>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Wybory prezydenckie 2025

Na kogo oddasz głos w 2 turze wyborów prezydenckich?

• 1. Trzaskowski Rafał

Głosy: 36 37,5%
  • 2. Nawrocki Karol

Głosy: 49 51,0%
  • 3. Nie idę głosować

Głosy: 11 11,5%

• Wszyscy głosujący
    96
  • Ta ankieta zostanie zamknięta: .
M 408

mmtk

Użytkownik
Być może rzeczywiście napisałem trochę bardziej teoretycznie i skrótowo w niektórych miejscach - jeśli zatem chodzi o konkretne liczby to spróbujmy zatem zasymulować wariant dość pesymistyczny dla obozu rządzącego:
  • Trzaskowski 100% obecnych głosów + 18% głosów Mentzena + 90% Hołowni i Biejat + 85% Zandberga + 45% z ostatniej 6-tki + dodatkowe 6 p.proc. nowych wyborców stosunkiem 62/38 + drugą turę zbojkotuje 12% wyborców Mentzena, po 8% Hołowni, Zandberga, Brauna, Biejat, i ostatniej 6-ki - z pomocą Excela wychodzi wynik Trzaskowskiego 50,87% przy frekwencji 70,82% (przewaga 359 tys. głosów).
Nawet przy tak dość niekorzystnym zestawieniu liczb (m.in. pozyskanie tylko 18% wyborców Mentzena + zagłosowanie aż 70% wyborców Mentzena za Nawrockim - dla mnie taki rozkład jest abstrakcyjny) nadal przewaga jest po stronie Trzaskowskiego i to z niemałym buforem na inne, mniej korzystne czynniki. Oczywiście jest to tylko mój matematyczny pogląd na tę sprawę, aczkolwiek w tego typu analizach nie widzę nic złego, bo właśnie w tym momencie, gdy gra jest dość zacięta i mamy sporo danych, są one wskazane. Co do jutrzejszej konferencji Mentzena - nie ma wątpliwości, że poprze Nawrockiego, ale na pewno nie zrobi tego w sposób euforyczny (pewnie pojawi się zmianka, że ostateczna decyzja i tak należy do jego wyborców), bo wie, że w swoim elektoracie ma niemałą grupę antypisowską i bardzo otwarte okazanie sympatii Nawrockiemu zaowocowałoby spadkiem mobilizacji przy kolejnych wyborach parlamentarnych. Sam elektorat Mentzena jest mocno (o ile nie najbardziej) zróżnicowanym i mało stabilnym elektoratem ze wszystkich kandydatów - określenie, które się pojawiło powyżej, że "PiS i Konfederacja to jest ten sam zbiór" nie ma obecnie żadnej racji bytu.

Z innych rzeczy - nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że obecna władza do tej pory mocno wykorzystała media i inne narzędzia do propagandy nagonki w kierunku Nawrockiego (wszak sam temat z mieszkaniem wypłynął przecież od niego samego podczas potyczki w debacie z Biejat). Nie robili tego, bo nie chcieli powtórzyć historii PiS-u z 2023, gdzie w mediach zrobili taki ściek na opozycję, że ludzie nie wytrzymali i wykręcili prawie 75% "antypisowskiej frekwencji". Teraz, gdy okazało się, że różnica wcale nie jest tak bezpieczna, możemy się spodziewać wyciągania prawdziwych "haków" na Nawrockiego i, niestety, tej brudnej strony kampanii. Jeśli chodzi o Polymarket - nie jest to wyrocznia, ale i nie można tego narzędzia ignorować (kluczowe będą zwłaszcza ostatnie dni przed ciszą wyborczą), bo już nieraz pokazało swoją siłą (chociażby przy ostatnich wyborach w Rumunii).

Więcej analiz już nie będę zamieszczał, bo wiem, że konkretne liczby wzbudzają sporo niepotrzebnych, negatywnych emocji, zwłaszcza w tak spolaryzowanej społeczności, ale generalnie jeśli macie zamiar postawić jakikolwiek zakład na wybory w najbliższym czasie to bardzo uważajcie na ogromny szum informacyjny jaki się teraz pojawi - strach i chciwość to dwa żywioły, które ciężko okiełznać, a teraz każda ze stron wyciągnie ciężkie działa (a media wszystko podkręcą x10), więc ciężko będzie się w tym wszystkim odnaleźć. Śledźcie sondaże (ale patrzcie kto je robi, bo niektóre sondażownie zaliczają w ostatnich tygodniach duże wpadki!), obserwujcie nastroje i czekajcie na rezultat :)
ale niezależnie co by pisać to mamy tu 50/50 wiec klasyczny rzut monetą i nikt o zdrowych zmysłach nie powinien stawiać. ja pisałem wyżej że gram tylko dlatego że mamy najwiekszy arbitraż w historii bukamcherki(przynajmniej mi znany) czyli polymarket i kalshi ma nawrockiego po 2.5 a fortuna,sts i betclic trzaskowskiego po 1.9-2.0

A 47K

ar0nek

Użytkownik
ale niezależnie co by pisać to mamy tu 50/50 wiec klasyczny rzut monetą i nikt o zdrowych zmysłach nie powinien stawiać. ja pisałem wyżej że gram tylko dlatego że mamy najwiekszy arbitraż w historii bukamcherki(przynajmniej mi znany) czyli polymarket i kalshi ma nawrockiego po 2.5 a fortuna,sts i betclic trzaskowskiego po 1.9-2.0
Chyba dopiero zaczynasz skoro arbitraż z zyskiem 5.3% jak najwyższym w twojej karierze. Jeszcze jakby się to dalo zagrac grubiej w betclic , a tu ochłapy przyjmuja.

5xharoldx5 2,3M

5xharoldx5

Znawca - Szachy
O 12 już jutro w sejmie konferencja prasowa Mentzena. Napisał że powie kogo poprze w drugiej turze. Śledząc media społecznościowe ludzi z konfederacji można się już domyślać że nastąpi poparcie Nawrockiego. Dziwię się że jeszcze nie ma mocnych ruchów kursów bo uważam że jeżeli powie wprost ze popiera Nawrockiego to staje się on dość mocnym faworytem.
Bukmacherzy zakładają, że Mentzen poprze Nawrockiego, więc nie sądzę, że po tym poparciu kursy jakoś znacząco się zmienią. Jeśli doszłoby do niespodziewanego, czyli do poparcia Trzaskowskiego, to wtedy na Nawrockiego kurs wystrzeliłby w kosmos. Jeśli nie poprze nikogo, to w takim przypadku kurs na Nawrockiego też pójdzie solidnie do góry.

Mnie ciekawi linia na frekwencję. Zgadzacie się z bukmacherami, że powinna być ona wyższa niż w pierwszej turze(np. linia w Fortunie to 68,5%)? Ja jakoś tego nie widzę.

piotrex007 282,7K

piotrex007

Użytkownik
Bukmacherzy zakładają, że Mentzen poprze Nawrockiego, więc nie sądzę, że po tym poparciu kursy jakoś znacząco się zmienią. Jeśli doszłoby do niespodziewanego, czyli do poparcia Trzaskowskiego, to wtedy na Nawrockiego kurs wystrzeliłby w kosmos. Jeśli nie poprze nikogo, to w takim przypadku kurs na Nawrockiego też pójdzie solidnie do góry.

Mnie ciekawi linia na frekwencję. Zgadzacie się z bukmacherami, że powinna być ona wyższa niż w pierwszej turze(np. linia w Fortunie to 68,5%)? Ja jakoś tego nie widzę.
Nie wydaje mi się, że brak poparcia dla żadnego spowodowałby wyskok do góry kursów na Nawrockiego. Generalnie z tym poparciem to też śliska sprawa. Przecież czy poprze oficjalnie, czy nie, to i tak ludzie mają swoje przemyślenia i chyba na ślepo nie pójdą głosować na jednego, czy drugiego, bo tak powiedział Mentzen.

Odnośnie linii, ja się zgadzam, że powinna być wyższa, tzn. uważam, że więcej osób zagłosuje w drugiej turze. Oczywiście trzeba liczyć trochę ludzi, którzy pozostaną w domach, bo nie mają na kogo głosować, ale jednak tworzy się narracja "wszyscy, byle nie Trzaskowski" i uważam, że mimo wszystko jednak ten odsetek zostający w domach będzie niewielki. Drugie, decydujące starcie to też powód, dla którego ci, niegłosujący w ubiegłą niedzielę, będą chcieli mieć wpływ na wynik końcowy. No i generalnie z obu stron będzie napewno konkretna mobilizacja, tym bardziej, że wszystko wskazuje na bliski pojedynek, czyli naprawdę tu każdy głos może mieć znaczenie i tą kartą będą grać zarówno Trzaskowski, jak i Nawrocki, mobilizując swój elektorat.

A 10,5K

andon

Użytkownik
Przy tym całym przeliczaniu poparcia zwróciłbym uwagę na to, że od samego początku było jasne, że będzie druga tura i znajdzie się w niej Trzaskowski. Jakaś część wyborców Trzaska mogła nie pójść na pierwszą turę. Nawrockiego natomiast przez jakiś czas przedstawiano jako walczącego o wejście do drugiej tury z Mentzenem. Wydaje się, że tu mobilizacja była pełniejsza.

jerzywalec 5,7K

jerzywalec

Użytkownik
Krzysztof Bosak był wczoraj gościem Bogdana Rymanowskiego w telewizji Polsat.
Dopiero teraz przeczytałem co powiedział.

- deklarował Bosak.

Wydaje mi się, że po deklaracji Mentzena jakakolwiek ona by nie była to delikatnie rozjadą nam się kursy.
Można się domyślać jakie stanowisko przedstawi Mentzen, bo ten jego dzisiejszy wpis o przerażonej lewicy to być może pewien znak.

Nie chce nic sugerować, ani łączyć kropek po swojemu, ale mam wrażenie, że konfederacja czeka na ruch PiSu i tego co oni im zaproponują.
W grze są wybory do parlamentu za dwa lata i być może pełna władza PiSu z konfederacją. Żadna z tych partii bez wsparcia drugiej nie będzie rządzić, więc nie wykluczam iż gra o obsadzenie najwyższych stołków zaczyna się właśnie teraz.
Stołek prezydenta obsadzony przez kandydata PiSu będzie dla nich początkiem tego co może się wydarzyć za dwa lata.

Jestem ciekaw jak to się dalej potoczy.

Natomiast chciałby jeszcze zwrócić uwagę na Holownie, który mam wrażenie powoli zaczyna wchodzić w etap samo destrukcji swojej kariery politycznej.

3 dni przed wyborami dał do zrozumienia, że bez wyjaśnienia ostatniej afery nie poprze Trzaskowskiego.

Cala jego przygoda jako polityka polega na słowach " KONIEC DUOPOLU, JA WAM TO ZAGWARANTUJE, MENTZEN NAS ODDA ROSJI"

Wczoraj tuż po ogłoszeniu wyników Szymon bez żadnych zahamowań zaczął głośno namawiać do oddania głosów na Trzaskowskiego.

To jest totalna kompromitacja z jego strony, ale niczego innego spodziewać się po nim nie mogliśmy.

Uważam, że zdecydowana większość głosów jakie uzyskał 5 lat temu była właśnie od ludzi, który uwierzyli w ten koniec duopolu, ale jak się Hołownia sprzedał, to stracił 70% tego co miał dotychczas.

Ciekawe, czy te dwa tygodnie to będzie czas bardzo brutalnej i brudnej kampanii z obu stron, czy jednak żebranie o głosy elektoratów, które już odpadły z wyścigu.

Swoją drogą jakby ktoś gdzieś dostrzegł kursy na to jaka będzie różnica głosów ( nie %) pomiędzy Nawrockim a Trzaskowskim to niech da tutaj znać, bo chętnie bym pograł taki zakład.
Tak jak wspomniałem powyżej, że rozstrzygnie się to na żyletki, więc według mnie różnica może wynieść nawet raptem kilkadziesiąt tysięcy.

Fajnie gdyby jakiś buk odważył się wystawić takie widełki
30-100tys
101 - 300 tys... Itd
Betfan wystawił jakieś widełki :

Otrzymane punkty reputacji: +105
Cabron 106,3K

Cabron

Użytkownik
Ale to się opłaca tylko przy ogromnych stawkach.
Jeśli postawimy na system
Dziękuję

Cabron 106,3K

Cabron

Użytkownik
Kolega wyżej wrzucił link do betfana, bo na razie jako jedynie wrzucili widełki na II turę.

Dotychczas najniższa różnica pomiędzy kandydatami w wyborach na prezydenta w Polsce to były poprzednie wybory i wygrana Andrzeja Dudy nad Rafałem Trzaskowskim różnicą dokładnie 422,385 tyś głosów.

Od czasu ogłoszenia wyników I tury z tyłu głowy ciągle mi coś podpowiada, że to będzie bardzo niewielka różnica i na pewno mniejsza, niż w 2020r.

Osobiście mam na oku dwie linie.

Różnica zwycięstwa - od 50,001 do 100.000
3,50 Betfan

Mniej niż 50,000 głosów
5,00 Betfan

To się powinno rozegrać na żyletki.
Wiele zależy od tego w jaki sposób dzisiaj Mentzen ogłosi co chciałby, aby jego wyborcy zrobili w II turze.

Jeśli da do zrozumienia bezpośrednio, żeby głosować na Nawrockiego to te linie są zdecydowanie do gry.

Cabron 106,3K

Cabron

Użytkownik

MENTZEN przemówił !

Uważam, że to najgłupsza rzecz jaką mógł zrobić. Przecież każdy z kandydatów będzie teraz kłamał, że zrobi to co on tam sobie wypisał 😂 większość tych postulatów jest bliższa temu co mówił Nawrocki, ale wiadome jest to, że Trzaskowski pod praktycznie wszystkim się podpisze i powie, że będzie o to walczył.
Nawrocki zrobi to samo, więc mam wrażenie, że wyborców Mentzena to nie przekona, bo to nie grupa wiekowa 60+.
Sławek tym nagraniem sam się trochę zachował jakby wierzył w to, że oni to zrobią podpisując się teraz po tym.

Ostatnia edycja:
tarki_16 389,8K

tarki_16

Moderator
Członek Załogi
MENTZEN przemówił !

Uważam, że to najgłupsza rzecz jaką mógł zrobić.
No dla Ciebie wiadomo, że najgłupsza, bo jako wyborca Prawicy i PiSu byś chciał jasnej deklaracji co do poparcia Nawrockiego. Jak mówiłem Mentzen ma największe poparcie u dzieciaków z Tiktoka, którzy mało co interesują się polityką, stąd zaproszenie na swój kanał Youtube. Tu idzie też gra o kolejne wybory parlamentarne, i powiększanie elektoratu wyborców, a koalicja z PiSem i tak jest niemal pewna w 2027 roku - więc moim zdaniem mądrze postąpił i nie sprzedał się od razu PiSowi dając poparcie Nawrockiemu - chyba , że nastąpi to w kolejnych dniach.

Otrzymane punkty reputacji: +62
adik1992 692,2K

adik1992

Moderator
Członek Załogi
STS wystawił zakład czy w debacie w TVP w dniu 21.05.2025 wezmą udział obaj kandydaci i na tak jest kurs 3,0. Ja wiem że ostatnio Trzaskowski nie poszedł na debatę przed drugą turą, ale czy teraz Nawrocki sobie odpuści debatę? Po drugie po co robić debatę z przepytywania choć tu bardziej chwalenia jednego kandydata?

B 25K

bunio

Użytkownik
Jesli macie wyborców Brauna i Mentzena za idiotów to ich poparcie coś znaczy. Osobiście uważam, że bardziej to wyborcy dwóch Panów w finale mają takich, którzy słuchają się co im ktoś powie :). Tu zadecyduje tak jak wspomniał kolega od formuły 1 to, że Ci wyborcy są dalej od poglądów Rafała i tyle...

Otrzymane punkty reputacji: +479
B 25K

bunio

Użytkownik
STS wystawił zakład czy w debacie w TVP w dniu 21.05.2025 wezmą udział obaj kandydaci i na tak jest kurs 3,0. Ja wiem że ostatnio Trzaskowski nie poszedł na debatę przed drugą turą, ale czy teraz Nawrocki sobie odpuści debatę? Po drugie po co robić debatę z przepytywania choć tu bardziej chwalenia jednego kandydata?
Jeśli takowa się nie odbędzie, ale z powodu odmowy przez jedną z stron to jak to rozliczą ?

slomiany400 127,7K

slomiany400

Użytkownik
Osiem punktów Mentzena:

1. Nie podpisze żadnej ustawy, która podnosi Polakom istniejące podatki, składki i opłaty lub wprowadza nowe obciążenia fiskalne dla Polaków.

2. Nie podpiszę żadnej ustawy ograniczającej obrót gotówkowy i będę stał na straży polskiego złotego.

3. Nie podpiszę żadnej ustawy ograniczającej swobodę wyrażania poglądów zgodnych z polską konstytucją.

4. Nie pozwolę na wysłanie polskich żołnierzy na terytorium Ukrainy.

5. Nie podpiszę ustawy w sprawie ratyfikacji akcesji Ukrainy do NATO.

6. Nie podpiszę żadnej ustawy ograniczającej dostęp Polaków do broni.

7. Nie zgodzę się na przekazywanie jakichkolwiek kompetencji władz Rzeczypospolitej Polskiej do organów Unii Europejskiej.

8. Nie podpiszę ratyfikacji żadnych nowych traktatów unijnych osłabiających rolę Polski.

Cabron 106,3K

Cabron

Użytkownik
No dla Ciebie wiadomo, że najgłupsza, bo jako wyborca Prawicy i PiSu byś chciał jasnej deklaracji co do poparcia Nawrockiego. Jak mówiłem Mentzen ma największe poparcie u dzieciaków z Tiktoka, którzy mało co interesują się polityką, stąd zaproszenie na swój kanał Youtube. Tu idzie też gra o kolejne wybory parlamentarne, i powiększanie elektoratu wyborców, a koalicja z PiSem i tak jest niemal pewna w 2027 roku - więc moim zdaniem mądrze postąpił i nie sprzedał się od razu PiSowi dając poparcie Nawrockiemu - chyba , że nastąpi to w kolejnych dniach.
Najgłupsza, bo obaj pod wszystkim się podpiszą. Nawrocki zbyt krótko jest w polityce, więc nie można jasno określić co zrobi później, ale to, że Trzaskowski po ewentualnie wygranych wyborach wycofa się ze wszystkiego co podpisał mówiąc, że czasy się zmieniły, jest tak pewne jak to, że po nocy będzie dzień.

Wyborcy Mentzena i tak zrobią to co zakładali już przed wyborami, bo uwierzyć jednemu, czy drugiemu gościowi, który na YT się będzie zarzekał, że ze wszystkim się zgadza jest tym samym co uwierzyć, że w TVN, republice i TVP mówią prawdę 24/H
Post automatycznie złączony:

Nawrocki nie pójdzie.
Debata będzie polegać na zadawaniu pytań, które jeden z kandydatów będzie znał. Kanał Zero chce zaproponować debatę obu kandydatom, ale można się domyślać, że jeden z nich również się nie zgodzi

A 10,5K

andon

Użytkownik
Przecież tu tylko chodzi o pokaz siły Mentzena, a nie jakąś umowę do niczego nie zobowiązującą. Który przyjdzie do mnie i przede mną uklęknie tego poprę. Całkiem dobre posunięcie z punktu widzenia Konfy.

Otrzymane punkty reputacji: +766
Do góry Bottom