heh, przed turniejem stawiałem Laniska w roli czarnego konia i w Oberstdorfie typowałem, że wygra ze Stochem. Niestety Słoweniec zawalił jeden skok i porzuciłem nadzieje i.. poszedłem w stronę Lindvika jako skoczka, który może najwięcej namieszać. No i namieszał.. zrezygnował z Ga-Pa z powodu problemów z zębem. Jak pech to pech. Jednak dzisiaj mocne postanowienie powrotu do podstaw sprzed turnieju i wracam z typami na Laniska!
Zakłady na kto lepszy w GA-PA:
Geiger -
Lanisek, typ 2, kurs 2,22 STS,
stawka 2/10
1.trening, 2.trening, kwalifikacje
Geiger - 5, 7, 5
Lanisek - 2, 5, 1
Wiem, że Geiger nie daje 100% w seriach treningowych, ale wg mnie on już nie ma co odpalić. Nie ma formy Graneruda, żeby skakać po rekordy skoczni. Karl jest mocny, nawet bardzo, na TOP3-4 każdego konkursu ale Lanisek nie jest poziom niżej od niego. Anze zawalił jeden, pierwszy skok w Oberstdorfie. W każdym następnym skakał już bardzo mocno. Dzisiaj prezentował się bardzo dobrze i z pewnością jutro może walczyć o podium.
Lanisek - Huber, typ 1, kurs 1,27 STS,
stawka 8/10
Lanisek - 2, 5, 1
Huber - 7, 19, 15
Typ, że Anze wygra z Huberem jest jednym z lepszych do wrzucenia na dłuższe kupony. Daniel był gorszy w Oberstdorfie i gorszy w każdym skoku dzisiaj.
Kraft - Sato Y., typ 1, kurs 1,45 STS,
stawka 6/10
Kraft - ns, 4, 4
Sato Y - 18, 31, 14
Sporo zostało tutaj powiedziane o tym, że Kraft nie lubi skakać w Ga-Pa. Z pewnością coś w tym jest
jednak dzisiaj Stefan zaprezentował się bardzo dobrze. Czego nie można powiedzieć o Yukiya Sato - Japończyk zalicza mocny spadek formy. Nawet jeżeli jutro Stefan nagle zaprezentuje się słabiej to na Sato powinno spokojnie wystarczyć.
Stękała - Żyła, typ 1, kurs 1,6
Fortuna,
stawka 4/10
Stękała - 13, 39, 9
Żyła - 14, 37, 39
Andrzej jest w gazie. Stać go na TOP10-15. Niestety Pieter spada z formą jak Sato. Bardzo możliwy jest scenariusz, że Andrzej bez większych problemów awansuje z par KO a Żyła może mieć problemy z Hayboeckiem.
AKO: Lanisek (z Huberem) + Kraft (z Sato Y.) + Stękała (z Żyłą) @2,71 STS, stawka 4/10
Z pewnością spróbuję też czegoś w stronę Kubackiego i Ryoyu Kobayashiego - ta dwójka czuje się bardzo dobrze na tej skoczni i może trochę pomieszać jutro. Dawid może wskoczyć nawet na pudło.