Dzisiaj pierwsze występy. Mało wiemy, ale w dobie mediów społecznościowych da się wyłapać kilka ciekawych przecieków, o których pisałem już w tym dziale. Pojawiły się oferty, więc próbuje to ostrożnie rozegrać:
Granerud - Lanisek 1 @ 1,50 @ Fortuna
Granerud wydaje się mocny. Chce obronić Kryształową Kulę i widać, że to nie tylko takie tam gadanie, tylko ma to przełożenie na jakość. Rok temu pokazał, że mimo swoich problemów, potrafi je ogarnąć i być poza konkurencją. Teraz nic nie musi, więc może dalej spokojnie pracować i sądzę że od samego początku będzie bardzo mocny i będzie to chciał pokazać w kwalach.
Słoweńcy mieli swoje problemy. Mimo to Laniska całkiem nie skreślam bo lubi tą skocznie i w ostatnich latach bywał mocny od początku sezonu. Jednak w kwalach lubi odpuszczać, a też rywal w tym zestawieniu wydaje się poza zasięgiem jeżeli potwierdzi się jego dyspozycja.
Alternatywnie można też próbować:
Granerud - Kubacki 1 @ 1,50 @ Fortuna
Dawid ostatnio opuścił jedno zgrupowanie, potem był chory. No i ta skocznia nie jest jego ulubioną. W zeszłym roku zdominował Wisłę dwoma zwycięstwami i był murowanym kandydatem do wygranej w Ruce. A nie udało mi się stanąć nawet na podium. Zatem też wydaje mi się, że nie będzie tutaj grał pierwszych skrzypiec. Polacy mieli wczoraj trenować ale nie udało się przez pogodę, więc skoki które oddadzą dziś będą pierwszymi i jako że zakwalifikować przez nowe limity jest się banalnie prosto, to mogą kwalifikacje potraktować jako treningowe
sprawdzenie pewnych rozwiązań.
Tschofenig - Geiger 1 @ 1,50 @ Fortuna
Dużo osób ostatnio opisuje, że Tschofenig jest kandydatem nawet do zwycięstw. Zgadzam się z tym. Austriacy są ponoć bardzo dobrze przygotowani i powinni od początku pokazać się z dobrej strony i Tschofenig wydaje się być tutaj mocnym kandydatem do top6 już kwalifikacji.
Geiger ma za sobą słaby sezon, słabe lato a i w Mistrzostwach Niemiec rozegranych całkiem niedawno wypadł słabo. Wydaje mi się, że może celować w
TCS i powoli się rozkręcać. Nawet jak forma jest już teraz to Geiger jest znany ze słabszych kwalifikacji i traktowania ich treningowo, dlatego gra przeciwko niemu dzisiaj dla mnie też ma sens.
Lindvik - Żyła 1 @ 1,85 @ Fortuna
Tutaj znowu bazuje na przeciekach, z których wynika, że Lindvik w Lillehammer jeździł z niskich belek (zapewne nie bez powodu). W Mistrzostwach Norwegii ustępował tylko Granerudowi a Norwegowie też się wydają być dobrze przygotowani. Skoro Johansson, który po odstawieniu od Kadry A mocno popracował latem i prezentował się na prawdę dobrze i mimo to się nie załapał do składu, to wydaje mi się że Norwegowie mogą być mocni. Skoro na ich tle Lindvik się wyróżnia to może być spokojnie w formie do podium/top6.
Forma Żyły jest niewiadomą, ale odkąd pamiętam on ten pierwszy piątek w nowym sezonie miewa bardzo słaby. Bywał w dobrej formie ale przeważnie odpalał gdzieś w sobotę, nawet niedziele, a w piątki te skoki wyglądały raczej słabo. Dodatkowo tak jak w przypadku Kubackiego, dla Piotrka dzisiejsze skoki będą pierwszymi tutaj.
Alternatywnie zamiast z Żyłą można próbować Lindvika z innym skoczkiem:
Zajc - Lindvik 2 @ 1,96 @ Fortuna
Forfang - Stoch 1 @ 1,65 @ Fortuna
Ten sam case co w przypadku Lindvik - Żyła. Stochowi wypadł wczoraj trening. A Forfang był kolejnym skoczkiem, który się pozytywnie wyróżniał na treningach w Lillehammer. Także próbuje również wykorzytać tą wiedzę i to rezegrać.
Będąc przy Forfangu. Pojawiają się przecieki, że jest mocny. Nie wiem na ile to prawda ale mając mało z nim par a bardzo dobry kurs, można zaryzykować taki typ:
Forfang top3 kwali @ 9,00 @ Fortuna
Kupony bez analizy:
Granerud - Lanisek 1
Tschofenig - Geiger 1
AKO 2,25 @ 90j @
Fortuna
Granerud - Kubacki 1
Lindvik - Zyła 1
AKO 2,77 @ 90j @
Fortuna
Forfang - Stoch 1
Zajc - Lindvik 2