Man City - PSG
Over 2.5 + BTS @1.75 iforbet
Podobnie jak we wczorajszym meczu w Young Boys, który prawidłowo przewidziałem, tutaj także spodziewam się kilku bramek. Obie ekipy overowe, nastawione na ofensywę. Czasem coś tracą, ale na ogół strzelają te 1-2 bramki więcej od przeciwnika. Tutaj tak naprawdę jest walka o pierwsze miejsce w grupie. City na fotelu lidera z 9-oma punktami, PSG tuż za nimi z 8 "oczkami". Obydwie ekipy w miniony weekend wygrały swoje spotkania aplikując po 3 bramki swoim rywalom (odpowiednio Everton i Nantes).
City zachowało czyste konta w dwóch z ostatnich ligowych spotkań, PSG natomiast nie potrafi tego dokonać od czterech już spotkań i szczerze nie zapowiada mi się, aby udało się to na Etihad. City rozpędzony po kolejno wygranych spotkaniach 4:1 z Brugge, 2:0 w derbach z Manchesterem na Old Trafford i wspomnianym już 3:0 z Evertonem. Poza grą w dalszym ciągu Torres, Delap i De Bruyne. Ten ostatni Pan to spora strata dla Guardioli, jednakże w City jest tylu jakościowych zawodników, że ma kto go zastąpić. Zapowiada się na to, że Grealisha też zabraknie gdyż nie trenował z zespołem - mimo to, w dalszym ciągu są tacy zawodnicy jak Sterling, Silva, Foden, Gundogan itd, itp.
Co do absencji gości - z istotnych postaci zabraknie Bernata, Rafinhi czy Draxlera ale umówmy się - nie są to pierwszoplanowe postacie w Paryżu. Pochettino raczej nie będzie miał bólu głowy jak ich zastąpić, a co cieszy kibiców Paryżan najbardziej zapewne to, że całe trio Mbappe-Neymar-Messi jest dostępne na ten mecz. To też powód, dla którego odpuszczam granie 1X2, a wręcz za jakieś drobniaki można spróbować PSG po @5 albo chociaż DNB @3.80 co wg mnie jest value.
Mając na względzie położenie w tabeli obu drużyn, ich potencjał ofensywny i fakt, że tak naprawdę jest to mecz o pierwsze miejsce w grupie - Citizens zostanie wyjazd do Lipska, PSG zagra u siebie z Brugge. Remis pozostawia sprawę otwartą. Nie wydaje mi się aby były
szachy, ponadto jeśli Manchester ma chęć na odwet za porażkę 2:0 w Paryżu. Kursy 1X2 wystawione podobnie jak we wczorajszym meczu Chelsea, ale o ile byłem wczoraj w stanie uwierzyć w 3/4 bramki jednej z drużyn, tak nie dziś, dlatego over z BTSem po przyjemnym kursie to wg mnie fajna opcja na to spotkanie.
Liverpool - FC Porto
Liverpool over 4.5 RR @1.50 iforbet
Liverpool pewny awansu z pierwszego miejsca, grają ostatnio jak z nut. FC Porto okupuje drugą lokatę i na pewno zależy im aby dziś wywieźć choćby punkt z Anfield, którzy przybliży ich do awansu do fazy pucharowej. Chciałbym się tu skupić na Liverpoolu, który oglądam całkiem regularnie. W ostatniej kolejce niestety rozgromili Arsenal aż 4:0 ani przez sekundę nie tracąc kontroli nad meczem, cały czas atakując niezależnie czy było 0:0 czy 4:0. The Reds sporo grają skrzydłami gdzie mają szybkiego Salaha czy Mane, a za ich plecami biegają TAA czy Tsimikas/Roberston, którzy również sporo wrzucają co przekłada się na sporą ilość rzutów rożnych. Trzeba wziąć pod uwagę, że dziś Liverpool może nie, że rezerwami ale na pewno wyjdzie z kilkoma zmianami w składzie w porównaniu do sobotniego spotkania w Anglii. Ponadto grają u siebie, a z pewnością, Ci którzy dostaną minuty od Kloppa będą chcieli się pokazać z jak najlepszej strony. Na ostatnie 5 spotkań u siebie, nie pokryli tej linii tylko raz - z Manchesterem City.
Inter - Szachtar
Inter + over 1.5 @1.40 iforbet
Inter wygra i więcej RR @1.45 iforbet
Zacznijmy od tego, że Real zapewne wygra dziś z Sheriffem, jeśli to się stanie to przy wygranej Interu z Szachtarem, Włosi przypięczetują awans do fazy pucharowej. To bardzo ważne spotkanie, bo w ostatnich 2 sezonach, kiedy "wystarczyło" postawić kropkę nad i aby awansować to coś nie wychodziło i dwukrotnie zajmowali 3. lokatę jednocześnie kontynuując grę w Lidze Europy. Jak mówią, do trzech razy sztuka i dziś zadanie chyba teoretycznie najprostsze porównując to z tymi spotkaniami na przestrzeni dwóch lat. Na Ukrainie co prawda wygrać się nie udało, a mecz był wyrównany. Dziś Inter musi przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę. Z pewnością mają lepszy zespół, a dziś dodatkowo atut własnego boiska. Na ostatnie 10 spotkań u siebie, przegrali zaledwie raz (właśnie w
CL z Realem 0:1), dwukrotnie zremisowali - Juve (1:1) i Atalanta (2:2), resztę wygrali. Wniosek nasuwa się sam, że z niżej notowanymi rywalami na ogół u siebie zwykli wygrywać i tego spodziewam się też dzisiejszego wieczoru. Jako ciekawostkę dodam, że te kluby spotkały się nieco ponad rok temu w półfinale Ligi Europy i Inter rozgromił wówczas zespół z Doniecka aż 5:0. Co prawda nie spodziewam się znowu takiej kanonady goli, jednakże spokojnie jestem w stanie wyobrazić sobie 2/3:0 dla
Nerazzurri.
Sporting L. - Borussia
BTS @1.60 iforbet
Według mnie obok City-PSG chyba najciekawsze spotkanie na dziś. Obydwie ekipy podobnie jak w przypadku wymienionego juz meczu też walczą o awans do fazy pucharowej. Ajax totalnie poza zasięgiem obu ekip w rozgrywkach grupowych, a na ten moment obie ekipy zgromadziły po 6 punktów. Sporting po porażce 1:0 na Signal Iduna, musi dziś wygrać i to więcej niż 1 bramką, żeby pozostać na drugim miejscu nawet w razie wyjazdowej porażki z Ajaxem. Uważam, że są w stanie to zrobić, ponieważ są w świetnej formie. Wygrali 9 spotkań z rzędu na wszystkich frontach strzelając w tych spotkaniach 22 bramki. W tych 10 spotkaniach, stracili tylko 5 bramek, a porażkę odnieśli właśnie z BVB.
Pomimo ogromnego szpitalu w Borussii, Ci dalej mają kim grać i punktują w tej lidze, tracąc zaledwie punkt do Bayernu. Dziś na pewno nie położą się na boisku, walcząc o awans. Mając na uwadze, mecz z Besiktasem u siebie w 6. kolejce, dziś wystarcza im remis na Estádio José Alvalade, czy go wywalczą? Zobaczymy wieczorem. Na boisku nie zobaczymy dziś Haalanda, Hazarda, Hummelsa, Moukoko czy Wolfa, oraz kilku graczy, którzy są kontuzjowani od dłuższego czasu jak Dahoud czy Reyna. W dalszym ciągu jest Reus, Witsel, Bellingham, Malen czy Brandt, którzy wiedzą jak zdobywać bramki czy asystować. Co istotne podobnie jak wczoraj opisywana Atalanta, BVB też ma problemy z zachowaniem czystego konta w ostatnim czasie, zwłaszcza na wyjazdach, co nie udało im się w tym sezonie tak napawdę ani razu nie wliczając meczu pucharowego z 3-ligowcem. Nie wydaje mi się, aby dziś też im się to udało z tak rozpędzonym Sportingiem.
Club Brugge - RB Lipsk
BTS @1.52 iforbet
To dorzucam sobie do tasiemki, bo w dzisiejszym dniu no roi mi się od BTSów. Ale jak nie pograć kiedy w Lipsku zabraknie trzonu drużyny. Nie zagrają Olmo, Gulacsi, Poulsen, Tyler Adams, a niepewne są występy Szoboszlaia, Haidary i Laimera. Jedni z najważniejszych zawodników w drużynie wicemistrza Niemiec. Wiadomo, że któryś z ostatniej trójki może wystąpić ale wątpie aby w pełnym wymiarze czasowym, ponadto straty są zbyt duże aby na spokojnie myśleć o zwycięstwie. Ponadto wg mnie skupią się na lidze bo w
LM mają już i tak pozamiatane, co najwyżej mogliby awansować do
LE. W ostatniej kolejce RB przegrali na wyjeździe z Hoffenheim, mimo, że grali Gulacsi, Olmo, Szoboszlai czy Tyler Adams. Dziś ich zabraknie i nie wróżę im świetnego wyniku, a na pewno przestrzegam gry na Niemców. Strzelić zapewne coś strzelą bo też mają solidnych, jakościowych piłkarzy w zespole ale ciężko przewidzieć jak zagrają bez kluczowych graczy. Prędzej skłaniałbym się ku grze w stronę Brugge, które już raz ograło Lipsk i to na wyjeździe, ale to bardziej w formie zabawy można rzucić jakieś DNB po @2.55 co jest całkiem spoko kursem. Co istotne dla typu, we wszystkich spotkaniach zarówno Brugge jak i Lipska, BTS był pokrywany. W meczach Belgów padło 16 bramek co daje średnią
4 gole/mecz, w meczach podopiecznych Jessego Marscha 21 co śrubuje aż
5.25 gola/mecz (sic!). Co też warto podkreślić, Club Brugge na własnym obiekcie - pomijając mecze
towarzyskie - ostatni raz nie strzelił gola 8 (!) miesięcy temu. Niezależnie czy Jan Breydel Stadion przyjeżdża Leuven, City czy PSG - zawsze znajdywali drogę do ich bramki i w tę stronę polecam dziś pójść.
Propozycja ode mnie na maxizysk:
City - PSG / Over 2.5 + BTS
LFC - Porto / LFC over 4.5 RR
Sporting - BVB / BTS
Inter - Szachtar / 1 + over 1.5
@5.917 -> @9.414 boost
Drugi dzień z rzędu + !