Sakho ale jego dyspozycja pozostaje niewiadomą. Na kartki muszą uważać Vandinho, Renteria, César Peixoto i Evaldo w zespole gospodarzy i Peggy Luyindula w ekipie gości. W tym spotkaniu jednak o wiele więcej mają do stracenia gospodarze i dlatego nie powinni się oszczędzać.
St. Etienne wczoraj nie chciało awansować o czym poinformował sam trener. Niespodzianka? myślę że nie. Ważniejsze jest przecież utrzymanie się w szeregach
Ligue 1. Zupełnie inny cel w lidze ma
Le Guen ale czy i on nie pójdzie w ślady kolegi z ligi i nie będzie się starał odpuścić meczu? Myślę że tak. Braga natomiast na pewno nie odda tego meczu łatwo i to właśnie Braga w mojej opinii powinna awansować dalej.
Sporting Braga - Paris SG 1 2,15
Przepiękny Estádio Municipal de Braga będzie się dziś cieszył z awansu do kolejnej rundy Pucharu UEFA