Muchbetter to branża fintech, podlegają pod dyrektywę PSD2 (banki też pod to podlegają).
" Podsumowując, dyrektywa PSD2 to przede wszystkim szansa na zwiększenie bezpieczeństwa transakcji cyfrowych i tym samym ograniczenie ryzyka występowania oszustw i wyłudzeń. Nowe przepisy mogą również zwiększyć naszą wygodę i przyspieszyć rozwój fintechów. Innymi słowy: potencjalne korzyści są ogromne. " It is for you own good
Muchbetter trzyma kasę na koncie w litewskim banku (Revolut chyba każdy kojarzy i jego historię z bankami w Polsce a później na Litwie) aby móc robić transakcję na terenie EOG.
Co to jest strefa EOG?
Europejski Obszar Gospodarczy (EOG) powstał w 1994 r. w celu objęcia przepisami UE dotyczącymi jej rynku wewnętrznego państw będących członkami Europejskiego Stowarzyszenia Wolnego Handlu (EFTA). Do EOG należą
Norwegia,
Islandia i Liechtenstein.
Ile państw jest w EOG?
W skład
EOG wchodzą:
Austria,
Belgia, Bułgaria, Chorwacja (nie w pełni), Cypr,
Czechy,
Dania,
Estonia,
Finlandia,
Francja,
Grecja,
Hiszpania,
Holandia,
Islandia, Liechtenstein,
Litwa, Luksemburg,
Łotwa, Malta,
Niemcy,
Norwegia,
Polska,
Portugalia, Rumunia, Słowacja, Słowenia,
Szwecja, Węgry,
Włochy.
Bank Litwy wystąpił z wnioskiem do sądu o wszczęcie kontroli w PAyrent (spółka do której należy muchbetter) i zawieszeniu transakcji kartami (spółka Mir Lithuania - karty wydawane na CiS - czyli na wschód). Bank Litwy zablokował wpłaty i możliwość otwierania nowych kont, nie wypłaty... przynajmniej tak wynikało z komunikatu prasowego
Nie wiem jak się sprawa skończy i jakie będą jej konsekwencje, ale warto wyciągnąć z tego wnioski na przyszłość, dla własnego dobra
W tym roku weszły nowe przepisy dyrektywy AML 6 (przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy i finansowaniu terroryzmowi, na całym świecie ta dyrektywa wchodzi, chyba
Afryka i
Ameryka środkowa i Południowa są opóźnione...) i nałożyła na instytucje zajmujące się transferem pieniędzy więcej obowiązków i większą kontrolę. W przyszłym roku podobne regulacje mają objąć podmioty umożliwiające transakcje kryptowalutami...
Aaaa taka ciekawostka... bo ta dyrektywa dotyczy też sztucznej inteligencji... nie wiem jakie to ma znaczenie, ale pewnie ma bo to kierunek na który trzeba zwracać uwagę w tym i przyszłym roku przynajmniej takie wnioski mam jak przeglądałem te strony o AML czy coś się zmieniło.