Witam
@sieko, naprawdę rzeczowa analiza, poparta argumentami, takie aż chce się czytać. Moim skromnym zdaniem najlepsza w tym temacie na ten moment
Ale pozwolę sobie na polemikę i mam nadzieję ciekawą dyskusję, do meczu jeszcze dwie godziny więc mamy czas.
Co do absencji, to w meczu nie zagra Choupo-Moting, Naldo, Baba-Rahman, Stambouli jak również Embolo. Największą stratą niewątpliwie jest Choupo-Moting, to bardzo ważny zawodnik w drużynie z Gelsenkirchen, również przydatny byłby Benjamin Stambouli, jednakże jego jak i reszte nieobecnych da się jakoś "załatać".
W przypadku Choupo-Motinga się nie zgodzę, że jest to strata dla Schalke. Raczej jest to powód do niezadowolenia dla Ajaxu. Kameruńczyk gra fatalnie, oglądałem ostatnio mecz z Dortumden to się dziwiłem co on robi w pierwszym składzie i dlaczego ławkę grzeje chociażby Konoplianka czy Max Meyer... Chaos to słowo klucz w grze Choupo Motinga, powinien się nazywać "Chaos -Moting" haha.
Ogólnie Schalke w tamtym meczu mi się przez większośc czasu nie podobało. Burgstaller na szpicy to też drwal pozbawiony techniki użytkowej, taki typowy wyrobnik, się dziwię, że w zespole S04 nie widziany ostatnio jest Di Santo, też kontuzja? Bo Bundesligi aż tak nie śledzę mocno więc jak ktoś coś wie na ten temat to chętnie poczytam.
Huntelaar w dyspozycji fizycznej piłkarsko zjada na przystawkę tego Burgstallera umówmy się.
Patrząc na spotkania ligowe nie ma co się wypowiadać, ponieważ liga holenderska jest przeciętna, oprócz Ajaxu, PSV i Feyenoordu nie ma tam nikogo, kto mógłby się zbliżyć poziomem do tych trzech drużyn. Jeżeli chodzi o nieobecności w Ajaxie to z pewnością dużym brakiem będzie Lasse Schone, daje on dużą stabilizację w środku pola i jest chyba najlepszym playmakerem drużyny holenderskiej. Niepewny jest również występ młodego bramkostrzelnego napastnika Kaspera Dolberga to także spora strata, ponieważ to piłkarz z największą ilością goli w Ajaxie zarówno w lidze jak i Lidze Europy.
Akurat mecze Ajaxu obserwuje dość częśto. Lubię ten zespół i wcale nie uważam, żeby dziś ich tak skazywać na pożarcie od razu.
Schalke przeciętnie gra, bardzo. Ich forma jest kiepska moim zdaniem.
Co do jakości ligi holenderskiej to hmm, wiadomo nie można polemizować, żę przewyższa Bundesligę, ale jednak Ajax jakości ma sporo. Brak Schone zgoda to będzie strata. Ale akurat ofensywni piłkarze z przodu na czele z Hakim Ziyech to naprawdę świetna paczka! Ziyech kawał gracza, obecnie Schalke takiego nie ma w swoich szeregach.
Dolberg jest w kadrze meczowej, ale czy zagra nie wiadomo. NAwet gdyby nie zagrał to ofensywna siła jest duża. Na szpicy Bertrand Traore, boki Younes i Justin Kluivert. Szczególnie ten drugi to kawał talentu, piłkarz błystkowliwy i niezwykle szybki, który dał popis w meczach z Feyenoordem czy AZ. To zapewne ta
trójka wyjdzie w ofensywie. Za nimi Ziyech, Klaasen i i zagadką trzecie miejsce w pomocy. Najwieksze szanse ma tutaj van Beek.
Ja wierzę mocno w Ajax. jak zagrają na takim poziomie jak przeciwko Feyenoordowi w The Klassiker czy AZ to Schalke nie ma czego szukać w Amsterdamie. A liczę, że Ajax powojuje w tej edycji
LE naprawdę mocno, skład i potencjał naprawdę duży. Oby Dolberg wyzdrowiał szybko i na rewanż już był w pełni sił.
Olympique Lyon - Besiktas
Typ: Ol.Lyon @ 1,60 Totolotek
@DJ_Jones ładnie wypunktował dzisiaj wszelkie niedoskonałości Besiktasu, brawo
Nadal maja kilku znanych graczy, Tosun przewodzi tabeli strzelców w lidze tureckiej, jest Talisca, swego czasu świetny talent w Benfice, ale coś się z nim stało chyba. Babel to już nie ten piłkarz, raczej odcina kupony.
Od siebie dodam, że dziś Ol.Lyon bez Depaya, który grał w
LE już w barwach Manchesteru United i rozgrywki ma na ten sezon z głowy. Natomiast za kartki pauzuje Gonalons.
Oto jakwyglądać mają składy na dziś:
Lyon : Lopes - Rafael, Yanga-Mbiwa, Diakhaby, Morel - Tousart, Tolisso - Ghezzal, Fekir, Valbuena - Lacazette.
Besiktas : Fabri - Gonul, Marcelo, Mitrovic, Tosic - Atiba, Özyakup - Babel, Talisca, Adriano - Tosun.
Lyon nawet za bardzo nie udawał ostatnio z Lorient, że im zależy. Sam Aulas wywiera presje przed dzisiejszym meczem na swoich piłkarzach i trenerze. To ich mecz o uratowanie sezonu. A na Parc OL są naprawdę mocni.
Fajnie by było jakby duet Valbuena & Lacazette zagrali naprawdę wybornie i pokonali Besiktas. Turecki zespół wiele traci bez Quaresmy.
Dla mnie Lyon ma większy potencjał. Besiktas w Europie za dużo nie znaczy, a widziałem jak Ol.Lyon potrafi się mobilizowac na wielkie mecze w Ligue1, kiedy grają z OM, PSG czy Monaco to aż miło się na to patrzy. Dziś liczę na to samo. Allez OL!