Przelewy SEPA są realizowane w walucie EURO, stąd takie prowizje. Najpierw muchbetter przewalutuje na euro zł a potem euro na zł w banku odbiorcy następuje przewalutowanie.
https://support.muchbetter.com/hc/pl/articles/1500005933981-Jak-mogę-wybrać-walutę-mojego-portfela-
Podczas procesu rejestracji musisz wybrać walutę swojego portfela MuchBetter, która będzie stosowana do wszystkich płatności przechodzących przez portfel.
Nie możesz zmienić waluty swojego konta bezpośrednio w aplikacji, ale nasz zespół pomocy może Ci w tym pomóc.
Jeśli zdecydujesz się zmienić walutę portfela, skontaktuj się z naszym zespołem pomocy i potwierdź, na którą walutę chcesz zmienić swój portfel. Upewnij się, że nie dokonujesz żadnych nowych płatności podczas wymiany walut.
*
Nasza usługa wymiany walut jest świadczona przez XE.com i jest aktualizowana każdego dnia. Obowiązkiem Użytkownika jest
sprawdzenie obowiązujących kursów na XE.com przed przystąpieniem do transakcji związanych z wymianą waluty. W przypadku większości walut dodamy marżę do średniego kursu wymiany podawanego przez XE.
Zmienta waluta na Euro (sprawdźcie czy się Wam to opłaca) i wyślijcie euro na konto walutowe aby uniknąć przewalutowania.
Druga sprawa... można zmienić walutę na Euro i wysłać na konto
jeton (te podpięte pod kartę) czy nie?
Trzecia sprawa... krypto wysyłane do buka ma mniejszą prowizje niż wypłacane od buka (opłaty sieci - na tym zarabia m.in. binance, w
USA dostali chyba karę liczoną w miliardach za nielegalną działalność a ich główny dochód to "opłaty sieci"). Można wypłacić do buka (jak ma się taką potrzebę...) i tam obracać (o ile ktoś wygrywa...) a potem wypłacić np. na
jeton...
Czwarta sprawa... zwykły przelew bankowy (nie Sepa) to system SWIFT i nie ma przewalutowania, bo odbywa się w każdej walucie (przynajmniej w teorii).