No i tak zbliżamy się do tego największego klubowego piłkarskiego święta i naszła mnie mała refleksja. Są to analizy do pierwszego meczu, nie do dwumeczu.
Wtorek
Schalke 04 - FC Porto
Schalke ? Nie lubie tej drużyny, ale nie to jest powodem że typuje tu przeciwko nim. Porto to taki świeży zespół, naładowany energią, grający ładny futbol i do tego bardzo zgrany kolektyw. Bardzo bym się chciał dowiedzieć dlaczego na gospodarzy kurs jest prawie o połowe mniejszy, to zostanie już chyba tajemnicą bukmacherów. Porto gra u siebie (bwin Liga) bardzo spokojny a zarazem efektowny futbol. W bwin Liga kontrolują już sytuacje i wydaje się że mistrzostwo jest już przesądzone. Wiemy również że dużo łatwiejsze zadanie będzie przed Porto gdy zagrają na Stadionie Smoka. Schalke, średnia dyspozycja w lidze, dobrze radzą sobie w roli gospodarzy. W ostatnich pięciu meczach u siebie zdobyli 9 pkt. (2W, 3D, 0L). Coś o gościach ? Na wyjeździe także sobie dobrze radzą. W lidze na wyjazdach przegrali 2 mecze, 1 remisując i pięć razy schodzili z boiska zwycięsko.
Typ: X2
Liverpool - FC Inter
Hmmm, patrząc na ostatnią dyspozycje The Reds nic dziwnego że wszyscy skazują ich tu na porażke. Ja również, co chodzi o dwumecz. Ale tu, gdzie zagrają pierwszy mecz nic nie może być pewny. Sam jako wierny fan Interu, nie daje im tu większych szans. Ogólnie, bardzo ciężki mecz do wytypowania, wszystko zależy od tego jak zagra L'pool, co Nerazzurri raczej mają równą formę i nie powinni niczym nas zaskoczyć. Właśnie, zostaje pytanie jak zagra Liverpool. Grają na Anfield Road, wiadomo że jak przegrają tu, raczej stracą szanse na awans, byle tylko nie rozczarowali. Wydaje mi się że Inter, nie przeoczy tu linii defensywnej i skupi się raczej na tym, by nie stracić tu bramki. 0-0 ? Możliwe, ja jednak dla pewności X podepre tu jedynką. Dziwne ? To raczej jedynki podpiera się Xami, ale nie tu, jestem przekonany że padnie tu remis. Inter gra fenomenalnie w lidze, choć ostatni przyszły słabsze dni i często wynik nie jest do przewidzenia do ostatniego gwizdka sędziego. Liverpool nie zachwyca, ich gra nie może cieszyć, posada Rafy wisi na włosku, mimo to upatruje to szanse The Reds, na choćby remis.
Typ: 1X
AS Roma - Real Madrid
Roma = Totti, czyż nie tak ? I to głównie od jego dyspozycji zależeć będzie wynik tego meczu. Ten sezon to sezon galaktyczny. Naprawdę Real radzi sobie w nim wyśmienicie. I w Primera Division, i w
Champions League. Roma bardzo szeroko rozpostarła swe skrzydła, lecz teraz chyba zostały one troche podcięte. Nie idzie najlepiej w lidze, kontuzja podstawowego defensora, Juana. To wszystko przyczyniło się do tego że o 1. miejscu w
Serie A mogą już raczej zapomnieć. Roma dobrze radzi sobie u siebie. W lidze przegrała tu tylko jeden mecz. Galacticos także na wyjeździe źle nie grają, te wszystkie fakty upewniają mnie w tym że Roma w żadnym swym meczu nie będzie miała szansy zwycięstwa, dla odważnych typ na Real, ja ten typ podpieram
Olympiakos Pireus - Chelsea London
Obydwie drużyny w swoich grupach zaskoczyły niejednokrotnie. Chelsea np. przegrywając z Rosenborgiem a Olympiakos swoimi meczami z Realem Madryt. Raczej w dwumeczu jak i w spotkaniu na Stamford Bridge grecy wielkich szans nie mają. Jednak u siebie ? Remis jest spokojnie w zasięgu ich ręki, dlatego tak też bym tu typował, lecz co jak pokuszą się o zwycięstwo ? Od tego jest 1x po kursie prawie 1.5. Chelsea na mistrzostwo Anglii też nie ma już szans, skupi się przede wszystkim na Lidze Mistrzów. Myślę że w tej parze sobie poradzą, jednak nawet przez chwile nie będą mieć okazji by wygrać pierwszy mecz. W Grecji gra się bardzo ciężko, Olympiakos radzi sobie bardzo dobrze, gra bardzo nie miły futbol dla drużyn technicznych, a do takich można chyba zaliczyć The Blues. Myślę że innej możliwości w tym meczu, jak 1x nie ma.
Typ: 1X
Środa
Celtic Glagow - Barcelona
Z całym szacunkiem dla Celtów, tu faworyt jest tylko jeden. Spokojnie w tej parze powinna sobie Barca poradzić, lecz wiadomo jak gra się w Szkocji i do tego ze szkockimi drużynami. Pamiętamy przedsezonowe zapowiedzi jaki magiczny trójkąt stworzą Henry, Messi i Ronaldinho. I co widzimy ? Póki co wielkie g... Ronaldinho baluje, Henry kontuzje, długa adaptacja w drużynie, jedyne do czego nie moge przypiąć swojej karteczki to gra Argentyńczyka. Taki młoda, a to on w głównej mierze stanowi o sile teamu z Katalonii. Celtic a Barca to przepaść, czego może nie zobaczymy jeszcze w pierwszym meczu, ale co na pewno da nam znać w rewanżu. Chodzi mi po głowie czysty typ na Barce, ale dla graczy ostrożnych ...
Lyon - ManU
W tym meczu, jeśli skupiałbym się na konkretnym wyniku, stawiałbym x2, ale widzę tu dużo lepszy zakład. Obydwie drużyny kochają ofensywny futbol, grając przy tym bardzo efektowną piłkę. Piękne zagrania, piękne strzały, obrony ? Taaak, myślę że do żadnej innej pary ten opis nie pasuje lepiej. Myśle że ManU wygra to mniej więcej 3:2, ew. remis 2:2, ale nie wyobrażam sobie wyniku w którym na tablicy widniałby wynik w którym nie padłyby co najmniej dwie bramki. Jedyny mecz w którym stawiam under/over.
Typ: X2 / over 2.5
Arsenal London - AC Milan
Milan, dziecko Ligi Mistrzów. Gdzie oni prezentują lepszy futbol niż w
Champions League ? Na pewno nie jest to
Serie A, ani
Coppa Italia. Arsenal wreszcie doczekał się takiej drużyny, jaką już długo budował. Według mnie najpewniejszy z wszystkich meczy. Bardzo ładna gra w Premiership, A. Wenger stawia na młodzież i nic tym młodym zawodnikom nie można zarzucić. Handicap ? Myśle że powinno się udać. Milan gra całkowite zero, zero. Do tego urazy, Ronaldo który na bank nie wystąpi w meczu, tak samo Kaka. Typ może być tylko jeden
Typ: 1
Fenerbahce - Sevilla
Niestety moja wiedza o tureckiej piłce jest płytka. Jedyne na czym oprę moją analize to mecze Ligi Mistrzów. Wiem również że turecki futbol jest bardzo nie przyjemny dla klubów klubów technicznych. podobnie jak piłka grecka. Myślę również że w dwumeczu mają takie same szanse jak i Sevilla. Na początku sezonu Sevilla prezentowała się średnio, teraz jest lepiej, jednak mecze wyjazdowe to nadal katastrofa. We wszystkich meczach w roli gości zdobyli tylko osiem punktów, co daje do myślenia. Twarda gra Fenerbahce, myśle że zmusi Seville do opuszczenia murawy w roli przegranych, a bramkarz nie jednokrotnie skapituluje, dlatego oprócz 1ki proponuje także handicap.
Typ: 1
Ciekawe kto to przeczyta :jezora: ?
Pozdrawiam