Sebastian Vettel @ 1.80 Unibet
Sebastian Vettel - Daniel Ricciardo
Na początku powiem tak, nie jestem tutaj fachowcem od
F1, ale w tym zakładzie będę kierował się słabszą dyspozycja Riccardo podczas jazd próbnych i kwalifikacjami do
GP Monaco, ale jak również celując na przełamanie się Vettela na ustrzelenie jego pierwszych punktów w tegorocznych Mistrzostwach
F1, bo jak na mistrza nie przystało być ciągle poza dziesiątka ,choć nie wiem, jaki jest kurs na TOP 10, bo może i to jest dobra droga zakładu.
Tor w Monaco jest specyficzny i większości te zakręty są wolne, kręte i ciasne, a wyprzedzanie na tym torze jest bardzo trudne co oznacza ze wazne sa umniejetnosci kierowcy a jeszcze bardziej wymaga to charakterystycznego ustawienia bolidu i tutaj widać dość zasadnicza różnice miedzy Vettelema Ricciardo.
Vettel jak na razie nie zdołał zapunktować w tegorocznym
GP, ale w Monaco ma ku temu okazje, tym bardziej że na torach na których najwięcej uczestniczył to
GP Monaco przy
GP Niemiec czy Italii było jednym jego ulubionym torem gdzie wykręcał najlepsze wyniki, na 14 razy, raz nie dojechał i raz poza dziesiątką, tym razem na probach i kwalifikacjach meldował sie 8,10,10,8(Kwal).
D.Ricciardo w przeszłości tutaj źle nie jeździł i był wysoko w "czubie" ale tym razem po przejściu do Teamu McLarena, widać, że nie do końca się odnajduje w nowym team-ie , owszem ja na razie w czterech
GP które odbyły się znajdował się w TOP 10, ale te wyniki były bliżej końca dziesiątego miejsca;(7,6,9,6) co oznacza, że nie daleko jest, aby wypaść poza dziesiątkę, tym razem widmo tego, aby nie zapunktować jest dość spore, ponieważ do swojego kolegi traci około prawie sekundę i jak sam stwierdził, nie wie dlaczego:
"Jestem raczej zdezorientowany..... Cały weekend tracę sekundę do mojego partnera, to niemożliwe, żebym był tutaj aż tak wolny".
"To dla mnie w pewnym sensie zagadka. Nie mówię, że powinienem być o sekundę szybszy, ale nie przypominam sobie, kiedy ostatnio traciłem tu tak dużo".
"Jestem po prostu rozczarowany, że dzieje się to na torze, który kocham i na którym kwalifikacje są tak bardzo ważne. Więc tak, to dziwny weekend".
D.Ricciardo w probach i kwalifikacjach 15,15,13, 12(Kwal) ale ważniejsze jest to ile tracił do Vettela; +0.549 , +0.275 , +0.422 Q1: -0.331 Q2: + 0.292 Po prostu wychodze z takiego założenia że tor trudny technicznie do wyprzedzania, Vettel na starcie jest wyżej, mało tego jest to jeden z torów na którym najlepiej potrafił jeździć, cóż, u Ricciardo jest coś z ustawieniami co widać po wynikach, a on sam potwierdza ze nie wie dlaczego tak naprawde jest. Idąc tym tropem pójdę w przełamanie Vettela który może w końcu zapunktuje a Ricciardo może się tutaj męczyć, wiec większą szanse bycia wyżej w tym zestawieniu h2h upatruje w Sebastanie Vettel-u.