Wiesz nie jedną porażkę z Piastem przeżyłem i niema nad czym płakać. Wygrał zespół lepszy, który wygląda lepiej pod względem fizycznym, umiejętności i sportowyWnioskuję, że sporo emocji jest w tym poście "ibisa", który pewnie niezbyt jest zadowolony z obecnych wyników swojej drużyny a zwłaszcza ostatnim rezultatem derbowego starcia z Piastem.
Pewnie z przyjściem Podolskiego wiązano spore nadzieje ale chyba każdy trzeźwo patrzący na realia wiedział, że jest to ruch czysto marketingowy a nie sportowy. Ruch który miał przyciągnąć sponsorów i fundusze do klubu ale czy tak będzie okaże się z czasem. Wiadomo, że Podolski ileś tam spotkań rozegra, pewnie coś strzeli chociażby z karnego ale w przekroju całego sezonu nie przyniesie to za wiele korzyści dla Górnika.
Co do spadku to moim zdanie obawy "ibisa" są niepotrzebne bo Ekstraklasa nie pozwoli sobie na stratę takiego klubu jakim jest Górnik chociażby ze względu na markę jak i potencjał kibicowski.
Niby miałby spaść Górnik a powiedzmy utrzyma się Łęczna lub Nieciecza? Szczerze wątpię.
Inną kwestią jest ile sam Podolski ma interesu w tym "powrocie" do Zabrza, czy chodzi faktycznie o daną obietnicę i stronę sportową czy raczej biznesową bo chyba nie jest tajemnicą, że planuje otworzyć sieć lokali gastronomicznych z kebabami i lodami tak ja w Koln.
A prowadząc swój biznes, który ma przynosić dochody i do tego jak wiadomo zasiadać w jury programu rozrywkowego w Niemczech ciężko będzie skupić się czy znaleźć czas na trening czy udział w meczach Górnika w Ekstraklasie.
Już teraz ten wyjazd do Monachium niby na leczenie urazu pleców odniesionego na treningu przed spotkaniem z Jagiellonią zbiegł się dziwnym trafem z nagraniami do programu w którym Podolski jest jurorem. Do tego doszedł pozytywny test na Covida także sporo tych niefortunnych zdarzeń.
Ekstraklasa nie może sobie pozwolić na spadek Górnika?. Tu trzeba poprawić grę, bo nikt nie zmieni nagle przepisów i z ekstraklasy nie spadną dwa zespoły. Górnik w przeciągu 10 lat spadł już dwa razy i nikt wtedy nie patrzał czy Górnik to zasłużony klub itp.
Co do Podolskiego to nie oczekiwałem od niego, że zostanie królem strzelców i będzie wymiatał. Bardziej mi chodzi oto, że na takie spotkania powinien się pojawiać. No ale wyszło jak wyszło...
Co do sponsorów i funduszy to się zgodzę w 100%, że jest to ruch mocno marketingowy, lecz jak na razie jest jedna wielka cisza.
Jedyna dobra informacja to, że oczywiście życie zweryfikuje, wkrótce ma ruszyć budowa 4 trybuny, czesc kasy juz podobno jest