Czy na ktoś stronkę, gdzie podane jest czy się różni
polska liga od szwedzkiej i angielskiej? Chodzi mi głownie o tabelę biegową, kiedy można taktyczna robić, jak wygląda sprawa z reglaminem, itp. itd., będę wdzięczny.
Wydaje mi się że już kiedyś to pisałem odnośnie zasad, możliwe jednak że było to do kogoś na PW. Więc postaram się jeszcze raz rozjaśnić sytuację.
Liga
Polska:
Tutaj jest chyba wszystko jasne, rezerwa taktyczna przy różnicy 6 punktów. Kwestia zastępowania zawodnika jest publikowana na oficjalnej stronie Ekstraligi Żużlowej.
Liga Angielska:
Najlepsza. Tutaj nie ma czegoś takiego jak rezerwa taktyczna. Jest natomiast możliwość skorzystania z JOKERA przy różnicy co najmniej 10 punktów. Z tym że zawodnik jadący jako Joker może to robić tylko w swoim biegu. Drużyna może wykorzystać w meczu jeśli oczywiście przegrywa odpowiednią ilością punktów dwa JOKERY. Ów Joker może jechać tylko i wyłącznie do 12 biegu. Czyli w biegach 13, 14 i 15 drużyna nie może stosować już Jokera nawet jeśli by przegrywała tymi 10 punktami. Kwestie zastępowania zawodnika publikowane są na tej stronie
http://www.speedwaygb.co/eldeclarations13.html zawsze ostatnia aktualizacja. Zasada jest prosta zastępować zawodnika kontuzjowanego lub niedysponowanego poprzez R/R lub też w bardziej przyjaźnie brzmiącej po Polskiemu Z/Z może zawodnik o jeden wyżej od tego za którego jest zastępstwo i wszyscy co mają niższą średnią. Sporą rolę odgrywają rezerwowi. Każdy rezerwowy musi jechać co najmniej 3 razy. Chyba że prędzej zostanie zgłoszona niedyspozycja zawodnika np po 1 starcie wtedy drugi rezerwowy może go zastępować, ale ten pierwszy już nie może pojawić się na torze w tym dniu. Rezerwowy może jechać maksymalnie 6 razy. Może zastępować każdego zawodnika.
Rozkład biegów nie ma co przedstawiać, wystarczy przeanalizować pierwszy lepszy mecz i będzie wiadomo o co chodzi.
Elitserien:
Podobne zasady jak w Polsce z tym że 1 bieg nominowany. Zasady Z/Z takie same jak w Polsce. Większa rola rezerwowych.