Pierwsze mecze za nami... co można rzecz. Robertson bardzo szczęśliwie awansował, bo równie dobrze mogło już go nie być w turnieju gdyby McGill w 3 i 4 frame wykorzystał swoje szanse. Niemniej trzeba oddać Kangurowi, że pozbierał się. Pytanie tylko czy w takiej formie będzie coś wstanie ugrać w tym turnieju. Zdecydowanie nie.
Z kolei Yan B. nie udźwignął presji związanej z obroną tytułu... Presja presją, ale do tego doszła również nie najwyższa dyspozycja. Williams super to wykorzystał pomimo, że początek miał średni bo oddawał Chińczykowi praktycznie wygrane układy. Dlatego końcowy wynik na styku. Niemniej Mark wygląda dobrze i trzeba się z nim liczyć.
Higgins vs Xintong
Typ +2.5 Xintong
Murphy vs Hawkins
Typ over 8.5
AKO 2.00
fortuna
John wyglądał już na zmęczonego końcówką roku. Grał fenomenalnie, ale każdy ma swoje granice i fizyczne i psychiczne. Myślę, że ten okres świąteczny dobrze mu zrobił i nieco odpoczął. Pytanie tylko z jaką formą wróci. Nie sądzę, żeby w tym wieku, przy tych dokonaniach... przy rodzinie, był wstanie mocniej potrenować. Myślę, że i motywacja do tego też już nie ta. Oczywiście to są moje tylko subiektywne przemyślenia. Dzisiaj zadanie będzie miał ciężkie bo trafia na rewelację ostatnich tygodni. Młody Chińczyk po sukcesie w UK do stał kubeł zimnej wody w WPG. Myślę, że w perspektywie czasu wyjdzie mu to na dobre. Początek roku w Lidze Mistrzów świetny, więcej próbuje z handi iść w jego kierunku bo uważam, że mocno postawi się doświadczonemu i bardziej utytułowanemu rywalowi.
W drugim meczu nieco się gryzłem z typem, bo pierwotnie chciałem iść w kierunku Hawkinsa, który końcówkę roku miał niezłą. Nawet porażka z Selby'm w WGP, uważam, była nie do końca sprawiedliwa, a już na pewno za wysoka. Gdyby Hawkins wziął co miał, to postawił bardziej utytułowanego Anglika w trudnym położeniu... a tak skończyło się na gładkim 1:4. Z kolei Shaun... od mistrzostw Świata praktycznie bez formy. Nawet te mecze na styku z zawodniczką pluci pięknej no po postu nie wypada. Trochę zrobił z siebie pośmiewisko. Niemniej wiemy jakiego kalibru jest to zawodnik i uważam, że powinien skończyć już te wakacje i zabrać się do gry. Obaj panowie spotkali się w TM w ostatnich latach dwukrotnie i dwukrotnie wysoko wygrał Hawkins. Dzisiaj spodziewam się bardziej wyrównanego meczu i liczę, że Murphy będzie w formie.
O'Sullivan vs Lisowski
Typ +3.5 Lisowski
Selby vs Maguire
Typ -1.5 Selby
Ako 2.11
fortuna
Pierwsze spotkanie trochę w klimacie Higinsa i Xitonga - przemyślenia odnoście Roniego podobne więc nie będę się rozpisywał. Dodatm tylko, że Lisowski w ostatnich meczach nie grał źle. Super mecz przeciwko Williamsowi w WGP i potem niezrozumiała porażka w tym samym turnieju przeciwko Maguire gdzie praktycznie miał wygrany mecz. Niemniej uważam, że końcówka roku może napawać optymizmem młodszego z Anglików. Uważam, że handi bardzo wysokie.
Rewanż za ubiegły rok gdzie niespodziewanie górą był Szkot. Ale mam tez wrażenie, że wówczas forma u Mareczka była również inna. Dzisiaj liczę na win i to bez konieczności rozgrywania decydującej formy. Gra Szkota niesamowicie faluje i uważam, że Selby na dłuższym dystansie po prostu wykorzysta to.
Trump vs Allen
Typ 1
Wilson vs Bingham
Typ over 8.5
Ako 2.00
fortuna
Zaufam Trumpowi bo mam do niego niesamowitą słabość. Co prawda Allen w ostatnich latach na wielkich turniejach potrafił sobie radzić z nim, ale tak jak napisałem zaufam. Dodatkowo w przypadku Allena dochodzą jego problemy w życiu osobistym, co widać po ostatnich miesiącach w jego wynikach. Uważam, że Trump to weźmie, może nie po łatwym meczu, ale jednak.
Ostatni pojedynek na papierze najbardziej wyrównany i nie będę tworzył do tego wielkich historii... liczę, że Panowie pograją długo. Młodszy z Anglików końcówkę roku miał słabszą, ale początek w
LM coś już pokazał. Z kolei Bingham złapał wiatr w żagle końcem listopada i widać, że forma jest bo również w
LM nieźle pograł. Obaj nawet się spotkali i na dystansie 5 framów rozegrali wszystkie 5.