Już dzisiaj grają rewanże 1/16 mojej ulubionej - Ligi Europejskiej. Dużo ciekawych, niewyjaśnionych spotkań przed nami, a także spora dawka niezłych typów po fajnych kursiwach. Przeczytaj każdy krótki opis meczu, może to Ci pomoże podjąć decyzję co do typu. Jak ja zagram - podam później.
Rubin Kazan - Atletico Madrid
O tym spotkaniu można pisać jako dwumecz przesądzony. Po fatalnej wtopie 0-2 u siebie Madryt odpuszcza rewanż, nie zabierając kluczowych graczy na mecz. Wcale się nie dziwie, bo przy tak dobrze zorganizowanej obronie Rubinu nie ma większych szans na awans, tymbardziej, że w Rosji -7 stopni, a jak wiemy Hiszpanie grają zawsze w plusowych temperaturach. Do tego skupiają się na lidze, gdzie muszą bornić vice-lidera. Costa, Godin, Tiago, Koke, Filipe, Juanfran, Arda Turan, to lista niezabranych na mecz, w pierwszym składzie ma również nie zagrać Falcao. Raczej dużo niezdziałają i pewna wygrana Rubinu, 1X opcja mega bezpieczna i pewna, a kurs 1.42 to też złoto.
Genk - Stuttgart Tutaj nie daje większych szans Belgom, bo Stuttgart to specyficzna drużyna, która lepiej gra na wyjazdach jak u siebie. Remis 1-1 w pierwszym meczu niczego nie przesądza. Obie ekipy skoncentrowane na tym meczu, nie ma odpuszczania.
Niemcy są jakościowo lepszą drużyną, ich liga przerastia Belgijską o 5 klas. Według mnie albo Stutt wygra ze 2-0, albo będzie remis 1-1 i w dogrywce
Niemcy zwyciężą, zatem skłaniałbym się na grę ku awansowi gości do następnej fazy (1.75).
CFR Cluj - Inter Milan
Inter ma szczęście że wpakował na 2-0 w końcówce. Kontuzja najlepszego strzelca Milito, wyprzedaż Sneijdera, słaba postawa w lidze, szczególnie na wyjazdach wręcz beznadziejna. Klub przechodzi kryzys. Cluj zaś ma przerwę ligową i ciężko tutaj prorokować cokolwiek. Ten mecz to trochę niewiadoma, szanse na awans gospodarza są mizerne, bo wystarczy że Inter wbije bramkę i po zabawie. Myślę, że chociażby dla kibiców są wstanie te 1X zrobić i nie przegrać meczu. W Rumunii ciepły teren, jeszcze w
LM ograli u siebie Bragę 3-1. Over tutaj 1.5 powinien być spokojnie, a nawet 2.5, ja wróżę coś typu 2-1. Cluj w
LM u siebie zawsze overował (1-2, 1-3, 3-1). Inter zaś np. w lidze też dużo overuje na wyjazdach.
Dnipro - Basel
Drużyny o zbliżonych potencjałach. Basel bardzo blisko następnej fazy, po dobrym wyniku 2-0 u siebie, grunt to, że nie stracili bramki. Jak ambitnie potrafią grać Ukraińcy w
LE każdy wie i śmiało można mówić, że to nieprzewidywalne spotkanie, i nawet stać gospodarza na awans. Nie sądze jednak, by mistrz Szwajcarii wypuścił z rąk przewage.
Lazio Rzym - Borussia M'gladbach
Mocne u siebie Lazio kontra średniak niemiecki z Gladbach. Goście to już nie to samo co rok temu, widoczny brak chociażby Reusa i Dante. Lazio zależy na
LE, pokazali to w pierwszym meczu, do tego ostatnio odpuścili chyba trochę ligę aby się skupić na tym meczu. Mają mocną pake, u siebie potrafili wygrać z Juve w Pucharze Włoch.. Tutaj bez wątpienia jak dla mnie Lazio wygra ten mecz ze 2-0 i potwierdzi swoją wyższość.
Olympique Lyon - Tottenham Hottspur
Chyba najciekawsza potyczka, bo obie ekipy mają zbliżony do siebie potencjał. W sumie fajny 1 mecz, piękne 3 bramki i wygrana 2-1 Tottenhamu. Tutaj moim zdaniem "Totek" nie ma szans wygrać meczu. Awans to sprawa 50/50. Lyon w fazie grupowej u siebie wygrał wszystkie 3 mecze - 2:1 z Pragą, 2:1 z Bilbao oraz 2:0 ze Shmoną. Tottenham zaś na wyjazdach 3 remisy, 1:1 z Mariborem, 1:1 z Panathinaikosem oraz 0:0 z Lazio. Ogólnie stawiałbym w ciemno 1X gdyby nie fakt, że np. przy stanie 1:1 w meczu Lyon może poprostu pod koniec grać bez obrony, a wiemy jak Anglicy kontrować potrafią. Dlatego skłaniałbym się tu ku overowi 1.5 bądź obie strzelą bramkę. Dla ryzykownych czysta jedynka..
Viktoria Plzen - SSC Napoli
Napoli to już się skupia na lidze, ostatnio klub ma lekki kryzys sądząc po wynikach. Pilzno to bardzo solidna drużyna na
LE. Awans przesądzony, a najlepiej go celebrować zwycięstwem. Myślę 1X jak w masło, czyste 1 też powinien wejść. Ja tylko dodam, że Napoli za 3 dni ma ciężki wyjazdowy mecz w lidze z Udinese. Spójrz na tabele ligi włoskiej i sam oceń, czy warto grać dziś na Włochów..
Hannover 96 - Anji Makhachkala
Anji za dużo hajsu wpompowało aby tutaj nie zajść daleko w
LE. Mają pare gwiazd, dobrego trenera, ogromny budżet. Nie ma co pisać, Hannover nie ma poprostu szans na awans. 2 bramkowa zaliczka jest solidna, więc ciężko wróżyć o jakiś wynik tutaj. Myślę, że Anji zagra solidnie od tyłu i jakiś under 3.5 można co najwyżej pograć.
Chelsea London - Sparta Praga
No bet. Chelsea to druży na, która może tu wygrać 6:0 , równie dobrze może zremisować 1:1. Ja wiem, że to są drużyny z innych regałów, ale Sparta to naprawdę solidna drużyna. Chelsea za Beniteza j est zbyt nieprzewidywalna... Tutaj moż e być wszyst ko poza wygraną gości. Wygrana Chelsea, remis, under, over - poprostu wszystko...
Fenerbahce Stambul - BATE Borisov
Turcy grając cały mecz na wyjeździe w dziesiątke zdołali zremisować, mimo, że u siebie grają w ciepłych temperaturach a tam prz yszło im zagrać w -3. Fener to solidna drużyna, mająca ciekawą drużynę. W meczu nie zagra Meireles . Fener ściągneło ostatnio bardzo ciekawego napastnika Webbo, u boku D irk Kuyt a w ataku. BATE spuściło moc no z tonu, wygrało 2 mecze w
LM potem 4 porażki i teraz ten marny remis po przenudnawym meczu u siebie. Mają pauzę w lidze i nie są w rytmie meczowym. Fener ostatnio dobre wyniki. Tutaj wg. mnie goście nie mają szans i czysta 1 bądź alternatywnie awans 1.
Olympiakos Pireus - UD Levante
Po szokując ej porażce w Levante gospo darze muszą się rzucić do ataku. Levante to katastrofalna ekipa na wyjazdach i dlatego wcale ich awans nie jest taki pewny (może sz się śmiać). Szanse gospodarze mają, napewno ten mecz wygrają , a może jeszcze uda się cudem awansować? Jest to możliwe, Levante w lidze na wyjazdach nieraz już 4:0 dostawało od przeciętniaków nawet (choćby z Osasuną ) . Jak Grecy szybko strzelą jedn ą to pójdą po drugą, wtedy piekło kibiców i stadionu się tak ożywi że już wszystko będzie możliwe. Pireus ma spory bagaż doświadczenia w Europ ie, gdzie L e vante debiutuje. D o tego ab solutna dominacja w lidze Greckiej. Nie sądze, aby odpuścili gospodarze ze składem czy coś, bo i tak nie grają na innych frontach (w lidze pewnie jadą znów po majstra). Trzeba zagrać dla kibiców. Wygrana gospodarza to tutaj świetny bet.
Liverpool - Zenit St.Petersburg Co tu można wróżyć. Napew no kilka bramek, Liverpoo l potrafi strzelać co wiemy, tracić tak samo. Zenit zaś obron ą nie grzeszy. The Reds są w stanie odrobić straty, to może by ć taki szal ony mecz z wynikiem typu 4:2. Tutaj można się zastanowić nad paroma opcjami: 1, 1X, over 1.5/2.5, lub BTS.
Steaua Bukcharest - Ajax Amsterdam Rumuni bez szans. Nie ma co pisać tylko pobierać świetny kurs na X2!
Benfica Lisbone - Bayer Leverkusen Leverkusen powoli schodzi na ziemię. Mieli fajną serię wygranych ale już to powoli pryska. B e nfa to 2x lepsza drużyna, do tego wygrana 1:0 na stadionie gości. Tutaj myślę nad pograniem overa bądź 1/1 X . Oby tylko nie sprawdził się scenariusz z 0:1 i obronie gości...
Bordeaux - Dinamo Kyev Francuzi bez formy, ostatnio 2 porażki w lidze z Ajaccio 0-1 i Lyonem 0-4. J ednak jak mecz się zacznie to oni będą dalej. Dynamo to ekipa o wysokim budżecie finansowym ale nie przekładało się to na ja kość ich gry. D la mnie mecz n o bet, z początku myślałem o X 2 ale teraz to już sam nie wiem.
Metalist Kharkiv - Newcastle United
Dyscyplina:
Liga Europy, pilka nozna
Spotkanie: Metalist Charków - Newcastle United
Typ:
2
Kurs:
4,33
Bet365
Przede wszystkim ja się pytam co to ma być za kurs? Jakie argumenty przemawiają za Metalistem, żeby ich tak faworyzować? Ktoś oglądał 1 mecz? Newcastle zdobyło 2 prawidłowe, nieuznane bramki.. do tego mieli pare naprawde 100% sytuacji. Metalist ani razu nie zagroził bramce Newcastle. Ogólnie drużyny mają zbliżony potencjał do siebie, patrząc na papier. Metalist to aktualnie 4 siła Ukrainy, a Newcastle 16. angielskiej
Premier League (4 pkt. przewagi nad strefą spadkową). Lokatą jednak nie ma co się sugerować, bo tam jest ciasno i np. do 10 miejsca tracą zaledwie 3 pkt. Z tym, że różnica między tymi ligami to niebo a ziemia. Obie drużyny są wypoczęte, bo jak wiemy Ukraina ma pauzę w lidze, zaś goście grali ostatni mecz właśnie tydzień temu w
LE. To jest argument za Srokami, że Metalist nie jest w rytmie meczowym. Metalist znacznie obniżył loty, sprzedali najlepszego snajpera Devica, Newcastle ściągnęło paru grajków z Francji w tym zimowym okienku.
Aktualna forma drużyn:
Aston Villa -
Newcastle 1:2
Newcastle - Chelsea 3:2
Tottenham - Newcastle 2:1
Newcastle - Metalist 0:0
Jak widać Newcastle w świetnej formie, wygrana na wyjeździe w AV, u siebie z Chelsea, i minimalna porażka na ciężkim terenie w Tottenhamie, do tego ten niesprawiedliwy i oszukany remis (powinni wygrać 2:0, 2 błędy sędziego i nieuznane prawidłowe bramki).
O Metaliście wiemy, że nic nie wiemy bo w lidze grali ostatnio 3,5 miesiąca temu. Wiemy tylko tyle, co z 1 meczu, czyli ze grają przeciętnie.
O odpuszczaniu nie ma mowy, obie drużyny mówią otwarcie że grają o awans.
To nie jest kurs na siłę, bo to chwyt buków - masa pójdzie pewnie na jedynke. Kursy nie są proporcjonalne, powinny być po 2.50 / 3.20 / 2.50. Wydaje mi się to najbardziej prawdpodobny do wejścia kurs z tych wysokich w
LE dzisiaj. Polecam próbować.
Wyżej opisy wałem każdy z meczów, teraz podaję moje typy n a mecze.
Rubin Kazan - Atletico Madrid
1 @ 2.87
1X @ 1.48
Genk - Stuttgart
awans 2 @ 1.72
CFR Cluj - Inter Milan
1X @ 1.40
Dnipro - Basel
1X @ 1.12
Lazio Rzym - Borussia M'gladbach
1 @ 2.05
Olympique Lyon - Tottenham Hottspur
1X @ 1.35
Viktoria Plzen - SSC Napoli
12 @ 1.28
Over 1.5 @ 1.27
Hannover 96 - Anji Makhachkala
Under 3.5 @ 1.35
Chelsea London - Sparta Praga
NO BET
Fenerbahce Stambul - BATE Borisov
1 @ 1.61
awans 1 @ 1.44
Handicap -1.5 (1) @ 2.60
Olympiakos Pireus - UD Levante
1 @ 1.75
Liverpool - Zenit St.Petersburg Over 2.5 @ 1.70
Steaua Bukcharest - Ajax Amsterdam X2 @ 1.42
Benfica Lisbone - Bayer Leverkusen 1X @ 1.25
NO BET
Bordeaux - Dinamo Kyev NO BET
Metalist Kharkiv - Newcastle United 2 @ 4. 33
X2 @ 1.90
Bez jaj. Ajax w tym sezonie na serio nie prezentuje sie az tak dobrze. W lidze na wyjazdach 6-5-1 i chociaz, przewazaja w duzej czesci meczu to czesto nie potrafia tego przelozyc na wygrane.
Steaua choc dopiero zacznie druga runde, to prezentuje sie calkiem przyzwoicie na wlasnym stadionie w lidze ktora nie jest az tak slaba. 1 miejsce i bilans z gier na wlasnym boisku to 10-0-0 w bramkach 24-4 i wygrane z Dynamem bukareszt czy CFR Cluj. Ja jesli mam byc szczery stawialbym na 1x a nie x2. Ajax wcale tego meczu nie musi wygrac i mysle, ze jak w 75 min bedzie 0:0 to nie beda sie otwierac i biegac do kontry tylko trzymac pilke i grac na czas a ty bedziesz siedzial i przeklinal pilkarzy, ze im nie zalezy na wygranej. Steaue bedzie zapier*** przez 90 min jak nic ????
Ale chyba nie doczytałeś, bo ja napisałem pobierać X2, zatem 0:0 mi odpowiada tak jak piszesz
. Nie porównuje tych 2 ekip, bo Steaua jest 2 poziomy pod Ajaxem, nie szukałbym tu na siłę niespodzianek, a argument 7-5-1 skłania się ku mojemu typowi, bo wlazł 12 na 13 razy
pozdro!