Zhou - Bottas typ Bottas @1.96
Chyba Najlepsze kwalifikacje alfy nie wiem od jak długiego czasu. Odziwo oba bolidu póki co spisują się świetnie w ten weekend wyścigowy. Szczerze to wątpię że utrzymają te miejsca w wyścigu. Mimo że na tym torze trochę trudniej się wyprzedza to mimo wszystko jest kilka szybszych samochodów za nimi jak chociażby Ferrari, Astony czy Red Bull Pereza. Typuję tutaj Bottasa , który startuje z P7, a więc bezpośrednio za Zhou P5. Liczę tutaj na doświadczenie Bottasa, który jeździł przecież w Mercedesie. Myślę, że będzie chciał wykorzystać okazję jaka się nadażyła po kwalifikacjach i postara się zrobić jak najlepszy wynik. Ciekawe czy czasem alfa jakoś nie będzie chciała strategicznie rozegrać ten wyścig. Mają szansę przegonić Hassa i Williamsa po tym wyścigu w generalce. I w razie czego myślę , że postawią na Bottasa aniżeli na Chińczyka.
Takie jeszcze typy podrzucę:
Najlepszy z grupy Hamilton Norris Perez Piastri
Typ: Hamilton @2.35 STS
Hamilton startuje z tej 4 najwyżej, bo z P1 i patrząc na tempo wyscigowe srebrnych to myślę, że typ ma spore szanse powodzenia. Oczywiście wszystko będzie zależało od startu wyścigu między Lewisem a Maxem, bo różnie to między nimi bywało. Jeżeli będzie czysto bez przygód, kolizji itp to lepiej nawet dla tego typu.
Najlepszy z grupy Leclerc Alonso Sainz Russell
Typ: Alonso @3.0 STS
Wszyscy wiemy jak dobre tempo wyścigowe ma Fernando. Mając w grupie 2 Ferrari z którymi nigdy nic nie wiadomo oraz Russela, który startuje z 18 pozycji myślę, że warto spróbować. Ferrari to już chyba na wakacjach jest. To co oni robią co wyścig, ich strategie to jest masakra. Sam Fernando celuje w P6 na koniec wyścigu.
Alonso - Russell 1 @1.40 słabe tempo wyścigowe+ słabe i długie pitstopy.
10 pozycji różnicy na starcie. Raczej nierealne do odrobienia aż tylu pozycji przez George'a. Tak jak przy argumentacji wyżej, Mercedesy może i owszem mają bardzo dobre tempo wyścigowe, ale Fernando również. To rzemieślnik. Mimo że Astony mają teraz lekką zadyszkę to on dalej dowozi solidne punkty. Podczas wyścigów jest niemalże bezbłędny.
Leclerc - Norris 2 @1.35
McLareny drugi z rzędu weekend wyścigowy póki co świetny. Widać, że poprawki jak wprowadzili przynoszą efekty. Są bardzo mocni. Są teraz obok Red Bulli i Mercedesów w top3. Mają spore straty punktowe z powodu słabego początku Mistrzostw, ale poprawili się o 180 stopni. Ferrari w dalszym ciągu są w czarnej D. Nie zanosi się by odegrali jakąś znaczącą rolę w tym wyścigu. Charles raczej nie będzie miał okazji by powalczyć z Norrisem. Bardziej o tyly będzie musiał się martwić gdyż za nim startują Alonso oraz Perez.