Bądźcie pozdrowieni w Chrystusie Panu ponownie!
Kotwica Kołobrzeg - Pogoń Siedlce 2 2.40
Dokładny wynik: 0:2 11.50
Bukmacher: Fortuna
Sugerując teorię spiskową - w tym meczu będzie remis, a w ostatniej kolejce Pogoń po kursie 1.70 spokojnie wygrywa z Wartą Poznań a Kotwica w ostatniej kolejce nie wygrywa z Termalicą BB. I wtedy spokojnie Pogoń bierze utrzymanie. Ale załóżmy, że będzie to mecz czysto sportowy (na co osobiście jak najbardziej liczę).
Ogólnie na sam początek dziwi mnie charakterystyka kursów. Na jakiej podstawie Pogoń nie jest tu ewidentnym faworytem? Gdybym oglądał Pogoń na podstawie ostatnich spotkań od Stali Rzeszów to bym mógł śmiało powiedzieć, że jest to drużyna która nie walczy o utrzymanie a... o awans do
Ekstraklasy. Skąd zatem taki kurs? Na moje oko kurs 1.70 mógłby być dosłownie lekką ręką.
Pogoń Siedlce ostatnimi czasy to czołg 1 ligi. Owszem - mecz z Górnikiem Łęczna wydawał się dosyć pewny. Górnik Łęczna boryka się z finansowymi problemami przez co o barażach nie było mowy a Pogoń poważnie zaczęła myśleć o utrzymaniu i wygrywa regularnie spotkania. To już nie jest ten zespół który się bronił na własnej połowie. To już jest ten zespół który przebywa na połowie rywala i chce zdobyć gola. Powtarzam się, wiem.
Jednak mecz z Miedzią całkowicie był zaskakujący. Miedź poza strzałem w poprzeczkę z daleka nie istniała. Każdy ofensywny zasiek przez Legniczan był likwidowany przez defensywę Pogoni. Na podstawie tego meczu mogę stwierdzić, że to Pogoń jest absolutnym faworytem z regularnie przegrywającą... no może bardziej remisującą Kotwicą Kołobrzeg.
Jak wszyscy wiemy - w Kotwicy nie dzieje się dobrze. Odejście Jonathana Juniora, problemy finansowe, do Warszawy Kotwica pojechała w trzynastu gdzie o dziwo... zremisowała.
Jednak Kotwica mimo tego na swoim stadionie, o dziwo mało przegrywa tak jak i w ostatniej minucie wygrała z Chrobrym Głogów. Najczęstsze wyniki to remisy. Na zasadzie "strategia na 0-0". Gdyby nie gol w doliczonym z Chrobrym - Kotwica nie wygrałaby u siebie w rundzie wiosennej. Jestem ciekawy, czy ta bezbramkowa strategia może wyjść z tak rozpędzoną drużyną jak Pogoń Siedlce.
Ale patrząc na pozostałe wyniki - tylko dwa zwycięstwa gdzie jedno było wymęczone z Chrobrym który nie jest zbyt dobrym rywalem w doliczonym czasie oraz z Wartą Poznań która jest maszynką do przegrywania. Czy tu widzę win Kotwicy? Ciężko. Może ten remis, ale czy on faktycznie wystarczy Kotwicy? Przecież jeszcze będzie czekał mecz z Termalicą która być może - będzie grała o bezpośredni awans w ostatniej kolejce. Dlatego też Kotwica będzie chciała poszukać tutaj zwycięstwa i powinna się otworzyć a nie zamykać na 0:0 broniąc się zapewne w 10 i grając z kontry jak dotychczas.
Jaki byłby wynik? Stawiam na 0:2. Pierwszy gol w pierwszej połowie, a potem 0:2 do 60 minuty gdzie już byłaby spokojna kontrola spotkania.