R. Trzaskowski wygra wybory - TAK @1.55 (Betclic)
Hołownia lepszy od Brauna - TAK @1.25 (Betclic)
kurs 1.5 na to, że Nawrocki zrobi lepszy wynik od Mentzena. Typ jeszcze lepszy niż wygrana Trzaska, w takich momentach żałuję swojej żelaznej zasady, że nie ruszam wyborów wcześniej niż na 2 tygodnie przed. Ogromne brawa też dla tych, co załadowali się w
under Stanowskiego, przecieram oczy że linie oscylowały w okolicach 4-5%. Szacun też dla kolegi, który typował under Mentzena, kiedy ten był na fali wznoszącej. Oczywiste było, że Mentzen nie wytrzyma całej kampanii bez odpalenia się ze swoimi skrajnymi poglądami i zacznie lecieć w dół. Do tego jeszcze wjazd na Nawrockiego za akcję z mieszkaniem i sugerowanie, że może Trzaskowski to jednak mniejsze zło, co to są za ruchy, wie doskonale, że straci tym w oczach prawicy czyli jedynych co na niego mogą sie przekonać, no pozamiatał się już Sławek kompletnie. Koledze w dziale ktoś zwrócił uwagę, że typowanie tego undera było głupie, bo sondaże dawały mu realną szansę na 2 turę. Chyba właśnie o to chodzi w typowaniu? Łapać jak najlepszą linię i value, a nie dopiero teraz mówić, że Nawrocki na pewno będzie wyżej, kiedy jest na to kurs 1.03...
Cabron - dogadałbyś się z moją babcią, choć po przeczytaniu wszystkich postów to bijesz ją na łopatki. Tak stronniczych postów tutaj nikt nie wali, ludzie merytorycznie i naprawdę wartościowymi argumentami tłumaczą Ci rzeczy oczywiste, a Ty i tak wybielasz na każdym kroku Nawrockiego i cały PIS. Masz prawo być za PISem, nikt nie mówi, że nie, ale nie możesz przeinaczać faktów i wybielać wszystkich afer. Bądź uczciwy i napisz co robili przez ostatnie lata dobrze a co źle i dlaczego jesteś za nimi, a nie jak typowy pisowski beton chwalisz dosłownie każdy ich ruch. Jeśli jesteś opłacony i wziąłeś niemałe pieniądze za forsowanie Nawrockiego na forum to jeszcze to zrozumiem, różnie ludzie zarabiają na życie, ale jeśli to wszystko co tu piszesz jest na serio i tak zachowujesz się na co dzień, to cholernie współczuję wszystkim z twojego otoczenia...
Co do moich typów, żeby nie było, że chwalę tylko bety sprzed miesiąca, które praktycznie już dziś można rozliczyć, kilka słów. Daleko mi naprawdę do Trzaskowskiego, do Nawrockiego także, szczerze to nie wiem na którego wolałbym oddać głos, także chociaż analiza będzie w miarę obiektywna. Niezależnie od czyichkolwiek preferencji,
wybory wygra Trzaskowski. Podobnie jak przedmówcy uważam, że tylko Mentzen w drugiej turze mógłby namieszać. Niemal wszystkie głosy Nawrockiego poszłyby na Sławka, do tego także Brauna, Stana czy Jakubiaka, do tego jakieś przebudzenie w narodzie, że szansa na rozbicie duopolu, mobilizacja młodzieży do pójścia na drugą turę. Na pewno zrobiłby lepszy wynik w 2 turze niż Nawrocki, pewnie finalnie i tak by zabrakło i wygrałby Trzaskowski, choć wtedy bardziej drżałbym o ten typ. Dziś wiedząc, że w drugiej turze zobaczymy Nawrockiego, ze spokojem ładuję pod korek wygraną Trzaskowskiego. Analizę podzielę na dwa etapy - czysto matematyczne kalkulacje oraz wnioski merytoryczne.
Zacznijmy od tego jak mniej więcej rozłożą się głosy i ile % wykręci każdy kandydat. Nie będę oceniał tego sam, biorę linie z
Betclica i choć miejscami bym je zmienił, to dla potrzeb obliczeń nie ruszam ich:
Trzaskowski - 33%
Nawrocki - 28%
Mentzen - 16%
Hołownia - 6%
Zandberg - 4%
Braun - 4%
Biejat - 3%
Stano - 1.5%
Seneszyn - 1.5%
Reszty nie wypisuję, bo to będą odpady w przedziale 0-1%. Jak wiemy na 1 turę nie ma szans dla nikogo, także skupiamy się na 2 turze. Zgodnie z tym co pisałem wyżej, zakładam też oczywistą oczywistość, czyli Nawrocki w drugiej turze. Także mamy 33% Rafała i 28% Karola. Zacznijmy od najważniejszego, czyli Mentzena. Każdy powie, że prawica trzyma się razem, że Mentzen nawoływał, że nie ma nic gorszego dla Polski niż rządy Tuska i Trzaskowskiego, itd. Wszystko fajnie, ale tak jak ktoś tu wcześniej wrzucał podział wyborców Bosaka w ostatnich wyborach, nie do końca tak jest. Totalne 50/50, z leciutką przewagą na korzyść Dudy. Tutaj spodziewałem się jakiegoś 60/40 na korzyść Nawrockiego, ale po tym tweecie Sławka to mam obawy. Wjazd na Nawrockiego, sugerowanie, że Trzaskowski ma
wybory w kieszeni po tej akcji z mieszkaniem, skrajna prawica wylała tonę hejtu w komentarzach. Część głosujących na Mentzena pójdzie za tym i albo oleje
wybory, albo da na Trzaskowskiego. Ale dobra, niech będzie, że to 60/40 się utrzyma, 10% Mentzena bierze Nawrocki i 6% Trzaskowski. Idziemy dalej, 6% Hołowni trafi w głównej mierze do Trzaskowskiego. Z 1% urwie Nawrocki, będzie to grupa, która uwierzyła w trzecią drogę Hołowni, ale ma poglądy bardziej prawicowe. Procenty Zandberga i Biejat - w pełni pójdą do Trzaskowskiego i tu chyba nie ma o czym dyskutować. Wyborcy Stanowskiego i Brauna albo oleją drugą turę, a ci co pójdą to w większości dadzą raczej na Nawrockiego. Wyborcy Seneszyn dadzą na Trzaskowskiego, choć to są już znikome liczby, więc nie ma co się nad tym rozwodzić. Także po tych kalkulacjach mamy coś takiego:
Trzaskowski = 33%+6% Mentzena+5% Hołowni+8% Lewica
Nawrocki= 28%+10% Mentzena+1% Hołowni+5% Brauna i Stano
W tych luźnych kalkulacjach mamy 52% Rafała i 44% Karola. 4% to jakieś ogony które pominąłem i wyborcy Wocha, Maciaka, itd. One niech podzielą się po prostu na pół. Mamy zatem 54% do 46% na korzyść Trzaskowskiego. A teraz weźmy pod uwagę, że Mentzen może podzielić się 50/50. Że Braun wcale nie wykręci tych 4%, a jestem przekonany że wielu wyborców Brauna nie zagłosuje ani na Rafała ani na Karola, więc nie pójdą na
wybory, więc głosy mogące iść na Nawrockiego przepadają. Druga sprawa czy Nawrocki zrobi te 28%? Nawet jeśli (choć uważam, że to będzie bliżej 25%) to skąd dobrać 23%, żeby było te 51 dające wygraną? Gdyby 100% Mentzena i Brauna dało na niego głos to i tak może zabraknąć, a to jest oczywiste, że 100% ich wyborców na niego nie da. Czysto na logikę i matematycznie nie wyobrażam sobie scenariusza, w którym Nawrocki zdobywa ponad 50% i wygrywa
wybory. Trzaskowskiemu żadne głosy innych wyborców nie odpłyną. Nie ma mowy, żeby elektorat Hołowni poszedł głosować na Nawrockiego. Zielonowłose Julki głosujące na Biejat też pójdą na Trzaska, bo aborcja i prawa kobiet. Zandbergowcy nie obrócą się nagle na prawo.
No i teraz o samych kandydatach. Trzaskowski na scenie politycznej od lat. Te 30/35% w sondażach nie wzięły się z nieba. Ma teraz media po swojej stronie i skutecznie pierze głowy starszym osobom jaki to PIS był zły i dlaczego warto się od nich odwrócić. Do niego samego nie ma wiele zarzutów, wszystko co mu wytykają przeważnie dotyczy Tuska i po prostu tego, ze jest z jego ramienia. Bezpośrednie szpilki w niego dotyczą kibla za 700 koła czy tego, że krzyczał że prezydent z tej samej partii co rządzą to coś strasznego. Kręci, manipuluje, obiecuje cuda na kiju, gubi się w tym co gada, nie zrealizuje żadnej obietnicy wyborczej. To wiemy, ale to samo możemy powiedzieć o Nawrockim czy Mentzenie. Ludzie po prostu przez ostatnie lata mają dość PISu i zagłosują dla zasady na Trzaska, choć nie pamietają już co się działo 10/15 lat temu. Nawet nie macie pojęcia ile młodych idzie głosować na Rafała. Kobiety w wieku 30-40 lat to będzie 90% Trzaskowski. Młodzież 18-24, która da w 1 turze na Sławka, w drugiej da na Trzaskowskiego. Duże miasta pójdą za nim. Parlamentarne pokazały jaką siłę ma koalicja, zbyt mało czasu minęło, żeby ludzie znowu stwierdzili (słusznie bądź nie, nie wchodzę w to), że może ten PIS był jednak lepszy. Wizerunkowo i językowo lepiej wypada Trzaskowski na scenie międzynarodowej, zagranica będzie wolała współpracować z kimś od znanego im Tuska, niż z nikomu nieznanym Nawrockim.
Po drugiej stronie miałki Nawrocki, który wziął się znikąd, ale no kogo Jarek miał wystawić ze starej gwardii jak tam na każdego jest potężny syf. Nawrocki powiązany z gangusami, do tego zero doświadczenia politycznego, zero wsparcia i respektu od obecnie rządzących. Do tego teraz ta afera z mieszkaniem, co otworzyło głowy niejednemu zabetonowanemu pisowcowi. Ten sam argument co wyżej, czyli wciąż trwające obrzydzenie Polaków do PISu po ostatnich 10 latach rządów. No i Mentzen, który jedzie po Nawrockim równo i rzuca sugestie, że Trzaskowski wygrał
wybory. Mentzenowi przez gardło po 1 turze nie przejdzie na pewno, żeby iść głosować na Nawrockiego, nie po tym co teraz wygłasza. Oni z resztą zawsze są anty POPIS, więc nigdy oficjalnie nie poprą żadnej strony w ważnych momentach. Nawrocki nic sobą nie reprezentuje, jest to tylko i wyłącznie marionetka w rękach Kaczyńskiego, niestety dla PISu, ale nawet ich wieloletni beton tego nie uratuje.
Trzaskowski jako prezydent nie jest dobrą opcją, ale taki po prostu będzie finał. Nie widzę totalnie żadnych argumentów na wygraną Nawrockiego, chyba że Kaczyński trzyma jakiegoś asa w rękawie na Tuska/Trzaskowskiego, którego wyjmie dopiero w 2 turze. Nie wiem jednak co by to musiało być, przewaga Trzaskowskiego jest na tyle potężna na każdej płaszczyźnie, że jestem pewny jego wygranej. Osobiście kładę dychę na
Betclicu, dla jednych mało, dla innych dużo - dla mnie to największy bet w życiu. Traktuję jako lokatę w banku, bo żaden nie da mi oprocentowania 55% na miesiąc.
Jeszcze dwa słowa o drugim typie (Hołownia lepszy od Brauna - TAK @1.25 (
Betclic)), ale to już krótko. Ten typ to była perełka, jak Mentzen ocierał się o drugą turę. Wtedy wyborcy Brauna odpuściliby głosowanie na niego na rzecz Mentzena, żeby ktoś podobny miał szansę na 2 turę. Teraz jak już Sławek jest pozamiatany, to Braun te 3/4% może wykręcić. Nie wierzę jednak, że ma choć minimalne szanse na przebicie Hołowni, który te 6% ma raczej jak w banku. Nie zdziwi mnie nawet 7%, a jakby miał i 5%, co byłoby już fatalnym wynikiem i raczej nierealnym, to i tak będzie to więcej niż Braun. Luźno dorzucam jeszcze
G. Braun poniżej 4.0% - TAK @1.85 (Betclic). Niektórzy do końca jednak będą wierzyć, że Mentzen ma szansę z drugą turą i dadzą na niego. Braun zyskuje sympatię swoich wyborców paleniem flagi czy wyzywaniem wszystkich dookoła, ale znam takich, którzy mimo że darzą go sympatią, uznają go po tych akcjach za niepoczytalnego człowieka i po prostu nie chcą marnować głosu. Ogólnie te 4% Braun poparcia ma w Polsce na pewno, ale mając na uwadze nadzieje na Mentzena, to, że ludzie nie chcą marnować głosu, a także fakt, że część elektoratu Brauna na
wybory po prostu nie pójdzie i będzie w tych 40%, które zostanie w domach, nie zdziwi mnie finalnie jakieś 2% tego kandydata.