Jutro mamy szereg spotkań eliminacyjnych do przyszłorocznych Mistrzostw Europy i mam dla Was kilka moim zdaniem ciekawych propozycji:
Holandia- Słowenia
Typ: 2 (-2,5)
Kurs: 1,76
UNIBET
8/10
Nie za bardzo ogarniam kursy na to spotkanie,
Holandia to trochę taka druga a może nawet trzecia liga w mojej klasyfikacji pośród Europejskich zespołów. Słowenia z kolei to na pewno TOP 8, chociaż jak dla mnie w obecnym składzie mają potencjał zdecydowanie na strefę medalową biorąc pod uwagę chociażby braki kadrowe Niemców.
Spójrzmy zatem na skład Słoweńców:
Bramkarze:
Klemen Ferlin (Erlangen), Vujović (Celje)
Obrotowi:
Blaz Blagotinsek (Veszprem), Matej Gaber (Pick Szeged), Matic Suholežnik (Benfica)
Środek rozegrania:
Stas Skube (Mieshkov Brest), Dean Bombac (Pick Szeged), Domen Makuc (FC Barcelona), Rok Ovniček (Nantes)
Prawe Rozegranie:
Nejc Cehte (Hannover), Jure Dolenec (Barcelona),
Lewe Rozegranie:
Nik Henigman (Pick Szeged), Borut Mačkovšek (Pick Szeged)
Skrzydła:
Blaz Janc (FC Barcelona), Tadej Mazej (Celje), Dragan Gajić (Limoges), Darko Cingesar (Trebnje)
Także poza bramką każda pozycja obsadzona zawodnikami z czołowych zespołów. Imponująco wygląda rozegranie, gdzie na środku jest Skube (jak dla mnie obok Cindricia i Alexa najbardziej dynamiczny i zwrotny rozgrywający na świecie), poza tym jest znany z występów w Kielcach Dean Bombac no i wielka nadzieja Słowńskiego handballa i FC Barcelony czyli Domen Makuc, który mimo młodego wieku już bryluje w barwach Dumy Katalonii. Boki rozegrania to kolega Domena z barcelony czyli Jure Dolenec czy Mackovsek, dobrze znany z Picku Szeged.
Skrzydła to fenomenalny Blaz Janc ( wg mnie najlepszy skrzydłowy na świecie) i Dragan Gajić z bogatą historią w Montpellier czy Veszprem, dla reprezentacji zdobył już ponad 650 bramek.
Koło również imponujące bo Matej Gaber i kolos Blagotinsek z Veszprem.
Po drugiej stronie Holendrzy, którzy potęgą handballa nie są, największymi gwiazdami bez wątpienia są Iso Slujters znany z Górnika Zabrze oraz Luc Steins, który obecnie jest na wypożyczeniu w PSG na zastępstwo za kontuzjowanego Karabaticia. Jednak jego występ jest zagrożony z uwagi na Covid, nawet jeśli jutro będzie miał negatywny wynik, to będzie jego pierwszy mecz bodajże od 3 tygodni.
Reszta grajków to zawodnicy zespołów z ligi holenderskiej, belgijskiej czy tych słabszych klubów budnesligi.
Reasumując uważam że nie powinno być jutro niespodzianki i Słowenia pewnie powinna pokonać w mojej ocenieu dużo słabszego rywala, mają ku temu wszelkie podstawy.
Alternatywa:
Słowenia (-4,5) @ 2,30 Fortuna 6/10
Słowenia (-6,5) @ 3,50 Fortuna 3/10
Słowenia over 29,5 @ 1,70 Fortuna 7/10
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Drugie spotkanie, które można ruszyć to pojedynek:
Portugalia - Islandia
Typ: 1 (-2,5) 26-24
Kurs: 1,82
GGBet
Stawka 5/10
Tutaj kursy podobne jak w pierwszym spotkaniu, jednak klas rywali bardziej wyrównana, mimo to decyduję się na grę w kierunku Portugalczyków z kilku względów:
-
Portugalia poczyniła w ostatnich 5 latach ogromny postęp w handballu i mają wielu naprawdę świetnych zawodników
- Skład Portugalii opiera się na zawodnikach, niemal z dwóch klubów: Porto i Sportingu, co ma duże znaczenie pod kątem zgrania, co jest dużym atutem tego zespołu
-
Islandia od kilku lat znaczny regres, nie mają już takiego zespołu jak 10 lat temu, kiedy zawsze byli stawiani w gronie jednego z faworytów do imprez mistrzowskich
- nie ma już w zespole legendy Sigurdssona
- nie zagra kontuzjowany Pallmarson (gwiazda Barcelony)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Trzecie spotkanie na luźno to pojedynek Turków z Polakami, osobiście od kilku lat nie przekonuje mnie gra Biało- czerwonych, uważam że na trudnym terenie z trudnym (niekoniecznie silniejszym) rywalem nasi zawodnicy mocno się namęczą. Widzę potencjał szczególnie w drugiej linii w postaci Sićko i Olejniczaka ale to jeszcze chyba za wcześnie aby ta dwója potrafiła pociągnąć zespół do góry za uszy. Skrzydła mamy fajne bo jest Moryto, Krajewski czy Daszek. Bramka również solidna Wyszomirski, Kornecki. Nie zapominajmy o kole, gdzie mamy również kilku ciekawych zawodników (jutro nie zagra Syprzak). Mimo to uważam że Turcy to nie jakieś ogórasy i postawią twardy opór, spodziewam sie wyrównanego spotkanie, nie odważę się typować zwycięzcy ale handicap +3,5 czy +2,5 w kierunku Turków pobieram.