Dyscyplina: Siatkowka -
Puchar Polski
Godzina: 17:30
Spotkanie: Jastrzębski Węgiel vs Trefl Gdańsk
Typ: Jastrzębski handicap punktowy - 2.5
Kurs: 1.90
75 vs 59
Bukmacher: sts
Analiza:
Czesc Wszystkim!
Czas zaczac rozgrywki półfinałowe Pucharu Polski. Prawdę mówiąc nie miałem określonych typów na żadne ze spotkań i czekałem na kursy i ofertę bukmacherów. Doczekalem się, a mój wzrok przykuły bardzo wyrównany rozkład na spotkanie popołudniowe.
Zanim zdecydowałem się zagrać na czyste zwycięstwo Jastrzebskiego to kursy zdążyły już nieco spaść, wiec pójdę w handicap punktowy w całym meczu. Dwumecz w lidze zdecydowanie na korzyść Jastrzębia, bilans w setach 6:1 i oba spotkanie zdominowane. Teraz czasy trochę się zmieniły i niby może to być dobry czas dla Trefla żeby wziąć rewanż, jednak ja upatruje ponownego zwycięstwa faworyta. Nie trafiają do mnie argumenty, ze zabraknie Fornala, wszak w poprzednich dwóch starciach tez go nie było. Mało tego, w Gdańsku grał wtedy Mika i był najlepszym punktującym drużyny w starciu w Ergo Arenie. Jeżeli mówimy zatem o jakikolwiek osłabieniu to owszem, ale raczej po stronie Trefla.
Dla każdej z tych drużyn to jest bardzo dobre przetarcie przed faza play-off, ale przede wszystkim to Jastrzebiu powinno zależeć na dobrym wyniku i nakręceniu się przed meczami z Aluronem. Trener Gardini wciąż ma otwarta rywalizację na kilku pozycjach i każdy zawodnik musi dać z siebie wszystko w najbliższych meczach żeby wywalczyć pierwszy skład.
Trefl z kolei będzie miał na pewno trudniejsza przeprawę w fazie play-off i być może w dzisiejszym meczu nie zobaczymy takich 110%, chociaż motywacji na pewno nie zabraknie. Głębia składu jest nieco mniejsza, brakuje dobrej rotacji na przyjęciu, a Mariusz Wlazly ma już swoje lata - to może się odbić w dalszej części sezonu.
Mecz rozgrywany będzie na hali w Krakowie, rozmiarem na pewno bliżej jej do tej w Jastrzebiu niż do Ergo Areny, moim zdaniem neutralny grunt będzie faworyzował podopiecznych Andrei Gardiniego, bo Trefl zdecydowanie gorzej spisuje się na wyjazdach.
Powodzenia
Dorzucam:
Pablo Crer poniżej 10.5 punktu, 1.76, etoto 4 punkty
Mariusz Wlazly poniżej 20.5 punktu, 1.85, etoto 7 punktów, fatalny mecz Mariusza
linie bardzo wysokie, najwyższe spośród bukmacherów, których sprawdzałem. Ewidentnie mamy poszukiwania długiego meczu, zwłaszcza przy typie na Mariusza, ale ostatnie dwa starcia to 3 i 4 krótkie sety. Wlazly żeby punktować na takim poziomie potrzebowałby naprawde mnóstwo piłek, a to Lipiński jest liderem w ataku.
Crera bardzo cenie, ale trudni rywale po drugiej stronie siatki plus mocna zagrywka Jastrzębia to środowisko, w którym aż tylu punktów może nie zdobyć. Zazwyczaj oscyluje w granicach 9 na mecz.