18.04.2017 g. 20.45 Real Madryt- Bayern
-
Typ: 1 DNB
Kurs: 1,80
Unibet
Stawka 4j
Nie szaleję ze stawką bo to mecz na takim szczeblu że zdarzyć się może wszystko, jednak dla lepszego oglądania idę w stronę Real, któremu kibicuję (gdybym był mało obiektywny to mnie poprawcie). Pierwsza rzecz, która zwróciła moją uwagę to kursy na "Królewskich". Nie rozumiem dlaczego na Bayern u siebie był kurs 1,70 a na Real na Bernabeu jest 2,5. Trudno jak dla mnie to wytłumaczyć. Jeśli chodzi o porównanie czysto piłkarskie składów to w moich oczach wygląda to następująco:
Bramkarze: Navas < Nauer
Zdecydowana przewaga Bayernu, Navas to nie ta półka co Manuel.
Prawa obrona: Carvajal > Lahm
Tutaj nieznacznie ale jednak idę w kierunku Hiszpana, który daje piekielnie dużo w ofensywie. Lahm jak najbardziej wielka klasa ale to już nie ten wiek, nie ta forma i nieco inna specyfika. W aspekcie obronnym minimalnie faworyzowałbym Niemca, jednak ofensywa zdecydowanie Daniel, i w totalu nieznacznie prawy defensor Realu.
Środek obrony: Ramos, Nacho > Boateng, Alaba
Mimo iż defensywa Realu z przymusu w związku z kontuzjami Pepe i Varane`a to i tak cenię ją wyżej niż również przetasowaną obronę Niemców. Boateng jak zagra to i tak nie jest w pełni sił, Alaba świetny zawodnik ale nie jego pozycja. Hummels raczej nie zagra, osobiście obok Boatenga wystawiłbym Kimmicha zamiast Alaby, który nie ma warunków fizycznych na stopera. Ramos klasa, Nacho też nie zawodzi gdy Zidane na niego stawia. Nie jest to optymalne zestawienie ale i tak moim zdaniem wygląda lepiej niż u gości.
Lewa obrona: Marcelo> Bernat
Tutaj odwrotnie niż z bramkarzami, jak dla mnie zdecydowanie Marcelo, który nie tylko dobrze broni ale i świetnie kreuje grę z CR7 na lewym skrzydle. Bernat solidny zawodnik, ale nie ta liga.
Środek pomocy: Casemiro, Kroos, Modrić = Vidal, Alonso, Thiago
Wyrównana pozycja, nie odważę się typować któregokolwiek zestawienia. Casemiro typowy czyściciel, Kroos i Modrić mają większe zadania konstruowania akcji ofensywnych. W Bayernie Vidal i Alonso zabezpieczają tyły Thiiago czaruje rozrzucaniem piłek.
Lewe skrzydło: Ronaldo > Ribery
Tutaj również nie mam wątpliwości, jak CR7 ma dzień to nie ma ch......
Ribery również świetny zawodnik ale niestety męczą go kontuzje i chyba najlepsze lata ma już za sobą.
Prawe skrzydło: Isco < Robben
Tutaj ciężki wybór, ale raczej Holender, głównie z uwagi na pozycję. Gdyby to była klasyczna 10 to stawiałbym Isco. Jednak skrzydło wymaga nieco innych cech, które po stronie Robbena. Drybling, zejście do środka i uderzenie z lewej nogi to jego znak firmowy i ogromne zagrożenie dla rywala. Isco z kolei to wizjoner i kreator gry, jednak w ostatnim meczu ligowym pokazał się z dobrej strony jako egzekutor. Nie jestem do końca przekonany czy to będzie dobry wybór na ten mecz. Jeśli już wstawiłbym go do środka zamiast Kroosa, który ostatnio nie zachwyca a na skrzydło wystawiłbym Asenjo lub LV.
Napastnik: Benzema < Lewandowski
Tutaj bez dwóch zdań Robert. Lewy ma wszystko co powinien mieć klasowy napastnik, warunki fizyczne, szybkość, technikę i jest do bólu skuteczny. Do tego jak dołożymy rzuty karne i wolne ...... klasa.
Benzema to taki przyczajony tygrys, może go nie być 10 spotkań ale potrafi odpalić 10 minut w jedenastym. Jednak nie wiadomo kiedy odpali.
Ławka na remis, oba zespoły mają kim ożywić grę. Z jednej strony: Morata, James, LV, Asenjo a z drugiej: Muller, Coman, Costa, Sanches.
Globalnie 6:5
Pomijając kwestie kadrowe ma wrażenie że od pewnego czasu Bayern ma kompleks Realu bo od 2012 wygrali tylko raz w meczu o stawkę.
23.04.14
CL Real Madryt Bayern 1 : 0
25.04.12
CL Real Madryt Bayern 2 : 2
(2 : 1)
05.06.11 CF
Real Madryt Bayern 8 : 3
20.02.07
CL Real Madryt Bayern 3 : 2
10.03.04
CL Real Madryt Bayern 1 : 0
10.04.02
CL Real Madryt Bayern 2 : 0
01.05.01
CL Real Madryt
Bayern 0 : 1
03.05.00
CL Real Madryt Bayern 2 : 0
29.02.00
CL Real Madryt
Bayern 2 : 4
Podobnie było w latach 2000-2002 tylko w drugim kierunku, kiedy Bayern lał Królewskich.
Ponadto Bayern wyjazdy w miewa słabe, wystarczy wspomnieć kilka wyników z obecnego sezonu:
z Leverkusen remis 0-0- fakt przewaga ogromna, ale co z tego jak bez wyniku
z Hoffenheim porażka 1-0 tutaj tak naprawdę mogło być 3-0,
z Hertą remis 1-1 uratowany przez Lewego w 95 minucie
z BVB porażka 1-0 w meczu na szczycie
z Rostovem porażka 3-2- chyba jeden z najgorszych meczy Bayernu jakie widziałem w ostatnich latach
z Frankfurtem 2-2 frajerski remis, na własne życzenie
z Atletico porażka 1-0
Real z kolei na własnym podwórku tylko jedna porażka z CdR z Celtą i kilka frajerskich remisów jak z Las Palmas.
Reasumując zapowiada się ciekawe spotkanie, zapowiadane jako przedwczesny finał, bo oba zespoły na niego zasługują. Obawiam się tylko że nie zobaczymy zbyt wielu bramek- takie tylko mam przeczucie.
Alternatywnie:
under 3,5 @ 1,86 Marathonbet 3/10
under 1,5 HT @ 1,85 Marathonbet 3/10